Me Naiset
|
Hertta Hiltunen
Valitsitpa kahvin tai teen, hyödyt monista terveysvaikutuksista. Kuva: Shutterstock
Valitsitpa kahvin tai teen, hyödyt monista terveysvaikutuksista. Kuva: Shutterstock

Uusi tutkimus kertoo, miksi valitset mieluummin kahvin tai teen.

Nyt sekin on selvitetty, miksi ihmiset jakautuvat melko tiukasti joko kahvin tai teen ystäviksi.

Scientific Reports julkaisi Northwestern University Feinberg School of Medicinen tekemästä tutkimuksesta, joka selvitettiin, miten eri ihmiset kokevat kitkeriä makuja, ja miten se vaikuttaa siihen, juommeko mieluummin kahvia vai teetä.

Tutkimuksessa tutkittiin yli 400 000:n 37–73-vuotiaan brittiläisen geenejä. Ilmeni, että ihmiset, joilta löytyi kahvin kitkerään makuun reagoivia reseptorigeenejä, olivat taipuvaisia juomaan vähintään neljä kuppia kahvia päivässä. Tämän lisäksi he joivat vähemmän teetä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

He, jotka kantoivat toisentyyppiseen kitkerään makuun (samanlaista makua on esimerkiksi ruusukaalissa) reagoivia reseptorigeenejä, joivat yleensä vähintään viisi kupillista teetä päivässä, ja harvemmin kahvia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimuksessa ristiriitaista oli se, että he, jotka ovat herkimpiä kahvin kitkeryydelle, juovat enemmän kahvia. He myös todennäköisesti tulevat riippuvaisemmiksi kofeiinin positiivisista tuntemuksista. Kofeiinista saatu mielihyvä voitti kitkeryyden mennen tullen. 

Makuhermoja voi toki opettaa pitämään geenien mielestä vääristä mauista.

Runsas kofeiininsaanti voi toki aiheuttaa uniongelmia ja sydämentykytystä, mutta sekä kahvilla että teellä on lukuisia terveysvaikutuksia. Molemmat pienentävät sydäninfarktin, diabeteksen, tiettyjen syöpämuotojen, Alzheimerin taudin ja Parkinsonin taudin riskiä. Molemmissa juomissa on myös iso annos antioksidantteja ja polyfenoleita. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla