Täyteläinen turkkilainen jugurtti sopii sokeria karttavalle, mutta ei rasvakammoiselle.

Paksuksi hapatettua

Sana jugurtti tulee turkin sanasta ”yoghurmak”, joka tarkoittaa ”paksummaksi tekemistä”. Turkkilainen jugurtti, kuten muutkin jugurtit, valmistetaan hapattamalla maitoa maitohappobakteereilla.

Hapatus parantaa säilyvyyttä, vaikuttaa rakenteeseen ja makuun sekä parantaa ravintoaineiden imeytyvyyttä.

Hellii vatsaa

Jugurtin maitohappobakteerit auttavat palauttamaan suoliston normaalin bakteerikannan, edesauttavat hyödyllisten bakteerien lisääntymistä ja vahvistavat elimistön puolustuskykyä. Maitohappobakteereita on lukuisia eri tavoin toimivia kantoja. Terveydelle hyödyllisimmiksi osoitettuja Acidophilus- ja Bifidus-bakteerit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jugurtteja ja muita maitohappobakteereita sisältäviä tuotteita kannattaa syödä monipuolisesti ja vaihdellen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuhtia tavaraa

Ehta, lisäaineeton turkkilainen jugurtti täyttää hyvin vatsaa. Jugurtista saa kalsiumia ja proteiinia, mutta myös rutkasti rasvaa: sitä on perinteisessä turkkilaisessa jugurtissa 10 prosenttia, kevytversiossa 3,5 prosenttia. Rasvasta puolet on kovaa rasvaa.

Turkkilainen jugurtti kannattaakin säästää herkkuhetkiin. Jos tykkää paksusta jugurtista, kreikkalaista versiota saa myös 2- tai 0,4- prosenttisina vaihtoehtoina.

Vaihtoehto sokerille

Turkkilainen jugurtti ei sisällä lainkaan lisättyä sokeria. Maustamattomat jugurtit ovat parempi vaihtoehto kuin makeutetut, jotka ovat usein sokerilla kyllästettyjä. 200 gramman purkissa voi olla jopa 6–8 sokeripalan verran lisättyä sokeria.


Kylmien ruokien kaveri

Täyteläinen jugurtti maistuu sellaisenaan marjojen, hedelmien, hunajan tai pähkinärouheen kanssa. Se sopii hyvin jälkiruokiin, leivonnaisiin ja ruokiin, joissa jugurttia ei keitetä.

Jugurtti juoksettuu helposti kuumennettaessa ja ruoka muuttuu rakeiseksi. Keittäminenkin onnistuu, jos jugurttiin sekoittaa ensin ripauksen maissitärkkelystä.

Asiantuntija: TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Kati Laine, Ravistamo Oy.

Tutkittu juttu -sarjassa tarkastelemme, mitä hyvää ja hyödyllistä tutut ruuat ja raaka-aineet sisältävät.

Tämä on ET-lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fi:ssä. Lisää ET:n juttuja löydät täältä

Sisältö jatkuu mainoksen alla