Oletko sinä onnellinen? Vastaa jutun lopussa. Kuva: Shutterstock
Oletko sinä onnellinen? Vastaa jutun lopussa. Kuva: Shutterstock

Onnellisuuteen voi todellakin vaikuttaa. Tästä listasta selviää, mitä onnellinen tekee ja miten ajattelee toisin kuin onneton.

1. Ei takerru asioihin, joita ei pysty hallitsemaan

Brexit, Donald Trumpin valinta presidentiksi, niin monen suuren kulttuurivaikuttajan kuolema. Vuonna 2016 tapahtui asioita, joita moni piti surullisina tai uhkaavina. Yksi asia, joka vaikuttaa kenties eniten ihmisen onnellisuuteen, on se, miten suhtautuu asioihin – myös niihin, joita ei pidä hyvinä tai arvoilleen sopivina. Onnellinen ihminen hyväksyy tosiasiat, on tietoinen niistä, mutta ymmärtää, mihin asioihin hän voi vaikuttaa ja mihin ei. Tämä ei silti tarkoita välinpitämättömyyttä.

2. Valitsee tarkasti, mihin käyttää energiansa

Tyytymättömyys ja epäoikeudenmukaisuus saavat monet meistä tunteen valtaan. Mutta onnellinen ihminen miettii tarkasti taistelunsa eli sen, mihin oman energiansa käyttää. Hänellä on suhteellisuudentajua, eikä hän tuhlaa voimiaan turhaan valittamiseen.

Myös kyky olla kiitollinen on merkki siitä, että on kaikki mahdollisuudet onnellisuuteen. Se toimii esimerkiksi näin:

  • Pidä kirjaa asioista, joista olet kiitollinen.
  • Tai kerro läheisellesi joka ilta, mitkä asiat ovat tänään sinua ilahduttaneet.

Helppoa, halpaa ja myös toimivaksi todistettua!

3. Nukkuu riittävästi

Väsynyt ihminen on taipuvainen kielteisiin tunteisiin. Sen todistaa tiedekin. Eräässä tutkimuksessa selvisi, että väsyneet opiskelijat eivät pystyneet muistamaan juurikaan mitään mukavia muistoja. Tämä johtuu siitä, että uupuneena aivojen kaikki osat eivät toimi kunnolla.

Myönteisiä muistoja tuottava aivojen osa siis kärsii univelasta harvinaisen paljon. Sen sijaan univelka ei vaikuta samalla tapaa siihen osaan, jossa kielteiset tunteet syntyvät.

Lue myös: Heräsitkö pahalla tuulella? 5 minuutin harjoitus tekee päivästäsi heti paremman

4. Kuuntelee arvojaan – ja tietää rajansa

Monille on tärkeää, että he tekevät asioita, jotka sopivat heidän arvoihinsa, oli se sitten työtä tai vapaa-ajan menoja. Tämä on luonnollista, sillä jos joutuu elämään arvoristiriitojen keskellä, joutuu helposti tilanteeseen, jossa kaduttaa koko ajan eikä ole motivoitunut.

5. Treenaa pitkin viikkoa

Aivot terästyvät, stressi saa kyytiä, itsetunto nousee, uni maistuu ja seksi luistaa. Liikunnalla on tutkitusti lukuisia terveysvaikutuksia. Bristolin yliopiston tutkimus osoittaa, että ihmisen on hyvä liikkua päivittäin vähintään 10 minuuttia. Jo näin lyhyellä liikunnalla on vaikutusta mielialaan.

6. Tekee olonsa mukavaksi

Olipa kyse työpaikasta tai kodista, onnellinen ihminen pystyy luomaan sellaisen ympäristön, jossa hän viihtyy. Viihtyisä tila voi olla vaikka hänen omassa päässään. Onnellinen ihminen harvemmin myöskään kärvistelee hädissään työpaikalla yömyöhään. Hän tietää ja tunnistaa, milloin on riittävän hyvä – ja milloin on parasta antaa aikaa jollekin muulle kuin työlle.

7. On hyvä sekä itselleen että muille

Onnellinen ihminen on ensisijaisesti hyvä itselleen. Hän on siis kiltti itselleen, antaa anteeksi, mutta haluaa myös kehittyä. Onnellinen ihminen uskaltaa astua pois mukavuusalueeltaan. Se on hänelle helpompaa kuin perfektionisteille, koska hän ei ole liian ankara itselleen. Ja sen jälkeen, kun osaa olla itselleen hyvä, pystyy olemaan ja haluaa olla sitä myös muille.

Lue myös: Ryhdy kiltiksi, tässä helpot ohjeet

8. Pääsee helposti flow-tilaan

Kun uppoutuu johonkin asiaan täysillä, ajantaju katoaa ja myöhemminkin olo on innostunut ja inspiroitunut. Chicagon yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan ihmiset, joilla on tämä kyky, ovat keskimäärin muita onnellisempia. Ihminen on siis todennäköisimmin onnellinen silloin, kun hän uskaltaa valita rahan tavoittelun sijaan elämyksellisen elämän. Kerää siis muistoja, älä rahaa.

9. Uskoo, että paras on vasta tulevaisuudessa

Tuntee elävänsä hyvää elämää. Sitä onnellisuus kaikessa yksinkertaisuudessaan on. Onnellinen tietää, että on vain tämä hetki, mutta ajattelee myös tulevaisuudestaan hyvää. Hän uskoo, että paras on vasta tulossa.

Lähteet: Huffington Post, Buffersocial, Scientific American, MN-arkisto

Unohda superfoodit ja rääkkitreenit! Tutkimusten ja asiantuntijoiden mukaan hyvät ihmissuhteet ovat todellinen terveyden ja onnellisuuden tae.

Erityisesti vuoden alussa moni miettii, miten omaa hyvinvointiaan voisi parhaiten edistää. Auttaisiko ruokavalion viilaaminen, kuntosalilla käyminen tai ehkä unta tarkkaileva aktiivisuusranneke? 

Järkevän ruokavalion noudattaminen, liikunnan harrastaminen ja riittävän unensaannin varmistaminen ovat kaikki fiksuja valintoja kokonaishyvinvoinnin kannalta. Terveen ja onnellisen elämän kannalta yksi valinta kuitenkin näyttäisi olevan ylitse muiden: sosiaalisten suhteiden vaaliminen. 

Itse asiassa liikunnan ja terveellisen ruuan hyödyt tuntuvat kietoutuvan yhteen sosiaalisuuden kanssa. Neurologi ja aivotutkija Markku T. Hyyppä kertoo Helsingin Sanomissa, että Välimeren ruokavalio, liikunta ja kulttuuriharrastukset edistävät tutkitusti muistin toimintaa, mutta kaikissa kolmessa hyödyt saattavat tulla paljolti sosiaalisuudesta.

Terveelliseksi ylistetyssä Välimeren ruokavaliossa ei välttämättä ole niinkään kyse oliiviöljystä kuin siitä, että Välimeren maissa on tapana aterioida pitkään ja hartaasti porukalla. Useissa liikuntaharrastuksissa taas hikoillaan yhdessä toisten kanssa, ja kulttuuririennoissakin moni käy jonkun kanssa. 

Joukkuelajeihin, kuoroon, yhdistystoimintaan tai muihin sosiaalisiin aktiviteetteihin aikaansa käyttäneille Hyypän ajatukset kuullostanevat tutuilta. Aika moni meistä mainitsee yhdeksi harrastuksensa parhaista puolista mahtavan harrastusporukan.

Ihmissuhteiden laatu merkitsee

Myös maineikkaan Harvardin yliopiston tekemän suuren seurantatutkimuksen mukaan hyvät ihmissuhteet ovat hyvän elämän salaisuus. Jo 75 vuotta kestäneen tutkimuksen pyrkimys on selvittää, mikä saa ihmiset pysymään terveinä ja onnellisina, ja vuosikymmenten seurannan jälkeen vastaus alkaa olla selvillä. 

– Ihmiset, jotka olivat kaikkein tyytyväisimpiä ihmissuhteisiinsa 50-vuotiaina, olivat joukon terveimpiä 80-vuotiaina, tutkimuksen tämänhetkinen johtaja Robert Waldinger kertoo Ted Talk -puheessaan.

Harvardin jättitutkimuksen mukaan ihmissuhteissa kannattaa keskittyä laatuun. Sellaiset läheiset ihmissuhteet, joissa vallitsee vahva luottamus, ovat terveyden ja onnellisuuden kannalta valtavan arvokkaita. 

Yksinäisyys on valtava terveysriski

Ylipainoa on pitkään pidetty suurena länsimaisia yhteiskuntia uhkaavana terveysongelmana. Sosiaalisen elämän vastakohta, yksinäisyys, saattaa kuitenkin olla paljon suurempi uhka. Näin arvioi esimerkiksi viime vuonna ilmestynyt amerikkalaistutkimus

Samaisessa tutkimuksessa myös väitetään, että yksinäisellä on sama riski ennenaikaiseen kuolemaan kuin tupakoitsijalla. Eliniän lyhentämisen lisäksi yksinäisyyden on todettu lisäävän sydänsairauden riskiä merkittävästi, nostavan verenpainetta ja altistavan muistisairaudelle. 

