Kodin Kuvalehti
Kuivattuja sieniä on helppo murustella ruokiin.
Kuivattuja sieniä on helppo murustella ruokiin.

Talvella on ihana kaivaa kuivakaapista arominsa säästäneitä sieniä. Lue tästä, kuinka sienistä saa rapsakan kuivia.

Sienten kuivaaminen on ikivanha säilöntätapa, joka pitää sienten maun hyvänä ja ravintoaineet tallella. Kuivatuissa tuotteissa mikrobit kuolevat, koska ne eivät saa riittävästi vettä.

Ilmatiiviisiin purkkeihin tai paperipussiin pakattuina kuivatut sienet säilyvät pimeässä paikassa jopa vuosia. Kuivatus on myös vähän säilytystilaa ja energiaa vievä tapa säilöä luonnon antimia.

Kuivattavaksi sopivia sieniä ovat esimerkiksi tatit, vahverot, mustatorvisieni, lampaankääpä ja vaalea orakas.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuivatut sienet liotetaan ennen kuin ne lisätään ruokaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin kuivatat sienet kuivurissa, huoneenlämmössä ja kiertoilmauunissa:

  • Puhdista sienet huolella. Älä huuhtele, sillä kosteat sienet kuivuvat hitaammin.
  • Viipaloi isot sienet. Pienet ja ohutmaltoiset voi jättää kokonaisiksi.
  • Sienten kuivatus onnistuu kätevimmin kuivurissa (lämpötila korkeintaan 35–40 astetta), joka kuivaa sienet 4–6 tunnissa. Kuivurissa lämpötilaa voidaan säätää helposti ja lämpötila pysyy tasaisena.
  • Hennot sienet, kuten suppilovahvero, kuivuvat hyvin myös huoneenlämmössä, mutta siihen voi mennä useita päiviä. Kuivatus onnistuu esimerkiksi sideharson tai ohuen paperin päällä pyykinkuivaustelineellä. 
  • Kiertoilmauunissa voi kuivata kolme ritilällistä kerrallaan. Sienet kuivuvat 30–35 asteessa. Uunin luukku on hyvä pitää auki. Kuivumiseen menee 6–8 tuntia sienilajista riippuen. Älä pidä uunia yli 50-asteisena, muuten neste irtoaa sienistä liian nopeasti ja sienet kypsyvät.
  • Sienet ovat riittävän kuivia, kun ne murenevat käsin puristettaessa.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla