Sport

Jahkailetko jumppatuntien ja reissukohteiden välillä niin, että valinnanvapaus uuvuttaa? Tyytyminen on taito, joka tekee elämästä parempaa.

Pahus, pitkään palvelleet juoksulenkkarit hajosivat ja tarvitset uudet. Mutta piipahdus urheiluliikkeessä saa pään sekaisin. Tossuja on rivikaupalla, kaikissa ominaisuuksissa ja väreissä. Mitkä oikein valitsen?

Filosofi Eero Ojanen tunnistaa valinnan vaikeuden ongelman. Teemme päivittäin kymmeniä, ellei satoja päätöksiä. Valtaosa niistä on pieniä ja arkisia, kuten mitä syön aamupalaksi tai puen päälle töihin. Vähänkin isommat ja harkintaa vaativat päätökset voivat kuitenkin tuottaa ahdistusta ja johtaa tyytymättömyyteen. Tämä johtuu siitä, että tähtäämme täydelliseen lopputulokseen. Sitä on vaikea saavuttaa, jos vaihtoehtoja on paljon.

Tyytymättömyys johtuu siitä, että tähtäämme täydelliseen lopputulokseen.

– Valintaan voi latautua valtavasti odotuksia. Helposti tulee ajatus, pitäisikö katsoa kaikki vaihtoehdot läpi, vertailla erot ja hyödyt. Siitä on iso vaiva ja kuluu turhaa aikaa. Silti lopulta voi jäädä harmittamaan, olisiko pitänyt valita toisin, Ojanen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ja kun valitset yhden, jätät samalla valitsematta kaikki muut, mikä taas on omiaan lisäämään stressiä ja pettymyksiä. Sen sijaan jos realistisia vaihtoehtoja on vain muutama, myös epäonnistumisen riski jää vähäiseksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tarpeeksi hyvä riittää

Itsetuntemus onneksi auttaa. Kun on selvillä omista toiveistaan ja tarpeistaan, valinta on helpompi tehdä ja siihen on todennäköisesti tyytyväisempi jälkikäteen. Ojanen neuvoo pohtimaan, mikä on tunne valinnan jälkeen – jääkö jossittelemaan ja jos, mitä siitä seuraa.

– On ihmisiä, jotka veivaavat loputtomiin, valitsivatko he oikein vai eivät. Kannattaa miettiä, lisääkö vai murentaako se tyytyväisyyttä. Jos asennoituu niin, että päätös on nyt tehty ja sillä hyvä, voi mennä eteenpäin.

"Jos aina tavoittelee suuria ja näkee vain sen, mitä puuttuu, on jatkuvasti tyytymätön."

Täydellisyyteen ei tarvitse pyrkiä. Tarpeeksi hyvä riittää. Harva kuitenkaan on valmis tyytymään toiseksi parhaaseen. Jo sanaa tyytyminen pidetään negatiivisena, ikään kuin kelpuuttaisit jonkin vähemmän hyvän vaihtoehdon vain siksi, ettet parempaakaan saanut. Kuitenkin juuri se kannattaisi.

– Tyytyessään vähempään saa enemmän, kuten että oppii arvostamaan sitä, mitä on. Jos aina tavoittelee suuria ja näkee vain sen, mitä puuttuu, on jatkuvasti tyytymätön, Ojanen sanoo.

Vertailu vie onnen

Parasta etsiessä sortuu myös helposti vertailuun: miksi minä käyn aina samalla jumppatunnilla, kun kaverit testaavat uutuuslajeja innokkaasti? Kuitenkin sinun valintasi voi olla paras juuri sinulle.

– Tyytymättömyys syntyy siitä, että kuvittelemme toisilla olevan paremmin tai enemmän. Se ei johda mihinkään eikä useinkaan pidä edes paikkaansa. Kukaan ei saa kaikkea, Ojanen sanoo.

"Kuvittelemme toisilla olevan paremmin. Se ei useinkaan pidä paikkaansa. Kukaan ei saa kaikkea,"

Esimerkiksi käy vaikka naapurin kaukomatka Seychelleille. Jos itse et pääse lomallasi kotimaata kauemmas, voi helposti iskeä kateus. Samaiselta kaukomatkaajalta voi kuitenkin jäädä näkemättä lähellä olevat asiat, kuten kaunis metsä kodin vieressä. Se, että osaa nähdä lähelle, avaa elämässä aivan uusia mahdollisuuksia.

– Arjen hienoja asioita on vaikka se, kun tuttua reittiä kävellessä yllättäen huomaa jotain sellaista, mitä ei ole aiemmin huomannut, vaikka
jonkin yksityiskohdan rakennuksessa. Se on hyvä hetki, jota ei tavoita, jos katse ja ajatus ovat kovin kaukana.

Tyytyminen, hyväksyminen ja lähelle katsominen ovat taitoja, joita voi onneksi opetella.

– Helposti ihailemme ihmisiä, jotka tuntuvat saavuttavan aina enemmän. Mutta jos pitää aina ylittää edellinen tavoite, tavallinen arki alkaa tuntua vaatimattomalta. Joissain tilanteissa on viisautta luopua ja jättää tavoittelematta. Se ei ole luuserin merkki, Ojanen sanoo.

Sport-lehden numerossa 5/18 näyttelijä Alina Tomnikov kertoo, miten hän on oppinut käsittelemään riittämättömyyden tunteitaan ja päässyt mantrojen avulla eroon unettomuudesta. Tilaajana voit lukea jutun osoitteessa digilehdet.fi.

 

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla