Sport
Skinit vai zerot? Lämpötilalla on väliä. Kuva: <span class="photographer">MvPhotos.</span>
Skinit vai zerot? Lämpötilalla on väliä. Kuva: MvPhotos.

Jotta ladulla oli mukavaa, alle kannattaa valita juuri oikean kelin sukset. Ota suksiopas haltuun!

Nanogripit, skinit, zerot... siis mitkä? Perinteisen sukset kehittyvät joka vuosi, ja satunnainen hiihtäjä on helposti ulalla: miten löytää sukset juuri omaan tarpeeseen? 

Ensiksi se tärkein kysymys: rakastatko lykkiä perinteistä vai hurmaako luisteluhiihdon vauhti? Koska kunnon välineillä hiihtää helposti vuosia, suksiostoksilla ei kannata pihtailla. Suksien pitää sopia itselle kuin nakutetut, siksi urheiluliikkeessä udellaan paino, jotta suksessa on juuri oikea jäykkyys ja voideltava pitoalue.

Täyskomposiittirakenteisen suksen runkorakenne ei kulu, vaikka kuluttaisi latuverkostoja tiuhaankin. Puurakenteisen suksen sisus voi elää ja löystyä ajan saatossa herkemmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aikoinaan kovassa huudossa olevia combisuksia ei enää kaupoissa näy, sillä ne eivät toimineet hyvin oikeastaan kummassakaan hiihtotyylissä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakkaskeliin vai keväthangille?

Harva enää voitelee suksiaan alusta asti itse, sillä kaupat ovat jo pitkään myyneet helppohoitoisia pitopohjasuksia. Grip-pohjaisissa pitopohjasuksissa on valmiiksi kestävä voidevariaatiomiksi, jolloin suksi pitää ja luistaa. Tällä hetkellä suosituissa skin-suksissa pitoalueella on puolestaan karvaa ja zero-suksissa oma erikoismateriaalinsa. Hyvän perinteisen hiihtotyylin paketin saa noin 350 eurolla.

  1. Skin-suksi Skinit ovat varma valinta kuntohiihtäjälle, ja ne toimivat lähes kelissä kuin kelissä. Skinien pitoalue on käsitelty pitäväksi ja tarvitsee vain satunnaista siistimistä nestemäisellä puhdistusaineella. Pitoalueelta voi löytyä esimerkiksi lampaan mohairvillaa, joka luistaa myötäkarvaan ja pitää vastakarvaan eli ylämäessä. Karva on hyvä vaihtaa noin 1 000 kilometrin jälkeen.Skinien päihin kannattaa sipaista luistovoidetta, joka lisää luistoa ja suojaa suksen pohjaa.
  2. Zero-suksi Plussakelin hiihtäjälle zero on varma valinta. Luisto on hyvä, kun taas pakkaslukemilla sukset herkästi lipsuvat. Pitopohjaa voi toki karhentaa ja lisätä siihen voidetta kovalla pakkasella, jolloin suksi toimii paremmin. Zeroa ei silti kannata valita ainoaksi sukseksi, jos mielii hiihtää monilla säillä.
  3. Voideltava suksi Jos on hyvin tuulettuvat tilat, voideltava suksi voi olla hyvä valinta. Voiteilla luiston ja pidon saa sujumaan joka kelissä. Voideltavaan sukseen merkitään pitoalue, joka painuu hiihtäessä kiinni latuun.

Muistathan, että tilaajana voi lukea Sport-lehteä maksutta osoitteessa digilehdet.fi/sport

Sisältö jatkuu mainoksen alla