Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Apua, kylmälaukku unohtui! Kylmäketju uhkaa katketa – kuinka kauan ruoka kestää hyvänä?

Edessä on odotettu mökkiviikonloppu ja taas sama pulma: miten saada ruokatarpeet perille turvallisesti niin, ettei kukaan seuralaisista sairastu ruokamyrkytykseen.

Tekisi mieli grillata ja kokeilla uusia reseptejä, mutta kauanko lihaa voi kuljettaa auton peräkontissa, entä kalaa?

Marttojen kotitalousneuvoja Arja Hopsu-Neuvonen neuvoo ostamaan mökkiruoat mahdollisimman lähellä määränpäätä. Mutta jos mökille on lähdetty perjantaina töiden jälkeen eikä perillä enää ehditä kauppaan, ruoan säilyttämiseen kylmänä on monia niksejä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Parasta on kuljettaa kylmässä säilytettävät ruoka-aineet jonkinmoisessa kylmälaukussa, jonne lisätään kylmäkalleja tai kylmägeelipusseja. Tosi pitkiä matkoja varten voi hankkia kylmälaukun, joka pysyy viilenä, kun se kytketään auton virtaan, Arja sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näppärimmät käyttävät kylmäkalleina pakastettuja mehuja tai mitä tahansa pakastettua ruokaa, jonka aikoo sulattaa ja syödä perillä.

Kylmästä kylmään

Mutta ilman kylmäpatruunoitakin ruokaa voi kuljettaa muutaman tunnin. Kaikki viileässä säilytettävät ruoat pakataan silloin samaan kassiin ja herkimmät kääräistään vaikkapa sanomalehteen, joka eristää vähän, koska kylmä pysyy paperin sisäpuolella.

– Tärkeintä on, että ruoka lähtee mahdollisimman kylmänä matkaan ja se saadaan perillä nopeasti kylmään. Fiksua on myös kypsentää herkimmin pilaantuvat ruoka-aineet heti perillä ateriaksi, Arja neuvoo.

Ruokatarpeiden säilymistä voi parantaa muutamalla niksillä:

Jos tekee ostokset jo edellisenä päivänä, kala ja broileri kannattaa  pakastaa ja ottaa jäisinä mukaan. Tai ripauttaa kalan päälle suolaa, joka on säilöntäaineista vanhin. 

Arkijärjen käyttö on mökkimatkoillakin sallittu. Äyriäiset kannattaa jättää kaupunkiin, sillä ne pilaantuvat herkästi. Kypsät juustot ja kasvikset sen sijaan säilyvät hyvin pidemmänkin reissun.

– Hapanmaitotuotteet, rahkat, viilit ja jugurtit, kestävät hyvin. Eikä maitokaan lämpimässä pilaannu, ainostaan happanee, mikä ei ole vaarallista. Vaikka eihän se ole kivaa tietenkään, jos maitötölkistä plötsähtää kahvikuppiin kökkäre, Arja sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla