Me Naiset
|
Anna Wilkman
Yäk! Tämän leivän paikka on roskiksessa. Kuva: Shutterstock
Yäk! Tämän leivän paikka on roskiksessa. Kuva: Shutterstock

Ilmastonmuutos kannustaa pienentämään ruokahävikkiä, mutta homepilkkujen leikkaaminen leivästä ei ole fiksuin ratkaisu.

Oletko joskus leikannut leivästä homepilkut pois ja syönyt loput? Ei kannattaisi. Yksikin pilkku hometta nimittäin tarkoittaa, että koko leipä on pilalla.

– Leipä on sellainen, että se synnyttää homerihmastoa näkymättömästi muuallekin, vaikka sitä ei silminnähden olisi. Juusto on elintarvikkeista ainoa, josta voi leikata homekohdan pois, ja se on silti ihan käyttökelpoista, kertoo Leipätiedotus-yhdistyksen toiminnanjohtaja, elintarviketieteiden maisteri Kaisa Mensonen.

Sama pätee, vaikka leipä olisi valmiiksi viipaloitua ja vain yhdessä palassa näkyisi hometta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Kun viipaleet ovat vierekkäin, ne ovat kuitenkin tavallaan kytköksissä. Siinä on homeelle mehevä maaperä siirtyä palasta toiseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksikin pilkku hometta tarkoittaa, että koko leipä on pilalla.

Entä hedelmät ja vihannekset? Pilaako yksi mätä yksilö kaikki muutkin?

Mensosen mukaan kasvisten ja hedelmien suhteen riski siitä, että homerihmasto olisi levinnyt yhdestä yksilöstä toisiin on pienempi.

– Jos esimerkiksi muut rasian tomaatit vaikuttavat ihan kunnollisilta, heittäisin pilaantuneen tomaatin pois, huuhtoisin muut ja söisin.

Hedelmä ja vihanneskin joutavat silti biojätteeseen, jos niissä on vähänkin hometta. Pelkkä näkyvän homeen pois leikkaaminen ei siis riitä.

Mitä haittaa siitä voi olla, jos syö homeista leipää?

Homeisen leivän syömisestä on harvemmin suurta haittaa. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran ylitarkastaja Riina Tolvanen kehottaa kuitenkin noudattamaan niin sanottua turvallisuusperiaatetta eli jättämään homehtuneen leivän ennemmin syömättä kuin ottamaan riskin, vaikka se olisikin pieni. Homeisen leivän syömisellä nimittäin on toki joskus ikäviä seurauksia.

– Siitä saattaa saada ruokamyrkytysoireita, eli oksennusta, ripulia ja muuta, Tolvanen sanoo.

Huonovointisuuden lisäksi jotkut homeet saattavat aiheuttaa allergisen reaktion.

Huonovointisuuden lisäksi jotkut homeet saattavat aiheuttaa allergisen reaktion.

Myrkyllistä leivässä oleva home sen sijaan on vain harvoin, vaikka Tolvanen huomauttaa, ettei asiasta voi olla täysin varma. Myrkytys voi astua kuvaan, jos homeisia ruokia syö paljon. Tällöin myrkky voi altistaa pahimmillaan jopa syövälle. Homeisen leivän maku, haju ja ulkomuoto ovat kuitenkin sen verran luotaantyöntäviä, että harva sellaista kai mielin määrin mutustaa.

Mistä tietää, onko ruoka syömäkelpoista? 

Elintarviketieteiden maisteri Kaisa Mensonen kehottaa turvautumaan maalaisjärkeen ruoan syömäkelpoisuuden arvioinnissa. Leipiin on toki merkitty viimeinen käyttöpäivä tai parasta ennen -päivä, mutta Mensonen kertoo, ettei itse juurikaan katsele niitä, vaan luottaa aisteihinsa. Varsinkin, jos haluaa vähentää ruokahävikin määrää, ei välttämättä kannata toimia orjallisesti pakkauksen päivämäärän ehdoilla.

”Kannattaa käyttää aistinvaraisia keinoja eli haistella ja katsella, ja ehkä vähän maistellakin.”

– Jos päivämäärät ovat menneet yli, kannattaa käyttää aistinvaraisia keinoja eli haistella ja katsella, ja jos on aika varma, että tämä on ihan hyvää, ehkä vähän maistellakin.

Jos leipä tuoksahtaa omituiselta, siinä on värimuutoksia tai se näyttää muutoin epäilyttävältä tai se maistuu kummalta, se kannattaa jättää syömättä.

Miten pienentäisin ruokahävikkiä?

Luonnonvarakeskuksen mukaan leipä on yksi kotitalouksissa eniten hukkaan menevistä elintarvikkeista: lähes joka kymmenes leipäpala päätyy roskiin. Hävikin minimoimisessa auttavat oikeat säilytysolosuhteet. Mensosen mukaan leipä tulisi säilyttää mieluiten omassa pussissaan huoneenlämmössä. Joidenkin ratkaisua pitkittää leivän käyttöikää pitämällä sitä jääkaapissa hän ei suosita, koska leipä kuivuu siellä nopeasti.

Toinen keino välttää homeen syntymistä leivässä on huolehtia hygieniasta.

– Kun leipää leikataan, se tulisi tehdä mahdollisimman puhtailla käsillä ja veitsillä, jottei siihen tuoda bakteereita. Mitä vähemmän leipää käsitellään, sitä vähemmän syntyy kontaktia, josta saattaa seurata hometta, Mensonen selittää.

Leipä tulisi säilyttää mieluiten omassa pussissaan huoneenlämmössä.

Mitkä leivät säilyvät parhaiten?

Jo kaupassa voi ennakoida, jos tietää, ettei leipä ihan hetkessä kulu kokonaan. Mitä kuivempi leipä, sitä paremmin se säilyy. Pelkkään näkkäriin ja hapankorppuihin ei silti tarvitse tyytyä. Myös jälkiuuni- tai muu ruisleipä on hyvä valinta, jos haluaa ostoskoriinsa mahdollisimman pitkään säilyvän vaihtoehdon.

– Happamat ruisleivät säilyvät paremmin kuin pullavammat vaaleat leivät.

Mensonen muistuttaa kuitenkin, että leipä on tuoretuote ja tarkoitettu tuoreena syötäväksi.

– Minulla on tapana sanoa vitsikkäästi, että leipä säilyy parhaiten mahassa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla