Makeutusaineet voivat ylläpitää makeanhimoa, kirjoittaa laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen uutuuskirjassaan.

Tekeekö sinunkin mielesi usein makeaa? Et ole yksin – etkä ensinkään epänormaali. Ihmisillä on nimittäin luontainen mieltymys makeaan. Mieltymys on havaittavissa jo vastasyntyneillä.

Vaikka kohtuudella nautittuna lisättykin sokeri voi olla osa terveellistä ruokavaliota, ylenmääräinen herkuttelu ei pidemmän päälle kannata. Mikä avuksi jos makeaa olisi kuitenkin saatava: saisivatko kenties keinotekoisesti makeutetut namut ja limut sokerinhimon laantumaan?

Väliaikaisesti vastaus on todennäköisesti kyllä. Mutta pidemmän päälle makeutusaineet alkavat toimia juuri päinvastoin, kertoo laillistettu ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen Pötyä pöydässä -uutuuskirjassaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Keinomakeuttajien suurin haittapuoli on se, että niiden säännöllinen ja runsas käyttö pitää ihmisessä yllä makean tarvetta. Jatkuva makean tarpeen tyydyttäminen taas lisää makeanhimoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kohtuus kannattaa

Runsaasta herkuttelusta eroon pyrkivälle makeutusaineet eivät siis ole oikotie onneen. Tyystin niitä ei kuitenkaan ole syytä vältellä, vaikka viime vuosina ne ovatkin saaneet perin pahan maineen.

Keinomakeuttajia on pelätty niin tyypin 2 diabeteksen, sydänsairauksien, lihavuuden kuin syövän aiheuttajina. Pelkoja ei kuitenkaan ole saatu todistettua tutkimuksissa, kertoo Laatikainen. Tämänhetkisten tutkimusten valossa keinomakeuttajista ei ole kohtuullisesti käytettynä haittaa ihmiselle.

”Keinomakeuttajat, sellaisina annoksina kuin suurin osa meistä niitä saa, eivät ole myrkyllisiä.”

Laatikaisen mukaan tärkein syy keinomakeuttajien huonoon maineeseen piilee niiden, noh, keinotekoisuudessa.

– Moni ajattelee, että kaikki, mikä kasvaa luonnossa, on terveellistä eikä sisällä kemiallisia aineita, mutta kemianteollisuuden tuotteet ovat vaarallisia.

Laatikainen muistuttaa, että kaikki luonnossa olevakin on loppupeleissä kemiaa. Siispä ihan tavalliset ruuat kuten mustikka, kananmuna ja banaanikin sisältävät kemikaaleja. 

– Vasta annos tekee myrkyn, Laatikainen kertoo.

– Keinomakeuttajat, sellaisina annoksina kuin suurin osa meistä niitä ravinnostaan saa, eivät ole tämän päivän tiedon valossa ihmiselle myrkyllisiä.

Maha kuralla makeuttajista

Yksi haittapuoli tietyissä makeutusaineissa on – herkkävatsaiset saavat niistä vatsanväänteitä. Esimerkiksi ksylitoli ja sorbitoli kuuluvat FODMAP-hiilihydraatteihin, jotka aiheuttavat helposti vatsanväänteitä esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymästä kärsiville.

Kaikki makeutusaineet eivät kuitenkaan toimi samoilla tavoilla, miksi joillekin kuitenkin tulee vatsaoireita esimerkiksi aspartaamilla makeutetuista ruuista ja juomista?

– Itse epäilen, että aspartaamiin ja muihin keinomakeuttajiin liittyvät kokemukset vatsavaivoista johtuvat siitä, että keinomakeutetussa juomassa tai ruuassa on myös jotakin muuta vatsaa kiusaavaa ainetta, Laatikainen kertoo.

Reijo Laatikainen: Pötyä pöydässä – Älä usko kaikkea, mitä ravinnosta sanotaan (Kirjapaja, 2018)

Sisältö jatkuu mainoksen alla