Yksinäisyys on hyvä erottaa yksinolosta, jolla on paljon tutkittuja hyviä vaikutuksia. Seurassa vietettyjä minuutteja olennaisempaa on kokemus siitä, että elämässä on ihmisiä, joiden kanssa voi nauraa ja joilta saa tukea tiukan paikan tullen.

Parisuhteen ja -suhteettomuuden vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin on tutkittu ahkerasti vuosien mittaan. Yhdessä tutkimuksessa todettiin avioliiton olevan terveyden kannalta paras ihmissuhde, ja toisessa taas huomattiin, että yksinelävillä on parisuhteessa olevia enemmän kestäviä ihmissuhteita ja paremmat välit perheenjäseniin. 

Yhteistä tutkimustuloksille näyttää olevan se, että yhteydenpito läheisiin ja ajan viettäminen heidän kanssaan kannattaa aina, oli läheinen sitten ystävä, puoliso tai vaikka sukulainen. 

Trendejä isompi juttu

Jos tutkimuksia on uskominen, sosiaalisuuden täytyy olla seuraava hyvinvoinnin megatrendi. 

Todellisuudessa sillä on kuitenkin vielä matkaa johtavaksi terveystrendiksi. Aikamme korostaa yksilöllisyyttä, ja esimerkiksi Instagramin loputon fitnesskuvien virta on normalisoinut kropan pikkutarkkaa viilaamista muun hyvinvoinnin kustannuksella.

Grammantarkan ruokavalion ja tiukan treeniohjelman noudattaminen voi lähtökohdista riippuen olla fyysisen terveyden kannalta hyvä veto, mutta sosiaalisen elämän näkökulmasta äärimmilleen viety fitnessmeno on enemmän uhka kuin mahdollisuus.

Toisaalta seuran ja oman porukan kaipuu on perustavanlaatuinen ja yksittäisiä trendejä isompi asia: haluamme kaikki tulla kuulluksi, hyväksytyksi ja rakastetuksi, mutta sen myöntäminen on intiimimpää kuin treenitavoitteen kirjaaminen tai terveysruokakuvien postaaminen someen. 

Liikahikoilun hoitoon on tarjolla pitkäaikaisia ja jopa pysyviä hoitokeinoja. Moni saa niistä avun kiusalliseen hikoiluun. Asiantuntija kertoo, miten hoidot toimivat ja mitä haittoja niistä voi olla.

Apteekin tehokkaat antiperspirantit ovat monen runsaasti hikoilevan pelastus. Antiperspiranttien avulla kiusallisesta hikoilusta pääsee jopa viikoksi. Niiden rinnalle on kuitenkin tullut hoitokeinoja, joilla hikoilusta voi päästä jopa pysyvästi.

Liikahikoilua voidaan hoitaa botuliini-injektioilla, tuttavallisemmin Botoxilla, jotka vähentävät hien eritystä paikallisesti. Muita keinoja ovat mikroaaltoavusteinen MiraDry-hoito, iontoforeesihoito sekä oksibutyniinitabletit. MiraDry-hoito sopii ainoastaan kainaloiden hikoilun hoitoon.

Kysyimme ihotautien erikoislääkäriltä Carl Kyrklundilta, mitä hikoilun hoitamisesta pitää tietää, ja mitä hyötyjä ja haittoja hoidoista on.

Miksi jotkut hikoilevat enemmän kuin toiset?

”Hikoilu on tärkeä osa lämmönsäätelyämme. Kuitenkin 2–3 prosentilla väestöstä esiintyy haittaavaa liikahikoilua. Hikoilua voi esiintyä erityisesti käsissä, jaloissa tai kainaloissa. Syy on tuolloin usein geneettinen. On myös ajateltu, että liikahikoilu voisi johtua tahdosta riippumattoman hermojärjestelmän osan liikatoiminnasta. 

Hikoilu voi myös alkaa yhtäkkiä. Silloin syy saattaa liittyä esimerkiksi vaihdevuosiin tai johonkin sairauteen, kuten kilpirauhasen liikatoimintaan tai diabetekseen.”

Milloin on kyse liikahikoilusta?

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää, vaikuttaa sosiaaliseen elämään tai painaa mieltä. Liikahikoilusta kärsivät kertovat joutuvansa vaihtamaan paitaa kesken päivän, vaatteidensa liimaantuvan hikoilun vuoksi tuolin selkänojaan tai että hikeä valuu käsistä tai otsalta, vaikka he eivät rasita itseään millään tavalla. Jos hikoilu lisääntyy nopeasti ilman näkyvää syytä, siitä kannattaa mainita lääkärille.”

”Hikoilu on liiallista, jos se haittaa päivittäistä elämää.”

Miten runsasta hikoilua voi estää?

”Hikoilusta kärsivät ovat usein jo kokeilleet apteekin tehokkaita antiperspirantteja ennen lääkärille hakeutumista. Lääkäri voi kuitenkin vielä määrätä reseptillä apteekin sekoittamaa vahvaa alumiinikloridivalmistetta, jota voi levittää esimerkiksi käsiin. 

Jos hikoilu liittyy etenkin käsiin tai jalkoihin, useimmiten kokeillaan iontoforeesihoitoa. Siinä kädet tai jalat upotetaan veteen, jonka läpi johdetaan heikkoa sähkövirtaa. Hoito yleensä aloitetaan hoitajan ohjauksessa lääkäriasemalla ja se kestää noin vartin. Hoito tehoaa noin yhdeksällä kymmenestä niistä, joilla on käsien tai jalkojen liikahikoilua.  

Jos liikahikoilu on yleistynyttä, voidaan myös harkita tablettihoitoa. Yleisimmin määrätään oksibutyniini-niminen lääke, joka kuitenkin voi aiheuttaa myös haittavaikutuksia kuten suun kuivumista, päänsärkyä ja huimausta.

Kainaloiden liikahikoilun yleisin hoitokeino on Botox-pistokset. Näitä antaa yleensä ihotautilääkäri.”

Kuinka hyvin botuliinipistokset toimivat?

Botuliinihoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta. Liikahikoilun paikallishoito botuliinivalmisteella on sairaudenhoitoa, joten Botox-lääkkeestä ja lääkärin vastaanotosta saa Kela-korvauksen. Lääkkeestä korvataan 40 prosenttia.

Ryppyjen hoidossa botuliini pistetään lihakseen, liikahikoilun hoidossa pistos tehdään ihon pintakerrokseen. Botuliini estää hermopäätteitä aktivoimasta hikirauhasia.

Botuliinihoidon teho on ollut noin 90 prosenttia kolme kuukautta hoidon jälkeen. Hoitotulos kestää 3–9 kuukautta.

”Botox-hoito kainaloiden liikahikoiluun poikkeaa ryppyjen hoidosta.”

Millaisia haittoja botuliinihoitoihin saattaa liittyä?

”Pääasiallinen haitta liittyy pistosten epämukavuuteen. Lisäksi hoito tulee uusia 3–9 kuukauden välein.”

Mistä on kyse MiraDry-hoidossa, jonka tulosten luvataan olevan pysyviä?

”MiraDry-hoidossa pyritään vaurioittamaan kainalon hikirauhasia niin, että hikoilu loppuu pysyvästi. Hoidossa kainalon ihon päälle laitetaan anturi, joka lämmittää ihon syviä kerroksia mikroaalloilla samalla kun ihon pintaa viilennetään.  

Hoidosta on tehty lumekontrolloitu tutkimus, jossa 90 prosentilla hikoilu oli yli puolet vähäisempää vielä vuoden kuluttua hoidosta. Myös muissa tutkimuksissa tulos on ollut samansuuntainen eli valtaosa hoidetuista saa avun hikoiluun. Hoidon pysyvyys perustuu siihen, että hikirauhasia ei muodostu lisää iän myötä, joten niiden tuhoaminen vähentää hikoilua pysyvästi.”

”Kainalon hikirauhasia pyritään vaurioittamaan niin, että hikoilu loppuu pysyvästi.”

Liittyykö hoitokeinoon haittapuolia tai riskejä?

”Hoitoon liittyvät haitat ovat lähinnä ohimeneviä ja paikallisia. Tutkimuksissa 90 prosentilla esiintyi kainaloiden turvotusta, 87 prosentilla punoitusta ja 84 prosentilla epämukavuutta. Nämä haitat menivät ohi noin viikossa.

Pidempiaikaisina haittoina mainittiin kainaloiden ihon poikkeavat tuntemukset, joita oli 65 prosentilla. Ne kestivät muutamasta päivästä pisimmillään neljään kuukauteen. Kainaloiden ihon epätasaisuutta oli 71 prosentilla, ja se kesti keskimäärin kuusi viikkoa. Noin joka neljännellä esiintyi myös kainalokarvojen häviämistä.