Sport

Käsi tuntuu ajautuvan karkkipussille kuin itsestään. Impulssia on vaikea vastustaa, eikä se ole vain itsekurista kiinni: sokerin syöminen vaikuttaa alimmilla aivoalueilla asti. 

1. Tuo mielihyvää

Kun laitamme suuhumme sokeria, aivoissa alkaa tapahtua. Sokeri, kuten muutkin nopeasti imeytyvät hiilarit, yhdessä rasvan kanssa aiheuttavat aivoissa ravitsemuksellisesti palkitsevimman yhdistelmän. Niitä voi pitää eräänlaisina superärsykkeinä, joiden syöminen vaikuttaa suoraan aivojen mielihyvä- ja palkkiojärjestelmiin.

Sokeri vaikuttaa suoraan niin sanottuihin alempiin aivoalueisiin, jolloin ihminen toimii vaistonvaraisesti ja käsi tuntuu käyvän karkkipussilla, ennen kuin sitä itse tiedostaakaan. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Vähentää kipua

Sokeri kiinnittyy keskushermostossa opioidireseptoreihin, joiden toiminta synnyttää hyvän olon tuntemuksia sekä vähentää psyykkistä ja fyysistä kipua. Hiilihydraatit lisäävät onnellisuushormoni serotoniinin tuotantoa. Jo pelkkä muistikuva herkusta voi synnyttää mielihyvän tunteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jo pelkkä muistikuva herkusta voi synnyttää mielihyvän tunteita.

3. Lohduttaa

Myös psyykkiset taustat ja muut syyt vaikuttavat sokerin syömisen palkitsevuuteen. Makeat herkut tuovat monelle lohtua, sillä niihin voi liittyä positiivisia muistoja tai mielikuvia huolenpidosta. Sokerin houkuttavuutta lisäävät kova nälkä, huonot yöunet, väsymys ja stressi.

Pelkäämmekö sokeria turhaan? Pitääkö omasta sokerin käytöstä olla huolissaan? Lue juttu Sport-lehden numerosta 10/18. Asiantuntijat kertovat myös toimivat keinot siihen, miten jokainen voi päästä irti makeanhimosta. Tilaajana voit lukea jutun osoitteessa digilehdet.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla