Pim pom! Ovikello soi. 
– Teille tuli näitä detox-ruokia, lähetti ilmoittaa ja ojentaa käsiini ison pahvilaatikon. 

Tämä on terveysvaikutteisen syömisen nykypäivää niille, joilla ei ole pikkurahasta puutetta. Kotiovelle kuljetettava, kahden viikon satsi kehoa kuona-aineista puhdistavia detox-ruokia maksaa 500 euroa.

Laatikko on täynnä pieniä, erikoisen kuuloisia ruoka-annoksia: muun muassa kookospuuroa, linssisalsaa, speltticrackereitä ja vehnänorasjuomaa. Ohjeiden mukaan heti herätessä pitäisi hörppiä vettä, johon on puristettu puolikas sitruuna ja päivässä tulisi syödä rauhalliseen tahtiin kuusi kertaa.

Monelle sana detox tuo ensimmäiseksi mieleen terveyskauppojen juomakuurit, jotka lupaavat nesteiden ja turvotuksen poistoa. Pohjimmiltaan detox tarkoittaa kuitenkin puhtaampaan ruokavalioon siirtymistä, ei ravintolisiä.

Lisäaineet huolettavat

Kehon puhdistamiseen tähtäävät ruokavaliot ovat Suomessa melko uusi ilmiö, vaikka detoxista onkin puhuttu jo vuosia esimerkiksi paastojen yhteydessä. Paastot ovat nyt out, sillä harva jaksaa painaa arjessa pelkillä mehuilla. Ravintoammattilaiset eivät paastoja suosittele, sillä ne ovat elimistölle turhan rankkoja. 

Sen sijaan kiinnostus kokonaisvaltaiseen puhdistumiseen pilkahtelee joka puolelta: Yhä useampi on huolestunut lisäaineiden ja kemikaalien vaikutuksesta. Luomutuotteet ja yksinkertaiset raaka-aineet ovat päivän sana. Kevätväsymyksestä kärsivä miettii hiilareista luopumista.

Ihmisen elimistö poistaa luonnollisesti kuona-aineita ja pystyy käsittelemään jopa pieniä määriä myrkkyjä. Erityisesti maksan tehtävä on suodattaa epäpuhtauksia. Miksi sitten erityistä puhdistautumista tarvitaan?

– Ruuassa ja ympäristössä on nykyään paljon keholle vieraita aineita eikä keho pysty käsittelemään niitä kaikkia. Myös stressi heikentää kuona-aineiden poistumista. Jos kuonaa on liikaa, elimet ylikuormittuvat ja se voi aiheuttaa erilaisia oireita kuten sairastelukierrettä ja väsymystä, ravitsemuskonsultti ja naturopaattisen ravitsemustieteen asiantuntija Hanna Skyttä sanoo.

Eri kulttuurien terveysfilosofioissa, kuten intialaisessa ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä, elimistön puhdistaminen on tärkeä osa hyvinvointia. Länsimainen lääketiede ei pidä sitä erityisen tarpeellisena, vaikka esimerkiksi einesten ja liian sokerin vaikutuksista terveyteen kyllä puhutaan. 

Myös tutkimuksissa teollisen ruuan yleistymisen on arveltu lisänneen muun muassa suolistosairauksia. Ruokien lisä- ja säilöntäaineita, esimerkiksi natriumglutamaattia ja asetaldehydiä, epäillään allergioiden ja jopa syövän aiheuttajiksi. 

Sijoita laaturuokaan

Detox-ajattelu pohjaa muun muassa toiminnallisen lääketieteen ja luontaislääketieteen ajatuksiin siitä, että syömällä luonnonmukaisempaa ruokaa ja luopumalla turhista lääkeaineista ja kemikaaleista voidaan vahvistaa kehon omia puhdistus- ja myrkynpoistomekanismeja.

Keväisen puhdistautumisen voi toteuttaa ilman ylimääräisiä satasiakin. Rahan sijaan tarvitaan hieman paneutumista ja muutoksia päivittäiseen syömiseen.

Olo kevenee ja ruuansulatus tykkää, kun luopuu vähäksi aikaa eineksistä, kofeiinista, hiilihappojuomista, sokerista ja vehnäjauhoista. Puhtaammassa ruokavaliossa suositaan kasvispitoisia, pieniä ruoka-annoksia, täysjyväviljoja ja mahdollisuuksien mukaan luomua. Proteiini on myös tärkeä osa ruokavaliota: lautaselle kannattaa valita helposti sulavaa proteiinia, muun muassa kalaa ja pähkinöitä. 

Naturopaattisen eli luontaislääketieteeseen perustuvan ravintoterapian mukaan myös tietyt ravintorikkaat ruoka-aineet parantavat sisäelinten toimintaa ja vauhdittavat puhdistusprosessia. Esimerkiksi useilla yrteillä on puhdistavia vaikutuksia.

Hanna Skyttä suosittelee vaihtamaan ravintoköyhät ruuat terveellisempiin, sillä silloin ruuasta saa enemmän vitamiineja ja ravintoaineita.

– Detoxin voi aloittaa lyhyellä jaksolla, mutta kun muuttaa arkiruokailuaankin puhtaampaan suuntaan, se antaa energiaa. Ruokavaliota voi täydentää superruuilla, joista saa runsaasti vitamiineja luontaisessa muodossa, Hanna vinkkaa.

Ruokavalion korjaamisen lisäksi putsausta voi voimistaa esimerkiksi joogaamalla, tekemällä hengitysharjoituksia ja lepäämällä riittävästi. Myös stressiä ja ärtymystä aiheuttavien asioiden karsiminen virkistää.

Helsinkiläinen Sis. Deli+ Café myy pääkaupunkiseudulla 10 päivän detox-ateriapaketteja, hinta alk. 490 €.

Detox-tuotteet rahanhukkaa?

Brittitutkijat varoittelevat detox-tuotteista. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että tuotteiden puhdistava vaikutus liittyi terveelliseen ruokavalioon tai runsaampaan veden juomiseen, mitä kuurien yhteydessä suositeltiin, ei itse tuotteisiin. Tutkimuksessa analysoitiin Iso-Britannian markkinoilla olevia puhdistautumistuotteita. Puhdistumiskuureja myyvät firmat eivät edes tienneet tuotteidensa vaikuttavia aineita.

Tämä löytyi tuliaisiksi Lontoon Camdenista, joka on detox-tuotteiden mekka. Akvaariokalojen ruualta näyttävä, 100 grammaa vihreää jauhetta sisältävä purkki maksoi melko suolaiset 9 puntaa.

Narsistista persoonallisuushäiriötä ei voi diagnosoida itse. Suomalaisten psykiatrien käyttämän SCID-II lomakkeen kysymysten avulla voi kuitenkin pohtia, kannattaisiko asiaa tutkituttaa.

Yleisen näkemyksen mukaan sanotaan, että narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsiviä on väestöstämme yksi prosentti. Eriasteisesta narsistisesta vammasta kärsiviä henkilöitä on kuitenkin paljon enemmän, kerrotaan Narsistien uhrien tuki ry:n sivuilla.

Narsistinen persoonallisuushäiriö on syvälle juurtunut ja pitkäaikainen käyttäytymismalli, joka ilmenee joustamattomuutena monissa elämäntilanteissa.

– Tällaisella ihmisellä on suuria kuvitelmia itsestään, hän saattaa loukkaantua herkästi ja manipuloida toisia. Hänellä on kehutuksi tulemisen tarve. Narsistinen persoonallisuushäiriö ei ilmene ihan samalla tavalla kaikilla ihmisillä. Se voi ilmetä myös heikkona itseluottamuksena, kertoo psykiatrian professori, psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Jyrki Korkeila

Miten narsistisen persoonallisuushäiriön tunnistaa?

Vain psykiatrian ammattilainen voi tunnistaa ja diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön.

– Täytyy olla esimerkiksi tietty määrä tiettyjä oireita ja toimintatapoja eri vuorovaikutussuhteissa. Niiden pitää olla pitkäaikaisia eli koko elämän aikana jollain tavalla ilmenneitä. Diagnoosia ei voi tehdä ilman, että ihminen tutkitaan ja haastatellaan ja katsotaan kattavasti hänen elämäntarinaansa.

Narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta seulotaan Suomessa esimerkiksi SCID-II kyselyn kaavakkeen tiettyjen kysymysten avulla. Idea on, että lomakkeen täyttäjä vastaa kysymyksiin kyllä tai ei. Jos saa yli viisi kyllä-vastausta, on narsistinen persoonallisuushäiriö mahdollinen.

Jyrki Korkeila korostaa, että kysymykset ovat pohdinnan ja keskustelun tueksi eikä pelkästään niiden pohjalta voida tehdä diagnoosia.

”Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. ”

– Tämä täytettävä lomake, jossa on valtavasti kysymyksiä, antaa osviittaa, että on aihetta epäillä [narsistista persoonallisuushäiriötä]. Vasta haastattelussa voidaan katsoa, onko sellaista oikeasti. Kaavake seuloo esille ihmisiä, joista kannattaa selvittää, onko heillä narsistista persoonallisuushäiriötä, Korkeila selventää.

Korkeila ei kiellä kaavakkeen silmäilyä ja täyttämistä, mutta hän korostaa, että testi johtaa helposti harhaan.

– Jos asia kiinnostaa, testistä voi saada vastauksen siihen, kannattaisiko narsistista persoonallisuushäiriötä käydä arvioimassa. Tosin yleensä niille, joilla tällaisia piirteitä on, eivät tällaiset kysymykset tule mieleen, ellei joku painosta tai ala selittämään asiaa.

Näiden SCID-II-lomakkeesta löytyvien kysymysten pohjalta voi pohtia narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisuutta:

1. Jäävätkö ihmisiltä usein huomaamatta erityiset kykynne tai saavutuksenne?

2. Onko Teille sanottu, että Teillä on liian korkea käsitys itsestänne?

3. Ajatteletteko paljon valtaa, mainetta tai tunnustusta, jota saatte vielä jonakin päivänä?

4. Ajatteletteko paljon täydellistä rakkaussuhdetta, jonka koette jonakin päivänä?

5. Kun Teillä on ongelma, vaaditteko melkein aina päästä johtajan puheille?

6. Onko Teistä tärkeää viettää aikaa vaikutusvaltaisten ja huomattavien ihmisten seurassa?

7. Onko Teistä tärkeää, että ihmiset kiinnittävät Teihin huomiota ja ihailevat Teitä jollakin tavalla?

8. Ajatteletteko, että ei ole välttämätöntä noudattaa tiettyjä sääntöjä tai tapoja, jos niistä on teille haittaa?

9. Tuntuuko Teistä, että olette henkilö joka ansaitsee erityiskohtelun?

10. Onko usein välttämätöntä astua muutamille varpaille, jotta saatte mitä haluatte?

11. Onko Teidän usein asetettava omat tarpeenne muiden tarpeiden edelle?

12. Odotatteko usein toisten tekevän kyselemättä, mitä pyydätte, koska olette kuka olette?

13. Oletteko kiinnostumaton toisten ongelmista tai tunteista?

14. Ovatko ihmiset valittaneet Teille, että ette kuuntele heitä tai välitä heidän tunteistaan?

15. Oletteko usein kateellinen toisille?

16. Tuntuu Teistä, että toiset usein kadehtivat Teitä?

17. Oletteko sitä mieltä, että vain hyvin harvat ansaitsevat huomionne ja aikaanne?

Vierailija

Saatko 5 kyllä-vastausta? Näillä kysymyksillä mahdolliset narsistit seulotaan Suomessa tarkempiin tutkimuksiin

Ahaaa, ehkä se selittää miksi en ole erityisen kovassa huudossa naismarkkinoilla, en ole riittävän narsisti. Luulin aina että se johtuu pienistä munista tai etten ole erikoisen varakas, mutta en ilmeisesti ole vain kyllin häiriintynyt. Olenkohan nyt sitten voittaja vai häviäjä elämän pitkässävedossa.
Lue kommentti

Kiinnostaisiko jooga, mutta kundaliini ja yin ovat täyttä hepreaa? Helpolla kotiharjoituksella pääset jyvälle eri tyyleistä ja voit testata neljää suosituinta joogaa.

Eri joogatyylejä on olemassa niin monia, etteivät kaikki joogaa harrastavatkaan pysy perillä niistä. On voimaa kehittäviä joogasuuntauksia ja myös lempeämpiä, rentouttavia joogatyylejä. Kaikilla niillä on kuitenkin sama perimmäinen tavoite: hiljentää laukkaavat ajatukset ja saavuttaa yhteys omaan sisäiseen totuuteen eli todelliseen itseen.

Anna liikkeen viedä – Kundaliinijooga

Ominaista: Tunnilla tehdään musiikin tahtiin sekä nopeita että hitaita liikkeitä: nopeat valmistavat kehoa meditatiivisiin eli hitaisiin liikkeisiin. Samaa liikettä toistetaan tarpeeksi pitkään, jotta liikettä ei tarvitse enää miettiä ja mieli alkaa vähitellen hiljentyä. Myös hengitystapaa vaihdellaan: lyhyt ja nopea hengitys lisää energiaa, pitkä ja syvä hengitys taas rauhoittaa.

Kenelle sopii: Loistava valinta etenkin istumatyöntekijälle, koska tunnilla tehdään paljon selkärangan kiertoja.

Valitse tämä, kun… Haluat kehittää tahdonvoimaasi pitkien sarjojen avulla.

Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan.

Löydä sisäinen soturisi – Astangajooga

Ominaista: Liikesarja tehdään aina samassa järjestyksessä, ja opettaja neuvoo oppilaille uusia liikkeitä edistymisen mukaan. Liikkeet tehdään syvän ja voimakkaan hengityksen tahtiin, joka kuulostaa meren kohinalta. Asennoissa pidetään vahva tuki lantionpohjasta ja vatsasta. Mielen keskittymistä autetaan kohdistamalla katse kulmakarvojen väliin. Asennoissa pysytään viiden hengityksen ajan ja siirrytään suoraan seuraavaan. Liikkeet tehdään aina oman hengityksen tahtiin.

Kenelle sopii: Niille jotka haluavat lisää voimaa ja liikkuvuutta sekä kehittää keskittymiskykyä.

Valitse tämä, kun… Tahdot lisäenergiaa aamuun tai alkuiltaan, voimaa koko kehoon ja selkeän, samaa kaavaa toistavan harjoituksen.

Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille.

Lempeää liikettä – Hathajooga

Ominaista: Lempeitä ja kokonaisvaltaisia liikkeitä tehdään hitaasti oman hengityksen tahtiin. Yhteen asentoon keskitytään rauhassa. Tunnilla annetaan vaihtoehtoisia liikkeitä eri kehotyypeille. Opettajasta riippuen tunneilla on sekä fyysisesti haastavia dynaamisia liikkeitä että lempeitä ja rauhoittavia asentoja. Tunneilla tehdään myös usein erillisiä hengitysharjoituksia.

Kenelle sopii: Kaikille, myös aloittelijoille. Hidas tahti helpottaa oppimaan asentojen oikeat linjaukset sekä yhdistämään hengityksen ja liikkeen.

Valitse tämä, kun… Haluat lisää voimaa ja rentoutta päivääsi sekä pysähtyä kuuntelemaan kehoasi.

Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa.

Päästä kaikesta irti – Yin jooga

Ominaista: Pitkät ja rauhalliset venytykset hiljentävät mielen ja parantavat sidekudosten aineenvaihduntaa. Asennoissa pysytään 2–7 minuuttia ja käytetään usein apuvälineinä esim. joogablokkeja eli palikoita, joogavyötä ja tyynyjä. Liikkeet avaavat etenkin lantion seutua ja alakroppaa. Yin yhdistää joogaperinteen ja kiinalaisen lääketieteen, koska asennot vaikuttavat kehon meridiaani- eli energiaratoihin. Yin-harjoitus on meditatiivinen.

Kenelle sopii: Kaikille, jotka kaipaavat rentoutumista ja lisää liikkuvuutta. Loistovalinta etenkin niille, jotka haluavat päästä liiallisesta suorittamisesta. Koska liikkeissä ollaan pitkän aikaa, yin voi olla haastava ensimmäiseksi joogatyyliksi.

Valitse tämä, kun… Kehosi käy kierroksilla ja haluat rauhoittua ennen nukkumista.

Katso oheiselta videolta joogaopettaja Kaisa Kärkkäisen neljän joogatyylin kotiharjoitus, saat pienen maistiaisen yinistä, kundaliinista, hathasta ja astangasta.