Selluliitti, ihan normijuttu.
Selluliitti, ihan normijuttu.

Kehoaktivisti Kenzie Brenna kannustaa naisia hyväksymään selluliittinsa. Me Naiset kannattaa ajatusta ja jakaa omat kuvansa.

Selluliitti, tuttu juttu kaikenikäisille ja -kokoisille naisille. Tiesitkö, että taipumus selluliittiin on pitkälti perinnöllinen?

Kehoaktivistiksi itseään kutsuva kanadalaisvloggaaja Kenzie Brenna, 26, keksi #CelluliteSaturday-kampanjan, koska haluaa rohkaista naisia hyväksymään kehonsa. Tarkoitus on, että naiset ottavat joka viikonloppu kuvan selluliitistaan ja halutessaan jakavat sen esimerkiksi Instagramissa.

Brenna itse yritti tehdä kaikkensa päästäkseen eroon muhkuroista: söi kasviksia, ramppasi salilla viidesti viikossa, kuivaharjasi, tankkasi vettä, putkirullasi, joogasi, kokeili ihmevoiteita ja ”selluliittihierontaa” sekä harkitsi plastiikkakirurgiaa. Kunnes hän päätti, että saa riittää, ei ole mitään korjattavaa.

 

#cellulitesaturday? Can that be a thing? Last time I posted a picture of me TRYING to embrace a part of my body that I have been trying to change forever, 2 things happened. 1. A lot of women and even a few men came forward and said amazinggggg things like "thanks, your dope I need this, I NEED to see more of this, I WANT to see more of this, keep doing what you're doing, yes to normal bodies, etc." the incredible comments kept going, of people sharing their own struggles with trying to accept their bodies, to some women who don't even have cellulite embracing my body - THAT my friends is what this bopo community is all about. 2. Second thing that happened was obviously, the opposite. "Disgusting, gross, cellulite is not healthy, don't encourage kids or women to be unhealthy, nasty, wtf, if you exercise or rub cream or do-this-thing-that-makes-no-sense it will help you get rid of it" that shit went on, in my DM's and in the public comments. I am not going to sit here and write to you what cellulite is, what it ISN'T or try to bang it into your head that yes, my dear friends "thin + healthy + fit" women also have cellulite, I am going to let you do your own research. You have google and you have can DM if you want to have a CONVERSATION exchanging opinions, facts and resources to help us BRIDGE gaps instead of create bigger ones. I exercise 5x a week, I will murder you at cardio (my cardiovascular system is off the hizzy), I foam roll, I do yoga, I stretch, I eat my greens and I drink over a gallon of water every day. I used to use creams, I used to dry brush, I got massages and considered surgery. SO, don't tell me that I have to be more fit, more healthy, more this, more that, don't tell me to try your cream or that I need to create more blood flow to the places where my cellulite exists. Cause bish, I got chu. Been there done that. My friends, my cellulite is here to stay. And I am fucking okay with that. #bodyacceptance #celluliteyoualrite #namaslay #thisiswhatfitlookslike #embracethesquish #mesosquishy #mermaidthighs #iamallwoman #tbcr 🌈😊🌸😊🌸😊🌸😊🌈

Kuva, jonka Kenzie B (@omgkenzieee) julkaisi

Selluliitin hyväksyminen ei ole ollut helppoa Brennalle, mutta hän korostaa, ettei sen pidä antaa pilata elämää.

”Se ei kerro, kuinka terve tai liikunnallinen olet tai määritä arvoasi. Se on kosmeettinen 'ongelma'. Se on asia, jonka kehomme vain tekee”, Brenna kirjoittaa Instagramissa.

”Selluliitti on normaalia. Ja kauneusteollisuus tienaa rahaa sanomalla, että meidän pitäisi hankkiutua eroon siitä.”

Brenna ei halua syyllistää naisia, jotka haluavat hankkiutua eroon selluliitista. Hän haluaa suunnata viestinsä naisille, jotka kaipaavat hyväksyntää sellaisina kuin ovat.

”Selluliitti on normaalia. Ja kauneusteollisuus tienaa rahaa sanomalla, että meidän pitäisi hankkiutua eroon siitä.”

Moni on lähtenyt mukaan ja ihastunut Brennan kampanjasta, mutta luonnollisesti tempaus on herättänyt myös kriittisiä kommentteja.

”Ihmiset lähettivät minulle viestejä: 'kuvottavaa, ällöä, selluliitti ei ole terveellistä, älä kannusta lapsia tai naisia elämään epäterveellisesti, yäk, mitä hittoa; jos treenaat ja hierot voidetta ja teet sitä tätä ja tuota, pääset eroon siitä'”, Brenna kirjoittaa.

”Älä kerro minulle, miten voisin olla timmimpi, terveellisempi, enemmän sitä ja tätä.”

Hän huomauttaa heille, että myös hoikilla, tervellisillä ja liikunnallisilla naisilla on selluliittia.

”Älä kerro minulle, miten voisin olla timmimpi, terveellisempi, enemmän sitä ja tätä. Älä käske minua kokeilemaan voidettasi tai parantamaan verenkiertoa selluliittikohdissani. -- Kokeiltu on. Ystäväni, selluliittini on tullut jäädäkseen. Ja helvetti soikoon, se ei haittaa minua.”

Me Naisten toimitus innostui ideasta. Maailmassa on niin paljon tärkeämpiäkin asioita kuin ihon muhkurat, joten miksi käyttää energiaa niiden murehtimiseen? Ja kellä niitä ei olisi?

Miksi odottaa viikonloppua, täältä pesee suomalaista sellua!

Ingressiä muokattu klo 13.43.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.