Kodin Kuvalehti
Osta kaupasta joka kerta sellainen kasvis, jota et tunne. Kuva: Shutterstock
Osta kaupasta joka kerta sellainen kasvis, jota et tunne. Kuva: Shutterstock

Samuli kyllästyi siihen, ettei hän syönyt riittävästi kasviksia. Sitten hän keksi nerokkaan tavan, jolla kasviksista tuli osa ruuanlaittorutiinia.

Tämän tiedämme: kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Mutta miten määrän saisi varmasti täyteen?

Kokeile Satokausikalenterin perustajan Samuli Karjulan tapaa. Hän muutti kasvistenkäyttötapojaan 2010-luvun alussa.

– En halunnut, että kasvikset olisivat vain pakollinen paha lautasen reunalla. Halusin kasvikset osaksi rutiinia ja ruuanvalmistusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mullistava ajatus syntyi kaupassa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Päätin, etten poistu kaupan hevi-osastolta ennen kuin ostoskorin pohja olisi täynnä. Sitten aloin heitellä koriin kaikenlaisia kasviksia, mitä olisi tarjolla.

Tämä onnistui, kun Samuli ei etukäteen miettinyt, mitä tekisi ruuaksi vaan toimi sen mukaan mitä kasviksia juuri silloin oli edullisesti tarjolla. Ihan sama olisiko kasvis tuttu vai tuntematon.

Maista kasviksia ensin raakana

Löytämisen riemu: sitä Samuli toivoo kaikille, jotka haluavat lisätä kasvisten syöntiä.

– Yritä rikkoa ruuanlaittorutiinit. Jos et tiedä, mikä jokin kasvis on, osta se ja opettele, mitä siitä voisi tehdä.

Alkuun pääsemistä helpottaa, kun rinnastaa vieraammat kaikista tutuimpiin kasviksiin.

Esimerkiksi tähän tapaan:

  • Palsternakka on vähän erimakuinen porkkana, mutta sitä voi käyttää samaan tapaan.
  • Perunamuusi saa uuden säväyksen, kun pilkkoo pari keltajuurta perunoiden joukkoon.
  • Kasvispyttipannu tai vokki onnistuu kaikista vihanneksista.
  • Kasviksia kannattaa aina maistaa raakana – tee näin: viipaloi ohueksi ja ripottele päälle vähän suolaa ja etikkaa.
  • Testaa, miten kasviksen maku muuttuu, kun sitä keittää ja kypsentää. 
  • Jos tomaatti ja kurkku ovat suosikkejasi, älä jätä niitä pois, jos et keksi muuta. Huomaa, että kaupassa saattaa olla 10 eri tomaattia, joten valitse vaihteeksi itsellesi joku uusi.

Mitä kannattaa syödä juuri nyt?

Samuli Karjula innostui kasviksista niin, että hän perusti Satokausikalenterin vuonna 2013. Siksi Samuli on juuri oikea ihminen kertomaan, mitä nyt  kannattaa poimia hevi-osastolta ostoskoriin.

– Kotimaisten kasvisten sesonki starttaa toukokuussa ja ensimmäisenä kauppaan saapuvat retiisit ja raparperit. Parsapuntin saa nyt kolmella eurolla, joten parsaa kannattaa ostaa. Samoin paprikaa. Niistä saa helposti hyvää, kun pilkkoo parsan ja paprikan sopivan kokoisiksi palasiksi ja kypsentää viisi minuuttia. Oheen voi paistaa tofua tai makkaraa.

– Myös luonnosta löytyy tällä hetkellä syötävää. Tutut villiyrtit kuten nokkonen, voikukka ja vuohenputki sopivat lautaselle ja sienistä löytyy tällä hetkellä korvasieniä ja huhtasieniä. Ne ovat oikein laitettuina ruokasienien aatelia.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Lue myös, miten Ulrika alkoi syödä kilon kasviksia päivässä:

Sisältö jatkuu mainoksen alla