Hidas lekotteluko muka pahasta? Ja pah! Jos laiskiaiselta kysytään, sehän on ainoa oikea tapa selviytyä.

Laiskiainen. Siinpä sana, jolla ei välttämättä haluaisi itseään kuvailtavan varsinkaan työelämässä.

Äärettömän verkkaisesti liikkuvat, vihertävänruskeat – väri johtuu eläimen pinnalla kasvavasta levästä – laiskiaiset ovat myös eläinmaailmassa vähän omituisen leiman saaneita hahmoja.

Ensinnäkin, otukset liikkuvat hyvin vähän. Tai jos ihan rehellisiä ollaan: ne eivät vaikuta tekevän yhtään mitään! Kaverit esimerkiksi laskeutuvat kotipuustaan maankamaralle vain kerran viikossa. Silloinkin vain siksi, että on pakko tyhjentää rakko ja suoli. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka laiskiaiset ovat vähän omituisia hiihtäjiä, meillä voisi olla niiltä paljon opittavaa, väittää lontoolainen kirjailija Tim Collins.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vastikää suomeksi julkaistussa Ihana laiskuus – Leppoisuutta ja laiskiaisviisautta -kirjassaan (Kirjapaja) Collins kertoo lukuisia syitä, miksi meidän kaikkien kannattaisi olla vähän enemmän laiskiaismaisia. Tässä yksi oleellisimmista:

– Laiskiaiset ovat selvinneet miljoonia vuosia hitautensa ansiosta. Niiden saalistajat vaanivat juuri liikettä, joten paikallaan pysymällä laiskiainen takaa itselleen muutaman rauhallisen vuosituhannen jatkossakin, Collins kirjoittaa.

Hänen mukaansa nykyihminen voisi suojata itseään hektisen maailman vaaroilta juurikin hidastamalla tahtia kuin laiskiainen konsanaan.

– Samoin keinoin kuin laiskiainen suojautuu käärmeiltä, harpyijoilta ja jaguaareilta, voit suojata itseäsi stressiltä, ahdistukselta ja ylikuormitukselta, hän toteaa.

Orava vai laiskiainen?

Collinsin mukaan joissain meistä on luontaista laiskiaista: kykyä edetä rauhakseen ja heittää piut paut kaiken maailman kiireisille höpötyksille. Osaa meistä kuitenkin piinaa oravamaisuus: ylisuorittamisen kierre ja taipumus yrittää revetä joka paikkaan koko ajan.

Oravamainen asenne työhön saattaa helposti ajaa esimerkiksi siihen, että työ tuntuu jatkuvasti ikävältä. Silloin maanantait ovat silkkaa pakkopullaa ja työpäivät hektistä kaaosta. 

Oletko sinä laiskiaismainen lekottelija vai pikemminkin oravamainen suorittaja? Tee testi!

Collinsin mukaan oravamaisuus ei hyödytä ketään. Siksi hän kehottaa jokaista oravaa muuttamaan tapojaan piirun verran laiskiaismaisempaan suuntaan: 

– Ajattelepa vain, kuinka viihtyisämpi työyhteisösi olisi, jos se olisi täynnä laiskiaisia oravien sijaan! Ryhdy sinä ensimmäiseksi laiskiaiseksi, ja näytä muille mallia. Saatat muuttaa koko konttorin seesteiseksi sademetsäksi, hän kirjoittaa.

Kuulostaapa ihastuttavalta! 

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei työn kuormittavyydessa ja uuvuttavuudessa ole aina kyse pelkästään omasta asenteesta. Syynä voivat olla myös kehnot työolot ja yksinkertaisesti liian kova työkuorma. Aina pelkästään se, että päättää hidastaa, ei auta työn rasittavuuteen.

Jos oma työ kuormittaa liikaa, uhkana on työuupumus. Silloin tilanteelle on ehdottomasti tehtävä jotain.

Lue aiemmasta jutustamme merkit, joista voit tunnistaa, milloin kehosi varoittaa uupumuksesta:

Sisältö jatkuu mainoksen alla