Sehän meni taas hienosti! Kuva: Shutterstock
Sehän meni taas hienosti! Kuva: Shutterstock

Esineiden tiputtelun ja tahattomien sivuristiaskelten taustalta löytyy muun muassa stressiä. 

Jos voisin päästä yhdestä taipumuksestani eroon pysyvästi, kömpelyys olisi vahva ehdokas. Esineet luiskahtelevat rähmäkäpälistäni helposti ja törmäilen jatkuvasti huomaamattani huonekaluihin – tämän tiedän siitä, että jaloistani löytyy usein selittämättömiä pikku mustelmia. En häpeä kömpelyyttäni, mutta se ärsyttää minua. En tiedä montakaan asiaa, joka olisi yhtä raivostuttava kuin rauhallisen aamupalan syömisen keskeyttäminen siksi, että pitää taas kerran pompata siivoamaan mehua, jonka on jälleen läväyttänyt lasista pitkin pöytää ja lattiaa.

Näistä syistä olin välittömästi kuulolla, kun Health julkaisi artikkelin kömpelyyden vähentämisestä. Juttuun haastateltu filosofian tohtori Charles ”Buz” Swanik on tutkinut biomekaniikkaa, liikettä ja kömpelyyttä vuosia. Hänellä on lohdullisia terveisiä minulle ja kaltaisilleni:

– Psykologian, neurotieteen ja biomekaniikan tutkimus tarjoaa todistusaineistoa siitä, että ihmiset todella voivat tehdä muutoksia ja estää onnettomuuksia, ennen kuin ne sattuvat.

Stressi saa kömpelöksi

Kömpelyys on normaalia ja tavallista, ja kaikille käy joskus niin, että horjahtaa tai jokin esine lipsuu käsistä. Erityisen usein niin käy kuitenkin silloin, kun ihminen ei muutenkaan ole vahvimmillaan: stressaantuneena, hermostuneena ja huonosti nukkuneena. Swanikin mukaan myös kunkin yksilön reaktioiden sekä prosessoinnin nopeus ja keskittymisen taso vaikuttavat kömpelyyteen.

Kun on nukkunut hyvin ja keskittyy, asiat sujuvat paremmin. Liikunta on erinomainen tapa poistaa stressiä ja sitä kautta kömpelyyttä. Ennen lenkille ryntäämistä on kuitenkin hyvä hengittää pari kertaa syvään, jotta ei kiireessään ja ahdistuksessaan aloittaisi lenkkiä kaatumalla tai taittamalla nilkkaansa.

Erityisesti keskivartaloa harjoittava liikunta on hyväksi, jos haluaa vähentää nyrjähdyksiä ja tavaroiden kanssa sähläämistä. Swanikin mukaan se on todettu monen ikäisillä ihmisillä: voimatreeniä tekevät vanhukset kaatuvat muita vähemmän ja keskivartalostaan heikot urheilijat nyrjäyttävät raajansa muita helpommin. 

Kömpelyyttä voi vähentää myös mieltä harjoittamalla. Aivotreeneistä Swanik puolestaan suosittelee muistia ja reaktionopeutta parantavia sovelluksia ja pelejä. 

Ennakointi auttaa

Swanik toteaa Medical Dailyssa, että jotkut ovat onnettomuuksille alttiimpia kuin toiset, ja se johtuu ennakoinnin puutteesta. 

– He eivät pysty muodostamaan käsitystä siitä, mitä tapahtuu seuraavaksi. 

Onneksi ennakointikykyään voi parantaa hyvin yksinkertaisesti: ajattelemalla ennen kuin tekee.

– Mieti, mitä seuraavaksi tapahtuu. Kuulostaa itsestään selvältä, mutta se on luultavasti paras neuvo, jonka voin ihmisille antaa, Swanik sanoo Healthissa.

Toisaalta yliajatteleminen ei ole ratkaisu kömpelyyteen, muistuttaa Calmclinic.com. Ajatuksissaan olevan ihmisen käsistä tavarat lipeävät erityisen varmasti. 

Vaikka kiireessä tekisi mieli olla tehokas, ei multitaskaaminen kannata varsinkaan paineen alla. Swanik kehottaa hoitamaan yhden asian kerrallaan.

– Kun alkaa multitaskaamaan, on heti liikkuvammassa ja monimutkaisemmassa ympäristössä. Silloin on todella vaikeaa keskittyä mihinkään yhteen asiaan.

Kun maito on jo lattialla

Seuraavan kerran, kun kaadan teetä tavaroideni päälle ja törmään sohvaan hakiessani talouspaperia katastrofin kuivaamista varten, koetan kiroilun sijaan noudattaa näitä ohjeita:

1. Hengitä syvään. Et voi mitään sille, mitä ehti jo tapahtua.

2. Mieti, mitä teet ja mihin astut. Ei ole syytä pahentaa tilannetta törmäilyllä tai kaatuilulla.

3. Ennakoi. Kun pääset jatkamaan alkuperäistä hommaasi, tartu työhön rauhallisesti mieluummin kuin kiireesti.

4. Mieti, paljonko nukuit. Jos yöunet jäivät viime yönä vähiin, mene tänä iltana ajoissa nukkumaan.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.