Me Naiset
|
Heidi Heino

Heliä auttoi tieto siitä, että hän on INTJ.

Heli Vähätiitto, 43, Dazzle Oy:n toimitusjohtaja, Helsinki

”Olin yrittänyt aiemmin elää liian ulospäinsuuntautuneesti. Kun löysin persoonallisuustyyppini, tajusin, että tarvitsen palautumiseen yksinoloa. Se oli iso oivallus.

Olen Myers-Briggs-persoonallisuusanalyysissä tyyppiä INTJ. Tutustuin teoriaan Jenkeissä kurssilla, joka käsitteli organisaation kehittämistä. Löysin silloin helposti oman persoonallisuustyyppini, ja se on vain vahvistunut vuosien myötä. Me INTJ:t olemme itsenäisiä ihmisiä ja nautimme kehittämisestä ja teoreettisista malleista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kirjaimista ensimmäinen, I, tulee englannin sanasta introvert. Se tarkoittaa, että tarvitsen työssäni ja muussakin elämässäni omaa tilaa. Tässä suhteessa vastakkaiset E-ihmiset kaipaavat enemmän vuorovaikutusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Toinen kirjaimeni on N. Tämän tyypin ihmiset haluavat asioista kokonaiskuvan, ennen kuin lähtevät ratkomaan ongelmia.

Saatan olla jossain tilanteessa liian suorasukainen, ja se on tyypillistä meille T-ihmisille. Työelämässä olen huomannut, että pehmeämpi lähestymistapa toimii usein paremmin kuin suoraan asiaan -tyyli.

Töissä näkee hyvin esimerkiksi J- ja P-ihmisten eron. Minä olen järjestelmällinen J, joten menen palavereihin tekemään päätöksiä. Kun luulen, että kokouksessa on sovittu jotain, käykin ilmi, että P-tyyppisen työparini mielestä asioista on vasta alettu keskustella.

Erojen ymmärtäminen pätee parisuhteessakin. Mieheni on P-tyyppiä, joka ei halua sitoutua päätöksiin, ellei ole kriittinen tilanne. Hänellä sohvan osto voi kestää parikin vuotta, koska parempi vaihtoehto saattaa vielä tulla vastaan. Tälle olemme oppineet jopa nauramaan.”

Myers-Briggs
* MBTI kehitettiin 1940-luvulla Carl Jungin persoonallisuusteorioiden pohjalta.
* 16 eri kirjainyhdistelmää, esimerkiksi muutoksista innostuva ENFP.
* I-tyyppi saa energiansa sisäisestä maailmasta, ja E vuorovaikutuksesta.
S perustaa tiedonhankintansa tosiasioihin, N intuitioon.
T tekee päätöksiä asiatietoon perustuen, F tunteella.
J on järjestelmällinen ja P spontaani.

Sisältö jatkuu mainoksen alla