Lähdetkö ulos mieluiten aamulla vai illalla? Kuva: Shutterstock
Lähdetkö ulos mieluiten aamulla vai illalla? Kuva: Shutterstock

Kuinka erilaisia aamu- ja iltaihmisten persoonallisuudet todellisuudessa ovat?

Heräätkö helposti aamulla? Oletko aktiivisimmillasi ennen puoltapäivää? Jos vastasit kyllä, olet todennäköisesti aamuihminen ja tietoinen siitä. Kuten jo tiesitkin, iltakukkujat ovat puolestaan täysin erilaisia: he heräävät kunnolla eloon vasta illalla, valvovat myöhään ja nukkuvat aamulla pitkään.

Mutta millaisia eroja näiden kahden tyypin persoonallisuuksissa on? Psykologi ja professori Anastasiya Lipnevich tutki New Yorkin yliopiston kollegoidensa kanssa, miten aamu- ja iltaihmisten luonteenpiirteet eroavat toisistaan viiden suuren persoonallisuusnäkemyksen mukaan. Tulokset julkaistiin Journal of Personality and Social Psychology -lehdessä.

Lipnevichiin tutkimus tyrmäsi täysin aiemmat selvitykset, jotka ovat todistaneet älykkyyden kulkevan käsikkäin iltavirkun elämänrytmin kanssa.

Viisi tärkeintä persoonallisuuspiirrettä ovat avoimuus, tunnollisuus, neuroottisuus, ekstrovertti ja miellyttävyys. Lipnevichin tutkimuksessa tunnollisuuden todistettiin olevan voimakkaimmin yhteydessä aamuvirkkujen persoonallisuuteen.

Tunnollisilla ihmisillä on taipumusta niin itsekuriin, valppauteen kuin järjestelmälliseen toimintaan – ja he ovat siis todennäköisimmin aamuvirkkuja.

Yökyöpelit näyttäisivät olevan luonteeltaan enemmän ulospäin suuntautuneita ekstroverttejä kuin aamuvirkut. Avoimuutta ja miellyttävyyttä esiintyy tasaisesti kummallakin ryhmällä. Neuroottisuutta on sen sijaan hieman enemmän aamuvirkuilla kuin yökyöpeleillä.

Suurin osa kuuluu kumpaankin leiriin

Mukana tutkimuksessa oli yli 16 000 ihmistä. Tutkijoiden mielestä tulokset ovat tärkeitä varsinkin akateemisen menestyksen näkökulmasta. Koulumaailmassa huolellisuus yhdistetään helposti hyviin arvosanoihin ja aamuvirkut ovat heitä, jotka pärjäävät hyvillä arvosanoilla.

Toisaalta he huomasivat, että vain 10–15 prosenttia ihmisistä on pelkästään jompaakumpaa lajia, puhtaasti aamu- tai iltaihmisiä. Jopa 80 prosentilla väestöstä on molempia ominaisuuksia: Lipnevichin mukaan ihminen saattaa olla jopa erittäin aamuvirkku ja samaan aikaan erittäin iltavirkku.

Nämä ominaisuudet myös vaihtelevat eri iässä ja elämäntilanteissa. Useimmat lapset heräävät luonnostaan aikaisin, mutta teini-iässä rytmi muuttuu ja heistä tulee usein iltavirkkuja. Viimeistään keski-iässä tulee taas muutos valvomiseen: 50. ikävuoden jälkeen alkaa taas iltaunisuus painaa ja aamut herättävät aiemmin.

1.4.: Jutun otsikkoa on muutettu poistamalla siitä torkku-sana.

Kysely

Oletko aamu- vai iltaihminen?

Iltaihminen
Iltaihminen
57.0%
Aamuihminen
Aamuihminen
42.9%
Ääniä yhteensä: 1392