Taas olisi ihan muutama asia hoidettavana. Kuva: Shutterstock
Taas olisi ihan muutama asia hoidettavana. Kuva: Shutterstock

Olkaa hyvät: yhdeksän neuvoa ihmisiltä, jotka todella tietävät, miten arjen aikataulukaaoksesta selviää.

Työt pursuilevat yli äyräiden, läheisten kanssa haluaa viettää aikaa, harrastuksia olisi kiva olla – ja joskus pitää käydä kaupassakin. Ai niin, ja joillakin ihmisillä on kuulemma vapaa-aikaakin. Miten ihmeessä ajan saisi riittämään kaikkeen?

Jos tätä asiaa kannattaa joiltakuilta kysyä, niin Satu Rämöltä ja Hanne Valtarilta. Rämö on toimittaja, designkaupan pitäjä, matkailuyrittäjä ja ammattibloggaaja. Valtari taas on ammattibloggaaja, toimittaja ja tuottaja. Lisäksi kummallakin moniosaaja-yrittäjällä on lapsia. 

Tuoreessa Unelmahommissa-kirjassaan (WSOY) Rämö ja Valtari neuvovat, miten arkeen saa mahdutettua niin työn, perheen kuin harrastuksetkin. Opus kertoo siitä, miten itselleen voi tehdä työn asioista, joista pitää.

Kas näillä Valtarin ja Rämön neuvoilla arjen aikataulukaaoksesta selviää:

1. Määrittele työaika ja -paikka uusiksi

Minimoi työn aloittamiseen kuluva aika. Jos voit, osallistu kokouksiin etänä Skypen kautta ja hoida ideointi esimerkiksi pyöräillessäsi. Tee hommat silloin, kun sinulle sopii, ja siellä, missä sinulle sopii. Voit hyvin työskennellä myös pikku pätkissä. Puolessa tunnissa ei kannata aloittaa mitään suurta keskittymistä vaativaa, mutta siinä ehtii vastata moneen sähköpostiin.

2. Suunnittele huolellisesti

Tee listoja ja aikatauluja – ja noudata niitä. Kun Satu Rämö alkaa kirjoittaa tietokirjaa, hän tekee koko projektista pikkutarkan Excel-tiedoston. Kahden viikon suunnitteluajan jälkeen kirja alkaa valmistua jämptisti luku kerrallaan. 

– Jos aikataulu ei jostain syystä pidä, uusin aikataulun heti ja alan noudattaa sitä, Rämö kertoo kirjassa.

3. Älä sano aina töille kyllä

Menestysoppaissa kehotetaan aina sanomaan kaikelle kyllä, eikä Unelmahommissa ole poikkeus. Hanne Valtari kuitenkin kannustaa kieltäytymään välillä töistä. Muuten ei nimittäin jaksa. 

4. Älä luota spontaaniin liikuntaan

Merkitse lenkit ja jumpat kalenteriin. Muuten ei kerta kaikkiaan tule lähdettyä. 

5. Nuku kunnolla

Liikunta tuo hyvää oloa, paitsi jos sen tekee nukkumisen kustannuksella. Jätä nukkumiselle aikaa, ja jos nukut huonosti, ota seuraavana päivänä rennommin. Kuolemanväsyneenä hommat vain takkuavat ja vievät tavallista enemmän aikaa. 

6. Älä tee kaikkea itse

Pyydä apua läheisiltä. Se on sallittua ja järkevää.

Osta muilta ihmisiltä hommat, joita inhoat, tai joiden tekeminen kestää sinulta kauan, koska et ole niissä hyvä. Esimerkiksi kirjanpito tai siivous voivat olla tällaisia. 

– Jos budjetti vain antaa periksi, osta kaikki mahdollinen ulkopuolelta, Valtari kehottaa.

7. Etene rauhassa

Nainen voi saada kaiken, mutta ei välttämättä tällä palavalla minuutilla. Ole siis kärsivällinen unelmiesi kanssa. Hetkessä elämisessä on puolensa, mutta on myös huojentavaa tajuta, ettei kaikkia unelmia voi eikä tarvitse saavuttaa juuri nyt. 

8. Tee täydellisen sijaan hyvää jälkeä

Lakkaa tavoittelemasta täydellistä. 

– ”Huonon” ja ”täydellisen” väliltä löytyy myös ”tarpeeksi hyvä”. Hyvin usein se on ihan tarpeeksi! Rämö kannustaa.

Kuntosaliyrittäjä Katariina Porthan-Ylimäinen oli himoliikkuja, kunnes selkä pamahti. Triathlon vaihtui joogaan, joka rauhoitti ylisuorittajan mielenkin. 

”Olen aina ollut urheilullinen. Nuorempana pelasin SM-tasolla jalkapalloa ja uin kilpaa. Saatuani kaksi lasta löysin triathlonin. Olin kilpailuhenkinen ja treenasin kovaa.

Kolme vuotta sitten sain lannerankaani välilevyn pullistuman. Se kehittyi luultavasti liian pitkästä ja kovasta rasituksesta. Oireita, kuten raajoihin säteilevää kipua, minulla oli ollut ainakin vuosi ennen diagnoosia. Koska liikuin paljon, kuvittelin oireiden johtuvan vain lihaskireydestä.

Jokainen juoksuaskel kostautui usean päivän kivulla.

Sairastumisen jälkeen en pystynyt enää juoksemaan tai pyöräilemään: jokainen juoksuaskel kostautui usean päivän kivulla. Jouduin miettimään liikkumiseni uusiksi. Olin kouluttautunut aiemmin pilatesohjaajaksi, joten aloin ohjata selkäpilatesryhmiä. Perehdyin myös joogaan.

Huomasin joogan lievittävän kivun lisäksi myös kiireistä ja stressaavaa arkeani. Aiemmin en olisi voinut kuvitellakaan harrastavani joogaa. Se oli tuntunut tylsältä ja tavoitteettomalta. Nyt aloin kuunnella kehoani ja sen viestejä.

Oivalsin, että minun ei tarvitse puskea liikettä väkisin tai päästä tiettyyn asentoon. Jos liike tuntuu pahalta, jätän sen kesken tai muokkaan hetkeen sopivaksi. Joskus selällään makaaminen ja hengittäminenkin riittävät. Harjoitukseni ovat useimmiten lempeän dynaamisia liikkeitä yhdistettynä staattisempaan yin-joogaan.

En kaipaa enää urheilua äärirajoilla.

Jooga pitää selkäni vetreänä. Arjessa kipu voi rajoittaa raskaiden tavaroiden kantamista ja häiritä yöuniani. Aamuisin selkäni saattaa olla jäykkä. Jooga auttaa avaamaan jännityksiä.

Pyrin tekemään päivittäin edes lyhyen harjoituksen. Välillä se on pelkkä meditaatio. Kolme kertaa viikossa joogaan noin puolentoista tunnin ajan. Jooga sopii elämäntilanteeseeni siksikin, että voin tehdä sitä milloin vain. Yrittäjänä joudun välillä työskentelemään aamusta iltaan.

Selän paukahtaminen katkaisi vuosia jatkuneen ylivireys- ja suorittamistilani. Ennen lievitin stressiäni parin tunnin pyörälenkeillä, juoksemalla tai uimalla. Nyt karkotan hälinän joogalla tai pitkällä kävelyllä metsässä. En kaipaa enää urheilua äärirajoilla.”

Selkäkipu on yleinen vaiva

  • Selkäkipu on tavallisimpia lääkärikäynnin syitä, kertoo yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halonen. Hänen mukaansa suurin osa kivuista johtuu selän väärästä kuormituksesta ja huonosta lihastasapainosta.
  • Ylivoimaisesti tärkein hoito selkäkipuun on liikunta. Välilevyn pullistuman kanssa on kuitenkin syytä välttää selkään iskuja aiheuttavia lajeja, kuten juoksua.
  • Parhaita lajeja ovat keskivartaloa vahvistavat ja rauhalliset liikuntamuodot. Joogan liikesarjat ja venytykset tekevät usein hyvää. Jooga parantaa myös keskivartalon lihaksistoa ja liikkuvuutta, joka vaikuttaa myönteisesti selkäänkin.
  • Perusohje kuuluu, että kaikki liikkeet, jotka eivät satu tai tunnu ikäviltä, ovat ok.

Astma ei ole este kovallekaan treenaamiselle, todistaa fysioterapeuttiopiskelija Tea Ahonen, 41. 

”Kolme vuotta sitten huomasin, että minun oli vaikea hengittää lenkillä. Kurkussani oli kuristava tunne ja rintakehääni painoi. Hengitys oli raskasta eikä meinannut tasaantua mäkijuoksun jälkeen. Olin juossut yksitoista vuotta ja treenasin neljästä kuuteen kertaan viikossa, joten ymmärsin nopeasti, että jokin on vialla. Lääkäri diagnosoi oireeni keskivaikeaksi astmaksi.

Kun luulin, että joudun luopumaan juoksusta, sydäntäni ahdisti ja oloni oli haikea. Olen aina rakastanut juoksemista. Se on paras tapa saada päivän liikunta-annos. Kun jalat ovat kevyet ja askel nousee, juoksu antaa vapauden tunteen. Flow-tilassa tunnen, että voisin juosta loputtomasti.

Lopettamisen sijaan päätin, että opettelen kuuntelemaan kehoani ja löydän oikean tavan juosta. Kun astmaani lopulta löytyi sopiva lääkitys ja hengitystieni rauhoittuvat, lähdin taas lenkille.

”En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.”

Kannan kännykkää ja astmapiippua aina mukanani vyölaukussa tai juoksurepussa. Jos unohdan ne, minun on käännyttävä takaisin. Jos hengittäminen alkaa tuntua hankalalta, otan lääkettä ja juoksen loppumatkan rauhallisemmin tai kävelen. Puoli tuntia ennen kovaa treeniä otan avaavan lääkkeen.

Lääkärini on onneksi ollut alusta saakka motivoiva ja korostanut, että voin jatkaa liikkumista. Ainoastaan pakkasella juoksen sisällä juoksumatolla, koska kylmässä ja kosteassa saan helpoiten oireita.

Nykyään tiedän pikaisesti, koska kannattaa hidastaa: jos juoksu ei kulje tai hengitykseni muuttuu pinnalliseksi. En ota turhia riskejä. Jos oloni ei ole hyvä, en treenaa.

Kesäkuussa juoksin Rukalla 82 kilometriä ongelmitta. Piippu kulki mukanani repussa. Otin suorituksen aikana useamman kerran lääkettä. Olin luvannut itselleni, että jos keuhkoni alkaisivat oireilla, jättäisin leikin kesken. Terveys on tärkeintä.

Kun pääsin 15 tunnin jälkeen maaliin, fiilikseni oli sanoinkuvaamaton. Tein sen! Astmani voi paremmin, kun liikun. Rasitus tekee sopivassa määrin keuhkoilleni vain hyvää.”

Joka kymmenes suomalainen kärsii astmasta

  • Astma oireilee usein yskänä ja hengenahdistuksena, ja hoitamattomana se altistaa toistuville hengitystietulehduksille. 
  • Äärimmäisen harvat sairaudet ovat sellaisia, joihin liikunta ei auttaisi. Yleislääketieteen erikoislääkäri Jaakko Halosen mukaan liikunnan hyödyt ovat kiistattomia myös astmapotilaille. 
  • Kestävyysurheilu vähentää keuhkoputkien limakalvojen tulehtumisalttiutta. Ennen harrastuksen aloittamista on kuitenkin aina mietittävä ammattilaisen kanssa, kuinka laji sopii osaksi astman hoitoa. Kannattaa aloittaa kuitenkin varovasti, ja astmapiippua on aina pidettävä mukana.