Kodin Kuvalehti
Kananmunat säilyvät parhaiten omassa rasiassaan suippo puoli alaspäin.
Kananmunat säilyvät parhaiten omassa rasiassaan suippo puoli alaspäin.

Kananmuna – tuo tuttu, mutta silti kysymyksiä herättävä herkku. Kuinka kauan kananmunat voivatkaan säilyä? Miten voi rikkomatta varmistaa, ettei muna ole pilaantunut? Voiko niitä pakastaa? Entä mikrottaa? Kysyimme Martoilta.

Kananmuna on monelle niin tuttu raaka-aine, että sen keittäminen sujuu silmät kiinni ja autopilotilla: lisäämällä kananmunat kiehuvaan veteen. Siksi joskus voikin yllättää, kun joku sanoo, että kananmunat tietysti keitetään laittamalla ne kylmään veteen, jonka annetaan sitten kiehua.

Ja pitäisikö kananmunat itse asiassa säilyttää jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen, kuinka kananmunat pitäisi keittää: laitetaanko ne kylmään vai kiehuvaan veteen?

– Molemmat tavat ovat yhtä oikein. Ratkaisevaa on kananmunan lämpötila.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jääkaappikylmät kananmunat kannattaa laittaa kylmään veteen ja antaa sitten kiehua. Näin kananmunan kuori ei mene lämmönvaihtelun seurauksena niin helposti rikki. Keittoaika lasketaan siitä, kun vesi alkaa kiehua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Huoneenlämpöiset kananmunat voi laskea lusikalla tai kauhalla varovasti suoraan kiehuvaan veteen. Keittoaika on pidempi kuin kananmunilla, jotka on lisätty kylmään veteen.

Kiehumisaika vaihtelee sen mukaan, kuinka kovia kananmunista haluaa.

– Mutta on myös kolmas tapa kypsentää kananmuna, yllättää Arja Hopsu-Neuvonen.

– Nimittäin hauduttaminen.

Haudutus tapahtuu niin, että kananmunat laitetaan kattilaan tai muuhun astiaan ja päälle kaadetaan reilusti kiehuvaa vettä. Munien annetaan kypsyä itsestään noin 10–12 minuuttia hitaasti jäähtyvässä vedessä.

– Tämä on vaivaton tapa, sillä munia ei tarvitse vahtia. Kovaa kananmunaa ei tällä tavalla saa, vaan munat jäävät pehmeiksi tai löysähköiksi.

Voiko kananmunia kypsentää mikrossa?

Voi, mutta koostumus ei tule olemaan samanlainen kuin liedellä keitettäessä. Kokonaisena kananmunaa ei nimittäin voi mikroon laittaa, sillä silloin se räksähtää rikki ja edessä on ankara uunin siivous.

Särje muna mikronkestävään kuppiin ja pistele keltuaista hammastikulla tai haarukalla. Astian voi myös voidella, sillä valkuainen saattaa muuten tarttua kuppiin kiinni. Laita muovikelmu kupin päälle ja puhko siihen pari reikää, jotta höyry pääsee kypsennyksen aikana pois. 

Kypsennä mikrossa noin minuutista puoleentoista minuuttiin. Kypsennysaikaan vaikuttaa mikroaaltouunin teho ja se, kypsennätkö yhden vai useampia munia.

Ripottele joukkoon haluamiasi mausteita, kuten suolaa ja oreganoa, ja nauti lusikalla tai viipaloi leivän päälle.

Miten kuori irtoaa keitetystä munasta helpoiten?

Keitettyjen kananmunien keitinvesi kaadetaan pois ja kananmunat jätetään hetkeksi jäähtymään, jotta kananmunan kuuma kuori kuivahtaa. Sen jälkeen kananmunien päälle kaadetaan kylmää vettä.

Aivan tuoreesta kananmunasta kuori ei välttämättä lähde niin hyvin irti kuin hieman vanhemmista, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Jotkut laittavat suolaa kananmunan keitinveteen. Miksi ihmeessä?

Suola koaguloi eli hyydyttää kananmunan proteiinit nopeammin. Jos kananmuna rikkoutuu keitinveteen, suola estää valkuaisen leviämisen suikaleina ympäri kattilaa.

Säilytetäänkö kananmunat jääkaapissa vai huoneenlämmössä?

Ihanteellisinta olisi säilyttää kananmunat viileässä, noin +14 asteen lämpötilassa.

– Kananmunat voi silti säilyttää kummassa vaan, joko jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Olennaista on, että niitä pidettäisiin tasaisessa lämmössä. Kananmuna ei tykkää lämpötilanvaihteluista, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Säilytä kananmunat omassa rasiassaan suippo pää alaspäin. Kananmunan toisessa, tylpässä, päässä on ilmakupla, joka pyrkii nousemaan ylöspäin. Jos munan asettaa tylppä puoli alaspäin, ilmakupla lähtee liikkeelle, ja säilyvyys heikkenee.

Kuinka kauan kananmunat säilyvät?

Kananmunapakkauksessa mainitaan parasta ennen -päiväys, joka on 28 vuorokautta muninnasta. Se ei kuitenkaan ole ollenkaan sama asia kuin kananmunien viimeinen käyttöpäivä, muistuttaa Hopsu-Neuvonen.

– Kananmunat voivat säilyä parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin tosi pitkään, ainakin kaksi kolme kuukautta, jos ne ovat ehjiä ja säilytetään oikein.

Mistä tietää, onko kananmuna pilaantunut?

– Kananmuna on siitä ihanteellinen, että sen pilaantumisen kyllä tietää välittömästi, kun sen rikkoo. Pilaantuneesta kananmunasta tulee ankara ammoniakin haju, joka on ikimuistoinen!

On myös pari muutakin tapaa, jolla kananmunan kuntoa voi selvitellä:

Laita kananmuna veteen ja katso, kelluuko se. Pilaantunut kananmuna kelluu, koska sen sisällä oleva ilmakupla on kasvanut.

– Kananmunan kuori on huokoinen, ja siitä haihtuu ajan myötä kosteutta. Kun vettä haihtuu, munan sisään tulee enemmän ilmaa ja kananmuna nousee pintaan, kertoo Hopsu-Neuvonen.

– Täysin luotettava kellumistesti ei ole. Myös tuore ja käyttökelpoinen muna saattaa joskus häilyä veden pinnan ja pohjan välillä.

Tuoreudesta voi tehdä johtopäätöksiä myös ravistamalla kananmunaa. Tuore muna on tiiviin oloinen eikä hölsky, kun taas vanha kananmuna hölskyy heilutettaessa.

Voiko kananmunia pakastaa?

Kananmunia voi pakastaa, mutta ei kokonaisina kuorineen, vaan rikottuina ja mielellään keltuainen ja valkuainen erikseen.

– Valkuaista voi pakastaa ihan sellaisenaan, mutta keltuaista kannattaa vähän vispata, muuten se kovettuu hyytelömäiseksi. Keltuainen kestää pakastusta paremmin, kun mukaan lisää vähän suolaa tai sokeria, sanoo Hopsu-Neuvonen.

Pakastettuja raakoja kananmunia ei välttämättä kannata käyttää leivontaan, mutta esimerkiksi vuokaruuissa ne toimivat hyvin.

Mihin kananmunan kuoria voisi käyttää?

Kananmunan kuoria voi murskata ja sekoittaa istutus- tai kompostimultaan. Kuorenpalat ilmastoivat multaa, ja kun ne maatuvat, kuorten sisältämä kalsium liukenee kasvien käyttöön ja kalkitsee multaa.

Kuorista voi askarrella vaikkapa munankuorimosaiikkia. Riko kuivattuja kananmunan kuoria ja liimaa pieniä mosaiikkipaloja korttien tai pääsiäismunien koristeiksi.

– Itse olen kuivannut ja murskannut kananmunan kuoria ja antanut ne ystävälleni, joka on kanankasvattaja. Kanat syövät mielellään kuoria.

Asiantuntijana Marttaliiton kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla