Tuoreen väitöskirjatutkimuksen mukaan työstä palautumisella ja ruokavaliolla on yhteys. Puutteellinen palautuminen sekä rasvaa ja sokeria sisältävä ruokavalio kulkevat käsi kädessä.

Uuvuttavan työpäivän jälkeen kaupan karkkihyllyllä tuntuu siltä kuin olisi löytänyt keitaan Saharasta. Silloin maistuu myös rasvainen pikaruoka. Kuulostaako tutulta? Moni varmasti tunnistaa tunteen, jossa raskas työpäivä ikään kuin nollataan herkuilla. Voi kuitenkin olla, että herkuttelu häiritsee työstä palautumista.

Puutteellisen työstä palautumisen ja epäterveellisen ruokavalion yhteyttä on tutkittu ensimmäistä kertaa. Yhteyden havaitsi elintarviketieteiden maisteri Katri Hemiö väitöskirjatutkimuksessaan, joka tarkistetaan Helsingin yliopistossa perjantaina.

– Vaikutus havaittiin sekä miehillä että naisilla, joskin palautumisen ja ruokavalintojen yhteys oli huomattavasti selkeämpi miehillä. Naiset syövätkin tilastojen ja tutkimusten valossa yleisesti ottaen miehiä terveellisemmin, Hemiö kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkittavat koehenkilöt täyttivät samaan aikaan sekä ravitsemuskyselyn että stressiä, unta ja työstä palautumista kartoittavan lomakkeen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ravitsemuksen terveellisyyttä selvitettiin 38-osaisella kyselyllä, jossa tarkasteltiin muun muassa syömisen säännöllisyyttä sekä kasvisten, makeisten, jälkiruokien ja pikaruoan kulutusta.

– Sekä miehillä että naisilla havaittiin puutteellisen työstä palautumisen olevan yhteydessä lisääntyneeseen pikaruoan ja sokerin kulutukseen. Etenkin miehet söivät työstä uuvahtaneina vähemmän vihanneksia ja hedelmiä, Hemiö avaa tutkimustuloksia.

Kuitenkin tieto siitä, oliko epäterveellisen kierteen laukaisijana itse ruokavalio vai puutteellinen työstä palautuminen, jäi tutkimuksessa vielä epäselväksi. Hemiön mukaan koehenkilöiden työstä palautumista ja ravitsemusta tarkasteltiin vain yksittäisinä hetkinä, kun he täyttivät kyselylomakkeet. Tarkan syy-seuraussuhteen selvittäminen vaatisi tulevaisuudessa erilaisten vertailuryhmien välistä seurantaa.

Vaikka ilmiön syy ei olekaan vielä selvinnyt, Hemiö peräänkuuluttaa sitä, ettei mikään yksittäinen tekijä ratkaise ihmisen hyvinvointia.

– On tiedossa, että työstä palautumiseen vaikuttaa se, että vapaa-ajallaan saa harrastaa ja tehdä itselleen mieluisia asioita. Tasapainoinen ruokavalio on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista hyvinvointia. Näkisin, että ruokavalion merkitys heijastuu työn lisäksi myös jaksamiseen vapaa-ajalla, Hemiö tähdentää.

Ravitsemus osaksi työuupumuksen hoitoa?

Pitkään jatkunut stressi ja heikko työstä palautuminen voivat johtaa lopulta työuupumukseen. Nykyinen työelämä kasaa ihmisille niin paljon paineita, että työuupumusta voisi luonnehtia jo aikamme vitsaukseksi.

Hemiön tutkimus voi auttaa jatkossa työterveyshuoltoa hoitamaan työuupumuksesta kärsiviä potilaita.

– Työterveyshuollossa voitaisiin tulevaisuudessa hyödyntää samankaltaisia nettikyselylomakkeita, joita käytettiin tutkimuksessa. Niillä voitaisiin kartoittaa työuupumuksesta kärsivän potilaan ruokavaliota ja ohjata hänet tarvittaessa ravitsemusneuvonnan piiriin. Tämä voisi toimia yhtenä osana hoitoa psyykkisen tilan selvittelyn ohella, Hemiö selittää.

Potilaiden ruokavalioiden syynääminen voisi paljastaa myös muita ongelmia, jotka näkyvät työterveydenhuollossa ja heijastuvat työntekijöiden jaksamiseen.

– Onhan ruokavaliolla valtavan suuri rooli myöskin monien muiden kansanterveyttä uhkaavien sairauksien synnyssä. Hyviä esimerkkejä ovat tyypin 2 diabetes sekä sydän- ja verisuonitaudit, Hemiö huomauttaa.

Vierailija

Voi kauheeta, ettäkö näin merkittäviä asioita nyt on sitten saatu oikein tutkituksi, on se tiede vaan ihmeellinen asia ja lopputulemakin on sitten oikeinkin nerokas ettei mikään yksittäinen tekijä ratkaise ihmisen hyvinvointia ;D

Sisältö jatkuu mainoksen alla