Koiranpentu tarvitsee paljon unta. Kuva: Shutterstock
Koiranpentu tarvitsee paljon unta. Kuva: Shutterstock

Koiranpentu voi olla luonasi seuraavat 17 vuotta, joten ei ole ihan sama, miten sen ensimmäiset kuukaudet sujuvat.

Sisäsiisteys. Kurinpito. Sosiaalistaminen. Kun koiranpentu saapuu taloon, elämä muuttuu hetkeksi kokonaan. Rytmi, liikkuminen ja jopa parisuhde voivat mennä uusiksi. Pahimmassa tapauksessa myös monet ovenlistat ja kalusteet, joihin pentu upottaa hampaansa.

Moni ei välttämättä tule ajatelleeksi, kuinka paljon koiranpentu vaatii huolenpitoa ja huomiota. Koirankouluttaja Kate Perry kertoo Today-lehdessä koiranomistajien suurimmat virheet ja miten ne voi välttää. Poimimme niistä tärkeimmät: 

1. Koiranpentu kasvaa eristyksissä 4 kuukautta

Today kirjoittaa, että tutkimusten mukaan ensimmäiset neljä kuukautta vaikuttavat eniten koiran elämään. Pentu on luovutusiässä noin kahdeksanviikkoisesta lähtien, ja useimmat saavat koiransa tuolloin tai viimeistään 14 viikon iässä. Tässä vaiheessa pentu on tutustunut yleensä vain kasvattajansa ja emonsa elämään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Koiranpentu saa Suomessa rokotuksensa 12- ja 16-viikkoisena, mutta se ei tarkoita, että koiraa pitäisi pitää eristyksissä siihen asti. Kun pentu sitten tulee kotiin, se kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman moneen paikkaan – autoon, julkisiin kulkuvälineisiin, vilkkaisiin paikkoihin sekä koiraystävällisiin julkisiin tiloihin ja muihin menoihin, joissa itse käy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Koulutus alkaa vasta myöhemmin

Koiranpentu ei ole koskaan liian nuori koulutettavaksi. Heti kun se tulee uuteen kotiin, on syytä aloittaa koulutus leikin varjolla. Tai no, ensin on syytä antaa pari päivää pennullekin tutustumisaikaa uuteen kotiin, mutta sitten treeni alkakoon!

Tottelevaisuusharjoituksia voi tehdä muutaman minuutin pätkissä ja jopa kymmenen minuutin välein silloin, kun pentu on hereillä. Tempun toistaminen vaikkapa kymmenen kertaa voi toimia, kunhan omistajan oma rauhallisuus sekä motivaatio pysyvät myös mukana hommassa.

Paras oppimistilanne on pennun kannalta aina positiivinen ja palkitseva; ja palkitseminen tapahtuu aina täydelliseen aikaan. Kun pennulla on rokotukset, se saa mennä koirakouluun, joka on loistava paikka omistajallekin oppia uutta.

3. Sisäsiisteys – kai pentu oppii sen parissa viikossa?

Minkä ikäisenä koiranpennun pitäisi olla sisäsiisti? Tähän ei ole yhtä vastausta. Monet omistajat kuitenkin ajattelevat, että parin viikon, viimeistään ensimmäisen kuukauden aikana pentu oppii sisäsiistiksi – mutta se on täysin väärä ajatus.

Toiset koirat voivat olla jo luovutusiässä sisäsiistejä, kun taas toiset oppivat hitaammin. Koulutuksesta huolimatta jotkut koirat oppivat sisäsiisteiksi vasta vuoden iässä.

Kärsivällisyys, johdonmukaisuus ja ajoitus ovat homman avainsanat. Koiranpentu saattaa virtsata jopa kerran tunnissa, kun se on hereillä. Jos leikit ovat rajut, tippoja voi tulla useamminkin. Pentu on syytä viedä ulos usein ja palkita tarpeiden tekemisestä oikeaan paikkaan.


4. Koiranpentu saa vapaasti vaeltaa kotona

Monet omistajat haluavat, että koira on osa heidän laumaansa koko ajan. Joten he antavat pentunsa juosta ja tutkia paikkoja vapaasti kotona. He myös jättävät pennun yksin kotiin eivätkä rajaa sille omaa paikkaa.

Näkökulmia koirankasvatukseen on niin monia kuin on omistajiakin: toiset taas rajaavat pennulle tietyn tilan, jossa se saa rauhoittua – etenkin kun se jää yksin kotiin.

Today kirjoittaa, että koiranpentua voi olla kuitenkin helpompi hoitaa, kun sillä on oma turvallinen alueensa kotona. Alueen voi rajata vaikkapa yhteen huoneeseen tai huoneen nurkkaan. Pienempi nurkkaus kotona saattaa tuntua koiranpennusta turvallisemmalta kuin isossa tilassa vaeltaminen. Tällöin on myös pienempi mahdollisuus, että pentu satuttaa itsensä yksin ollessaan.

5. Pentu ei saa riittävästi aktiviteettiä

Mitä enemmän leikit, treenaat ja ulkoilet koirasi kanssa, sitä vähemmän se yleensä haukkuu, hyppii ja tekee tuhojaan. Etukäteen kannattaa siis hieman tutkia koirarotujen luonteenpiirteitä ja tarkastella, mikä roduista sopii parhaiten sinun elämäntapaasi.

Jos et jaksa sitkeää koulutusta, Hachiko-elokuvan itsepäinen akita on tuskin sinun rotusi – vaikka söpöltä se näyttääkin. Toisaalta kaikki rotukuvaukset eivät pidä paikkaansa; koirat ovat yksilöitä kuten niiden omistajansa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla