Sport
Puuro ja marjat ovat hyvä startti päivään. Lisäksi kuidun suositeltuun päiväannokseen tarvitaan reilusti kasviksia, hedelmiä ja noin 4 siivua täysjyväleipää. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Puuro ja marjat ovat hyvä startti päivään. Lisäksi kuidun suositeltuun päiväannokseen tarvitaan reilusti kasviksia, hedelmiä ja noin 4 siivua täysjyväleipää. Kuva: Shutterstock

Kuidut pitävät verensokerin tasaisena, jolloin makeanhimokin pysyy paremmin aisoissa. 

Laihduttaja voi herkästi ajatella, että hiilihydraateista nipistämällä karsii turhia kaloreita. Samalla saattaa kuitenkin karsia ruokavaliostaan elintärkeitä kuituja. Niitä kannattaa rakastaa, ja siihen on 3 hyvää syytä: 

  1. Kuidut eivät sisällä juuri lainkaan energiaa, mutta ne pitävät hyvin nälkää ja tasaavat verensokeria. Siksi makeanhimoakin on vähemmän. Ne eivät kuitenkaan yksinään riitä. Eniten kylläisyyttä tulee proteiinista, ja rasva puolestaan hidastaa ruoan sulamista. Näitä kaikkia tarvitaan, jotta nälkä pysyy aisoissa. Jos syö vain vähän viljatuotteita, kuituvajetta voi korvata kauraleseillä, pellavansiemenrouheella tai psylliumilla. Laihduttajan ei kuitenkaan kannata kovin paljon vältellä hiilihydraatteja, sillä vähähiilihydraattinen ruokavalio näännyttää suolistomikrobistoa.
  2. Kun bakteeristo on tarpeeksi monipuolinen ja riittävä, se vaikuttaa moneen muuhun: vähentää esimerkiksi matala-asteista tulehdusta, joka voi sotkea sokeri-rasva-aineenvaihduntaa. Se taas voi vaikeuttaa painonhallintaa.
  3. Paljon liiikkuvan on tärkeää syödä monipuolisesti kuitupitoista ruokaa, jotta saa palautumiselle ja kehittymiselle tärkeitä kivennäisaineita, kuten magnesiumia, rautaa ja sinkkiä.

Asiantuntija Leena Putkonen, laillistettu ravitsemusterapeutti.

 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saat riittävästi kuitua päivässä, jos syöt...

  • 6 nyrkin kokoista annosta kasviksia, marjoja ja hedelmiä.
  • 1 ison lautasellisen puuroa kuitulisällä tai pähkinöillä.
  • 4 siivua täysjyväleipää.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla