Pim pom! Ovikello soi. 
– Teille tuli näitä detox-ruokia, lähetti ilmoittaa ja ojentaa käsiini ison pahvilaatikon. 

Tämä on terveysvaikutteisen syömisen nykypäivää niille, joilla ei ole pikkurahasta puutetta. Kotiovelle kuljetettava, kahden viikon satsi kehoa kuona-aineista puhdistavia detox-ruokia maksaa 500 euroa.

Laatikko on täynnä pieniä, erikoisen kuuloisia ruoka-annoksia: muun muassa kookospuuroa, linssisalsaa, speltticrackereitä ja vehnänorasjuomaa. Ohjeiden mukaan heti herätessä pitäisi hörppiä vettä, johon on puristettu puolikas sitruuna ja päivässä tulisi syödä rauhalliseen tahtiin kuusi kertaa.

Monelle sana detox tuo ensimmäiseksi mieleen terveyskauppojen juomakuurit, jotka lupaavat nesteiden ja turvotuksen poistoa. Pohjimmiltaan detox tarkoittaa kuitenkin puhtaampaan ruokavalioon siirtymistä, ei ravintolisiä.

Lisäaineet huolettavat

Kehon puhdistamiseen tähtäävät ruokavaliot ovat Suomessa melko uusi ilmiö, vaikka detoxista onkin puhuttu jo vuosia esimerkiksi paastojen yhteydessä. Paastot ovat nyt out, sillä harva jaksaa painaa arjessa pelkillä mehuilla. Ravintoammattilaiset eivät paastoja suosittele, sillä ne ovat elimistölle turhan rankkoja. 

Sen sijaan kiinnostus kokonaisvaltaiseen puhdistumiseen pilkahtelee joka puolelta: Yhä useampi on huolestunut lisäaineiden ja kemikaalien vaikutuksesta. Luomutuotteet ja yksinkertaiset raaka-aineet ovat päivän sana. Kevätväsymyksestä kärsivä miettii hiilareista luopumista.

Ihmisen elimistö poistaa luonnollisesti kuona-aineita ja pystyy käsittelemään jopa pieniä määriä myrkkyjä. Erityisesti maksan tehtävä on suodattaa epäpuhtauksia. Miksi sitten erityistä puhdistautumista tarvitaan?

– Ruuassa ja ympäristössä on nykyään paljon keholle vieraita aineita eikä keho pysty käsittelemään niitä kaikkia. Myös stressi heikentää kuona-aineiden poistumista. Jos kuonaa on liikaa, elimet ylikuormittuvat ja se voi aiheuttaa erilaisia oireita kuten sairastelukierrettä ja väsymystä, ravitsemuskonsultti ja naturopaattisen ravitsemustieteen asiantuntija Hanna Skyttä sanoo.

Eri kulttuurien terveysfilosofioissa, kuten intialaisessa ayurvedassa ja kiinalaisessa lääketieteessä, elimistön puhdistaminen on tärkeä osa hyvinvointia. Länsimainen lääketiede ei pidä sitä erityisen tarpeellisena, vaikka esimerkiksi einesten ja liian sokerin vaikutuksista terveyteen kyllä puhutaan. 

Myös tutkimuksissa teollisen ruuan yleistymisen on arveltu lisänneen muun muassa suolistosairauksia. Ruokien lisä- ja säilöntäaineita, esimerkiksi natriumglutamaattia ja asetaldehydiä, epäillään allergioiden ja jopa syövän aiheuttajiksi. 

Sijoita laaturuokaan

Detox-ajattelu pohjaa muun muassa toiminnallisen lääketieteen ja luontaislääketieteen ajatuksiin siitä, että syömällä luonnonmukaisempaa ruokaa ja luopumalla turhista lääkeaineista ja kemikaaleista voidaan vahvistaa kehon omia puhdistus- ja myrkynpoistomekanismeja.

Keväisen puhdistautumisen voi toteuttaa ilman ylimääräisiä satasiakin. Rahan sijaan tarvitaan hieman paneutumista ja muutoksia päivittäiseen syömiseen.

Olo kevenee ja ruuansulatus tykkää, kun luopuu vähäksi aikaa eineksistä, kofeiinista, hiilihappojuomista, sokerista ja vehnäjauhoista. Puhtaammassa ruokavaliossa suositaan kasvispitoisia, pieniä ruoka-annoksia, täysjyväviljoja ja mahdollisuuksien mukaan luomua. Proteiini on myös tärkeä osa ruokavaliota: lautaselle kannattaa valita helposti sulavaa proteiinia, muun muassa kalaa ja pähkinöitä. 

Naturopaattisen eli luontaislääketieteeseen perustuvan ravintoterapian mukaan myös tietyt ravintorikkaat ruoka-aineet parantavat sisäelinten toimintaa ja vauhdittavat puhdistusprosessia. Esimerkiksi useilla yrteillä on puhdistavia vaikutuksia.

Hanna Skyttä suosittelee vaihtamaan ravintoköyhät ruuat terveellisempiin, sillä silloin ruuasta saa enemmän vitamiineja ja ravintoaineita.

– Detoxin voi aloittaa lyhyellä jaksolla, mutta kun muuttaa arkiruokailuaankin puhtaampaan suuntaan, se antaa energiaa. Ruokavaliota voi täydentää superruuilla, joista saa runsaasti vitamiineja luontaisessa muodossa, Hanna vinkkaa.

Ruokavalion korjaamisen lisäksi putsausta voi voimistaa esimerkiksi joogaamalla, tekemällä hengitysharjoituksia ja lepäämällä riittävästi. Myös stressiä ja ärtymystä aiheuttavien asioiden karsiminen virkistää.

Helsinkiläinen Sis. Deli+ Café myy pääkaupunkiseudulla 10 päivän detox-ateriapaketteja, hinta alk. 490 €.

Detox-tuotteet rahanhukkaa?

Brittitutkijat varoittelevat detox-tuotteista. Viime vuonna julkaistussa tutkimuksessa selvisi, että tuotteiden puhdistava vaikutus liittyi terveelliseen ruokavalioon tai runsaampaan veden juomiseen, mitä kuurien yhteydessä suositeltiin, ei itse tuotteisiin. Tutkimuksessa analysoitiin Iso-Britannian markkinoilla olevia puhdistautumistuotteita. Puhdistumiskuureja myyvät firmat eivät edes tienneet tuotteidensa vaikuttavia aineita.

Tämä löytyi tuliaisiksi Lontoon Camdenista, joka on detox-tuotteiden mekka. Akvaariokalojen ruualta näyttävä, 100 grammaa vihreää jauhetta sisältävä purkki maksoi melko suolaiset 9 puntaa.

Bakteereita voi joutua vääriin paikkoihin sooloseksissäkin. 

Moni tietää, että virtsatietulehdusten ehkäisemiseksi seksin jälkeen on hyvä hipsiä pikimmiten vessaan. Tyydyttävän seksin jälkeen ei aina tekisi mieli heti nousta ja lähteä pissalle, mutta jos on kokenut joskus oikein kivuliaan virtsatietulehduksen, motivaatio on lopulta helppo löytää.

Virtsatietulehdus johtuu vieraiden bakteerien joutumisesta virtsaputkeen ja virtsarakkoon, ja pissaaminen huuhtoo virtasputkea – hyvällä tuurilla bakteerit tulevat siis huuhdotuiksi pois ennen kuin tulehdus ehtii kehittyä.

Vähemmän tunnettua tietoa on, että myös itsetyydytyksen jälkeen voi olla järkevää käydä pissalla virtsatieinfektioiden ehkäisemiseksi.

Vessareissu on Refinery29:n haastatteleman lääkärin mukaan fiksu veto, jos itsetyydytykseen on sisältynyt minkäänlaista penetraatiota, esimerkiksi sormella tai vibraattorilla. Jos taas itsetyydytys on keskittynyt vaikkapa vain klitoriksen hyväilyyn, on virtsatietulehduksen riski pienempi. 

Pissalle myös ennen seksiä

Joillakin naisilla virtsatietulehdukset ovat Terveyskirjaston mukaan seurausta nimenomaan yhdynnöistä. Tulehdusta aiheuttavat bakteerit eivät kuitenkaan yleensä ole vierasperäistä tavaraa, vaan ne ovat tyypillisesti peräisin naisen omista nivusista, välilihasta tai peräaukon seutuvilta.

Penetraatio vain aiheuttaa sen, että bakteerit siirtyvät virtsaputken suulle ja sieltä eteenpäin virtsaputkeen ja -rakkoon. Samaa bakteerien siirtymistä voi tapahtua myös sooloseksissä, jos mukana on esimerkiksi vibraattori. 

Terveyskirjasto suosittelee yhdyntään liittyvien virtsatietulehdusten ehkäisyyn pissalla käyntiä juuri ennen seksiä, käsien pesemistä ja tavallista intiimihygieniaa – joskin liialliset alapesut saattavat altistaa tulehdukselle. Samat neuvot lienevät käypää tavaraa myös itsetyydytystä ajatellen. 

Aloita harjoittelu nostamalla polvet käsien päälle, ja ojenna jalat vähitellen suoriksi.

Päälläseisonnan voi oppia aikuisenakin. Näin se käy!

Akrobatia on nyt muodikasta. Jos laji kiinnostaa, melko helppo tapa aloittaa harjoittelu on opetella seisomaan päällään. Se näyttää vaikeammalta kuin on!

Päälläseisonnassa tärkeimmän työn tekee keskivartalo. Aktivoi vatsalihakset jo ennen asentoon nousemista, jotta tuki löytyy myös ylösalaisin ollessa.

Toinen tärkeä tekninen seikka on käsien ja pään suhde toisiinsa. Pää ja kädet muodostavat tasasivuisen kolmion, ja kyynärpäät ovat 90 asteen kulmassa. Liian leveä ote vaikeuttaa tasapainon löytymistä.

Katso videolta, miten päälläseisonta onnistuu:

Video: Juulia Kalavainen

Harjoittele päälläseisontaa vaiheittain: 

  1. Aloita harjoittelu nostamalla polvet kyynärpäiden päälle. Aluksi riittää, että opettelet pysymään tässä asennossa.
  2. Nosta jalat yksi kerrallaan ylös kerälle.
  3. Kun tasapaino löytyy, nosta jalat suoriksi ylös.

Kysely

Osaatko seisoa päälläsi?