Jos haluatte vielä yrittää, on uskottomuuteen johtavat syyt selvitettävä. Avoimuus auttaa uuteen alkuun, mutta muutakin tarvitaan.

Heikki kertoo: "Minä se olen tyhmäillyt ja pettänyt Tuulikin luottamuksen sivusuhteillani. Hain tyydytystä muualta, kun liittomme oli huonossa tilassa. Ei ollut tunneyhteyttä, ja sen seurauksena seksikin jäi vähiin.

Työ oli elämässäni ykkönen, sitten tulivat teini-ikäiset lapset, sitten omat tarpeet ja vaimo viimeisenä. Myös itse koin olevani perheessä se viimeinen vaimoni arvojärjestyksessä. Tärkein eli parisuhde jäi hunningolle. Niinpä ajoimme karille ja lujaa."

Tuulikki muistelee: "Riitelyymme tuli uusi sävy. Aiemmin Heikki ei ollut koskaan ilkeä, vaikka jonkinlainen vänkäys meillä olikin meneillään jatkuvasti. Minä en oikeasti koskaan halunnut eroa, vaikka riidan tuoksinassa erokorttia heittelin, kun en Heikkiä ymmärtänyt eikä hän minua.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jossain vaiheessa olimme kaikessa eri mieltä ja puhuimme päinvastoin kuin ajattelimme. Säikähdin, kun Heikki sanoi muutaman kerran, että hän on todella väsynyt ja että nyt on ero lähellä."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mutta Heikki ja Tuulikki ovat yhä yhdessä. He menivät avioliittoleirille, jolla olivat kerran aiemminkin käyneet.

Tällä kertaa parisuhde sai uuden hyvän lähdön, koska molemmat olivat valmiita ja halukkaita ottamaan sen opit mukaan liittoonsa.   

Miten uuteen alkuun?

Uskottomuuden paljastuminen on parisuhteessa useimmiten järkyttävä yllätys. Se särkee luottamuksen ja merkitsee kriisiä.

Kriisi on yhteinen, mutta tunteet, jotka heräävät, ovat erilaiset. Toinen tuntee syyllisyyttä ja häpeää. Toisessa herää viha, mustasukkaisuus, epäluulo sekä hylätyksi ja häväistyksi tulemisen tunne. 


Avoimuus auttaa

Hyvän perustan luottamuksen palauttamiselle ja suhteen uudelleen rakentamiselle antaa, jos uskoton kertoo asiasta itse. Vaikka päätös jatkaa avio- tai avoliittoa ja katkaista sivusuhde olisi selkeä, se voi silti aiheuttaa ristiriitoja.

Kahta suhdetta yhtaikaa elänyt kokee olevansa vastuussa rakentamastaan tilanteesta ja haluaisi olla lojaali sekä puolisolle että sivusuhteelle. Usein kolmas osapuolikin haluaisi jatkaa suhdetta.

– Kun luottamusta palautetaan, avoimuutta tarvitaan kaikessa – niin menemisissä, viipymisissä kuin ihmisissä, joita tapaa – koska avoimuus suhteesta on juuri puuttunut, sanoo Hanna Ranssi-Matikainen, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja. 

Hänen mukaansa uskottomuus ei tule lämpimään, hyväksi koettuun liittoon. Usein on ollut viileää ja etäistä. 

Yhteinen ongelma 

On tärkeää oivaltaa, että kriisi on yhteinen. Sureminen alkaa kysymyksistä: mitä meille tapahtui ja miksi. 

– Kriisin käsittely tarkoittaa ennen muuta omista tunteista puhumista ja toisen tunteiden kuulemista syyttelemättä itseä tai toista. On myös tärkeää sanoa kyllin selvästi: olen valinnut sinut, sinä olet minulle rakkain.

Luottamusta rakentaa se, että kummallakin on lupa käsitellä asiaa silloin kun haluaa. Asian jatkuva vatvominen on kuitenkin raskasta. Siksi on hyvä sopia ajat, jolloin siitä puhutaan.

Hanna Ranssi-Matikainen sanoo, että varsinkin alussa pari tarvitsee ulkopuolista tukea, joka voi olla vertaisryhmä, tukipari tai  parisuhdeterapeutti. 

– Monet, jotka ovat eläneet läpi uskottomuuskriisinsä ovat kokeneet, että se on tarjonnut mahdollisuuden uuteen alkuun.

Asiantuntija: Hanna Ranssi-Matikainen, Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja.

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla