Me Naiset
|
Marjut Laukia
Umami on tärkeä maku japanilaisessa ruuassa. Kuva: Shutterstock
Umami on tärkeä maku japanilaisessa ruuassa. Kuva: Shutterstock

Hyviä uutisia kesäkilojensa kanssa kärvisteleville: paino putoaa paremmin, kun ruoka on maukasta!

Ainahan sitä hoetaan: syö vähemmän kuin kulutat, niin laihdut.

Kaloreita laskemalla kiloista on mahdollista päästä eroon, mutta The American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistu uusi tutkimus huomauttaa, että maullakin on merkitystä. Jos ruoka ei ole maistunut oikein miltään, olo ei välttämättä ole täysi. Tutkimus ehdottaakin, että kylläisyyden tunne saattaa olla helpompi saavuttaa, jos ruuassa maistuu umami. Aiheesta uutisoi Time.

Umami on niin sanottu viides maku makean, suolaisen, happaman ja karvaan rinnalla. Sitä on vähän vaikea kuvailla, mutta japaninkielinen sana tarkoittaa miellyttävää, ruokahalua herättävää makua. Umamin voi maistaa esimerkiksi lihassa, sienissä, juustossa ja kypsässä tomaatissa. Tunnetuin umamivalmiste on natriumglutamaatti eli arominvahvenne, joka tuo ruuan maut voimakkaampina esiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Natriumglutamaatti, E-koodiltaan E621, on ollut viime vuosina arvostelun kohteena, sillä jotkut ovat saaneet sitä syötyään oireita, esimerkiksi päänsärkyä ja pahoinvointia. Leikkelevalmistajat ovat painattaneet pakkauksiin ahkerasti tietoa siitä, ettei tuote sisällä natriumglutamaattia. Ainetta on kuitenkin tutkittu paljon, ja se on luokiteltu ruuanlaitossa turvalliseksi, kunhan pitoisuudet pysyvät normaaleina. Jotkut ovat silti sille allergisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimukseen osallistui 27 ihmistä, joille syötettiin ensin sama aamupala. Sen jälkeen osa sai natriumglutamaatilla maustettua keittoa, osa ilman arominvahvennetta valmistettua. Lounaalla tarkkailtiin, kuinka paljon kukin söi ja samalla kyseltiin, kuinka kylläisiksi he tunsivat itsensä. Umamikeittoa saaneet söivät vähemmän, mutta tunsivat silti olonsa täysiksi. Pienen otoksen perusteella näytti siltä, että umami auttaa kylläisyyden tunteen havaitsemisessa.

Umamin lisäksi myös mausteisten ruokien on arveltu hillitsevän ruokahalua. Ei ole täysin selvää, miten maut oikeastaan toimivat, mutta ilmeisesti jotain vaikutusta on sillä, mitkä makusilmut aktivoituvat.

Näyttäisi siis siltä, että laihduttajan ei kannata kitkutella mauttomilla eväillä. Jo muuttuu dieettikin mukavammaksi!

Sisältö jatkuu mainoksen alla