Kodin Kuvalehti
Päiväunelmointi ei ole ollenkaan huono tapa. Kun mielikuvituksesi saa laukata vapaasti, syntyy uusia oivalluksia.
Päiväunelmointi ei ole ollenkaan huono tapa. Kun mielikuvituksesi saa laukata vapaasti, syntyy uusia oivalluksia.

Luovuus yhdistetään helposti vain taiteilijoihin, mutta entistä luovempi arki on meille kaikille mahdollista. Oman luovuuden kehittäminen parantaa elämänlaatua ja mielenterveyttä. Voit lisätä luovuuttasi – eli onnellisuuttasi – arjessa monilla pienillä tavoilla.

 1. Poistu mukavuusalueeltasi
  Tee pieniä syrjähyppyjä arkitavoistasi! Jos kuuntelet pelkästään klassista musiikkia, kokeile vaihteeksi jazzia. Tai entäpä jos ryhtyisit rupattelemaan työmatkalla vieruskaverisi kanssa. Luovuuden on havaittu lisääntyvän, kun olemme uudessa ympäristössä. Joskus uusi reitti työpaikalle tai palaverin pitäminen poikkeuksellisessa tilassa voi olla avain luovaan ongelmanratkaisuun.
 2. Kysele ja kyseenalaista
  Utelias mieli on luovuuden perusta. Lapset osaavat kyselemisen taidon luonnostaan. Uteliaisuus on hyvä keino kehitellä  ja jäsentää ajatuksiamme.  
 3. Käy kävelyllä
  Käveleminen parantaa luovaa ajattelua selvästi. Fyysinen aktiivisuus lisää luovuutta, ja kävelyn vaikutukset jatkuvat vielä kävelylenkin jälkeenkin. Metsä ja muut viheralueet elvyttävät tunnetusti, mutta mikäpä estää inspiroitumasta myös betonista ja graffiteista!
 4. Nauti taiteesta
  Taiteesta nauttiminen on hyvä tapa aktivoida omaa luovuutta ja ruokkia mielikuvista. Kuvataide, kaunokirjallisuus ja musiikki aktivoivat aivoissa useita eri alueita ja herättävät tunteita. Lisäksi musiikin on havaittu parantavan muistia ja yhdistävän vasenta ja oikeaa aivopuoliskoa.  
 5. Kirjoita käsin
  Irtaudu näppäimistöstä ja kirjoita vaihteeksi käsin. Käsin kirjoittaminen herättelee luovaa ajatteluasi uudella tavalla. Käsin kirjoitettuna asiat myös muistaa paremmin.
 6. Tylsisty ja haaveile – vitkastelu sallittu!
  Aivot eivät voi olla joka hetki käynnissä. Tuijota takkatulta, haravoi lehtiä tai loju sohvalla. Alintajunta työskentelee luovalla tavalla, kun aivot saavat välillä olla joutokäynnillä.

Lähteet: Griffey: Kaipaan luomisvoimaa – Opas luovempaan elämään (Gummerus), Huotilainen & Saarikivi: Aivot työssä (Otava)

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla