Vastuullinen kuluttaja suosii kasviksia. Vielä parempi syy sanoa kyllä kasviksille on täysin itsekäs: halu olla terveempi. Kasvissyöjän on kuitenkin muistettava nämä: rauta, proteiinit, B12, kalsium ja D-vitamiini. Saathan ravintoaineita tarpeeksi?

 

Viimeisin tutkimustieto puhuu kasvisten puolesta: ne lisäävät vastustuskykyä ja ehkäisevät monien kroonisten sairauksien syntyä.

Kasvispainotteisessa ruokavaliossa kuidut, vitamiinit, kivennäisaineet ja bioaktiiviset aineet vievät tilaa ravinnon epäterveellisiltä aineilta, kuten kovalta rasvalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka kasvisten lisääminen kannattaa, varoittaa ravitsemusasiantuntija, dosentti Paula Hakala liian tiukasta ruokavaliosta. Eläinperäistä on hänen mukaansa hyvä syödä silloin tällöin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kannattaa varoa, ettei eläinkunnan tuotteiden vähentäminen vie siihen, että nälän yllättäessä alkaa nappailla epäterveellisiä välipaloja. Silloin ruokavalio voi huonontua, vaikka tarkoitus olisi parantaa sitä, varoittaa Hakala.

On myös hyvä syödä tarpeeksi – omaa energiantarvetta vastaavasti – kasvisruokavalion perusaineita, viljavalmisteita, palkokasveja ja pähkinöitä. Samalla pitää varoa ruokavalion yksipuolistumista, joten muista kaikki juurekset, kasvikset, hedelmät ja marjat. 

Jos jättää pois maitovalmisteet, on syytä ottaa tilalle korvaava tuote, esimerkiksi kalsiumilla täydennetty kasvisjuoma. Jos ei syö mitään eläinperäistä, olisi muistettava käyttää säännöllisesti ravintolisiä ja ravintoaineilla täydennettyjä elintarvikkeita.

Ravitsemusasiantuntija muistuttaa: kasvissyöjä, huolehdi näistä!

1. D-VITAMIINI

Luustovitamiini. Lähteitä ovat kala, kananmunat, sienet, vitaminoidut maitovalmisteet ja ravintorasvat. Tarvittaessa ota erillistä D-vitamiinilisää.

2. KALSIUM

Luusto tarvitsee myös kalsiumia. Jos et käytä maitotuotteita, nauti päivittäin kasvisperäisiä juomia, jotka on täydennetty kalsiumilla, tai käytä
kalsiumlisää. Kasvikunnan tuotteista kalsiumia on kaaleissa, pavuissa, seesaminsiemenissä ja soijatuotteissa.

3. B12-VITAMIINI

Puutos aiheuttaa anemiaa. Jos siirryt syömään vain kasviksia, B12 kannattaa ottaa ravintolisänä. Vitamiinia saa myös maitovalmisteista
ja kananmunista sekä kaura- ja soijajuomista, joihin sitä on lisätty.

4. PROTEIINIT

Lihasten rakennusaineita. Hyviä lähteitä ovat maidon lisäksi piimä, rahka, viili ja jogurtti, juusto, kaura- ja soijajuomat, kananmuna, täysjyvävilja, pavut, linssit, herneet, pähkinät ja siemenet.

5. RAUTA

Puutos aiheuttaa anemiaa. Kasvislähteitä ovat täysjyvätuotteet ja tummanvihreät kasvikset, kaalit, linssit, pavut, mantelit, siemenet ja pähkinät.

Tapani Tatti

Artikkelissa varoitellaan ruokavalion yksipuolistumisesta ja siihen vedoten kehotetaan muistamaan hurja määrä erilaisia ruoka-aineita: "Samalla pitää varoa ruokavalion yksipuolistumista, joten muista kaikki juurekset, kasvikset, hedelmät ja marjat". Itselleni kasvissyöjänä erityisesti tämä on tuottanut hankaluuksia kun pitäisi muistaa KAIKKI juurekset, kasvikset, hedelmät ja marjat. Niitähän täytyy olla yhteensä varmasti tuhansia erilaisia?! Paljon helpommalla taitaisi päästä kun suostuisin syömään makkaraa. Ei sekasyöjiltä tuollaista muistamista edellytetä. Makkara on ilmeisesti itsessään niin monipuolista ravintoa?

Sisältö jatkuu mainoksen alla