Suositun Mungolife-blogin kirjoittaja Anna Pastak on kehoposiitivisuuden kannalla. Muutama asia aatteeseen liittyen kuitenkin ärsyttää häntä. 

Mungolife-blogin kirjoittaja Anna Pastak pohtii blogissaan kehopositiivisuutta

– On upeaa, että valtamediat nostavat Ashley Grahamin kaltaisia upeita naisia esiin julkaisuissa, joissa on ennen nähty vain XS-koon malleja, hän kirjoittaa blogissaan kehopositiivisuuden tuomista hyvistä vaikutuksista.

Kehopositiivisuuden idea on, että kaikenlaiset vartalot ovat ”oikeanlaisia”, eikä kehoa tulisi hävetä. Vaikka Anna on kehopositiivisuuden kannalla, hänen mielestään muutamat ilmiöt ovat menneet hieman yli.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Oletteko törmänneet tilanteeseen, jossa huippuunsa treenattu ja viritetty fitness-kroppa ihonmyötäisiin vaatteisiin puettuna saa osakseen negatiivista kommentointia, samaan aikaan kun ylipainoisen ihmisen poseeraama alastonkuva saa osakseen ihannoivia ja positiivisia kannustushuutoja, vartalopositiivisuutta? 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vartalopositiivisuus on tapa puolustaa ylipainoa.” 

Annan mukaan ihmiset, jotka haukkuvat laihoja tai supertreenattuja vartaloita, unohtavat koko ilmiön pointin. 

– Jotenkin tuntuu, että joillekin ihmisille tuo koko vartalopositiivisuus on tapa puolustaa omaa ylipainoa ja saada hyväksyntää sille, ja vartalopositiivisuus muuttuukin ykskaks lihavuuspositiivisuudeksi, missä ei-lihavat ovat vastustajia, hän kertoo blogissaan. 

Toinen pointti, josta Anna muistuttaa, on että vaikka hyväksyy itsensä sellaisena kuin on, on tärkeää muistaa faktat ja pyrkiä kohti terveempää kehoa. 

– Tyytyväisyys omiin muhkuroihin ei suojele aikuisiän diabetekselta. Tai raskausajan diabetekselta. Tai korkealta verenpaineelta, uniapnealta tai vaikka lapsettomuudelta. Tyytyväisyys omaan kroppaansa ei auta silloin, kun elämänlaatu alkaa kärsiä terveydellisistä syistä. 

Postaus on herättänyt paljon keskustelua ja kommentteja. Toiset ovat samaa mieltä Annan kanssa. 

”Sä puit todella hyvin sanoiksi sen, mitä olen niin pitkään jo pohtinut!  Olen aivan samaa mieltä! Muutenkin itseäni on ottanut päähän se, että hoikkana ihmisenä mä saan ilkeitä kommentteja, ja se näyttäisi olevan hyväksyttävää. Mutta ketään ei saa missään nimeessä sanoa ylipainoiseksi, koska BODY POSITIVE.”

”Olen kanssasi aivan samaa mieltä! Ketään ei tietenkään pitäisi arvostella tms ylipainon vuoksi mutta ei myöskään ole ok että sitä kaunistellaan ja vähätellään. Ylipaino kun on todella todella monen sairauden riskitekijä.”

Postaus on saanut myös kritiikkiä. 

”Ymmärrän postauksesi ja saatan välillä itsekin ajatella samankaltaisesti. Huomiota kuitenkin kiinnitti se, että fitness-kropan saamat kommentit kertoisivat jotain ylimenneistä kehopositiivisuuden asenteista. Ne kommentit kertovat vain vääristyneestä somekommentoinnista, eivät mistään muusta. Ja tuota somekommentoitiahan saavat osakseen vähän kaikki, niin fitness-kropat kuin rantapallomalliset kropat. Sitä vaan herkemmin kiinnittää huomiota niihin kommentteihin, jotka voisivat tulla omalle kohdallekin vastaan.” 

”Esiinnostamasi kansanterveydellinen näkulma on toki varsin aiheellinen, sillä ylipaino on riski. Monella voi kuitenkin todella vaikea asettua ylipainoisen henkilön asemaan ja ylipainoa ajatellaan vain laiskuutena. Usein kuitenkin ylipainon taustalla on lukuisia laihdutusyrityksiä ja ylipainoisen henkilön tekemä kehopositiivisuusjulistus on keino päästä laihdutuskierteestä irti ja sanoa itselleen, että on hyvä tällaisenakin. Ja jos joskus laihtuu, on hyvä sittenkin.”

Vierailija

Todella väsynyttä keskustelua jälkeen kehopositiivisuudesta, jossa koko aate typistetään vain painon ympärille ja koetaan, etteivät kaikkein näkyvimmät vartalot eli nuoret, laihat ja valkoiset, jotenkin saisi olla näkyvä osa yhteiskuntaa. Heitähän näkyy kaikkialla. Väsynyttä huolitrollausta, jossa ainoa huoli on se, että tarpeeksi moni ei sano kivasti hänen kehopositiivisuus kuvistaan ja joskus joutuu vielä vahingossa näkemään ylipainoisia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla