Heliä auttoi tieto siitä, että hän on INTJ.

Heli Vähätiitto, 43, Dazzle Oy:n toimitusjohtaja, Helsinki

”Olin yrittänyt aiemmin elää liian ulospäinsuuntautuneesti. Kun löysin persoonallisuustyyppini, tajusin, että tarvitsen palautumiseen yksinoloa. Se oli iso oivallus.

Olen Myers-Briggs-persoonallisuusanalyysissä tyyppiä INTJ. Tutustuin teoriaan Jenkeissä kurssilla, joka käsitteli organisaation kehittämistä. Löysin silloin helposti oman persoonallisuustyyppini, ja se on vain vahvistunut vuosien myötä. Me INTJ:t olemme itsenäisiä ihmisiä ja nautimme kehittämisestä ja teoreettisista malleista.

Kirjaimista ensimmäinen, I, tulee englannin sanasta introvert. Se tarkoittaa, että tarvitsen työssäni ja muussakin elämässäni omaa tilaa. Tässä suhteessa vastakkaiset E-ihmiset kaipaavat enemmän vuorovaikutusta.

Toinen kirjaimeni on N. Tämän tyypin ihmiset haluavat asioista kokonaiskuvan, ennen kuin lähtevät ratkomaan ongelmia.

Saatan olla jossain tilanteessa liian suorasukainen, ja se on tyypillistä meille T-ihmisille. Työelämässä olen huomannut, että pehmeämpi lähestymistapa toimii usein paremmin kuin suoraan asiaan -tyyli.

Töissä näkee hyvin esimerkiksi J- ja P-ihmisten eron. Minä olen järjestelmällinen J, joten menen palavereihin tekemään päätöksiä. Kun luulen, että kokouksessa on sovittu jotain, käykin ilmi, että P-tyyppisen työparini mielestä asioista on vasta alettu keskustella.

Erojen ymmärtäminen pätee parisuhteessakin. Mieheni on P-tyyppiä, joka ei halua sitoutua päätöksiin, ellei ole kriittinen tilanne. Hänellä sohvan osto voi kestää parikin vuotta, koska parempi vaihtoehto saattaa vielä tulla vastaan. Tälle olemme oppineet jopa nauramaan.”

Myers-Briggs
* MBTI kehitettiin 1940-luvulla Carl Jungin persoonallisuusteorioiden pohjalta.
* 16 eri kirjainyhdistelmää, esimerkiksi muutoksista innostuva ENFP.
* I-tyyppi saa energiansa sisäisestä maailmasta, ja E vuorovaikutuksesta.
S perustaa tiedonhankintansa tosiasioihin, N intuitioon.
T tekee päätöksiä asiatietoon perustuen, F tunteella.
J on järjestelmällinen ja P spontaani.