Työstä palautuminen vaatii tyynnyttäviä rutiineja. Kuva: <span class="photographer">Colourbox </span>
Työstä palautuminen vaatii tyynnyttäviä rutiineja. Kuva: Colourbox

Päivän paineet helpottavat, kun opettelet muutaman palautumista edistävän keinon.

Kuulostaako tutulta: vuodenvaihteen vapailla sait etäisyyttä työasioihin ja olit töihin palatessa levollinen, mutta nyt työjutut pyörivät taas stressaavana vyyhtenä mielessä.

Et ole yksin. Yhä useamman työ on tietojenkäsittelyä, ajatustyötä ja pienistä paloista koostuvaa kokonaisuuksien hallitsemista, jotka kuormittavat mieltä pahemmin kuin moni fyysinen homma. Stressi iskee helposti, kun asiat seuraavat töistä kotiin.

Se, että yrittäisit vapaalla unohtaa työt vaikka väkisin, ei välttämättä ole tehokkain keino mielenhallintaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Työajatuksista ei aina edes tarvitse päästä täysin irti. Sen sijaan voi yrittää hallita sitä, miten työtä ajattelee. Vastentahtoiset ajatukset kuormittavat, mutta mieluisat ajatukset rentouttavat, työterveyspsykologi Sirkku Kivistö toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Työstä palautumiseen tarvitaan Kivistön mukaan tyynnyttäviä rutiineja. Koska mieli ei tottele lepokäskyä samoin kuin keho, työstressi ei välttämättä lähde makoilemalla vaan toiminnalla: joku tulee iloiseksi liikunnasta, toinen luonnossa liikkumisesta.

Opettele siis tunnistamaan rutiinit, jotka tyynnyttävät ja pidä niistä kiinni. Sekin helpottaa, kun muistat, että Suomessa voi vedota myös työaikalakiin, joka suojaa työntekijää liialta rasitukselta.

Pikakeinot irtautumiseen

 1. Pyydä palautetta.

Kun kuulet muiden suusta, miten hommasi sujuvat, sinun ei tarvitse pohtia onnistumistasi kaiken muun lisäksi. Myönteinen palaute laittaa mielen rentoutumiseen liittyvät mekanismit nopeasti liikkeelle.

2. Muistele mukavia.

Sysää töistä lähtiessä ahdistavat ajatukset syrjään ja yritä muistella työpäivän mukavinta hetkeä. Ei haittaa, jos se on ollut lounas työ­kavereiden kanssa – mikä tahansa myönteinen muisto työstä tukee jaksamista.

3. Ole hetki yksin.

Sekin kuormittaa, jos joudut töissä olemaan jatkuvasti arvioivien silmien alla ja esittämään kiinnostunutta. Ihminen tarvitsee vapaa-ajalla myös yksinoloa ilman rooleja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla