Tee sopimus itsesi kanssa: tästä päivästä lähtien opettelen tietoisesti suhtautumaan itseeni myönteisemmin. Huomaat, kuinka sisäinen itsekriittisyys alkaa vaihtua kannustukseksi.  

Joskus ystävä tai puoliso voi havahduttaa huomaamaan, miten puhun itsestäni ja kohtelen itseäni: kunnioittavasti ja lempeästi, vai vaadinko kohtuuttomia ja moitin joka käänteessä?

Kyseessä on oman sisäisen puheen kuuntelu. Mitä sanon itselleni, kun kohtaan muita? Mitä tulee mieleeni, kun joku ei huomaa minua tai tervehdi? Miten puhun itselleni?

– Vain sellaista voi muuttaa, mistä tulee tietoiseksi, muistuttaa psykologi ja tietokirjailija Ronnie Grandell.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

On hyvä muistaa, että omat käsitykset ovat vain ajatusryppäitä, impulsseja hermoverkoissa, tuttuja totuttuja polkuja, eivät todellisuuden vasteita. Ajatukset voivat valehdella suurestikin tilanteesta ja mielialasta riippuen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä piilee muutoksen avain: kuvittele, että se, mitä olet aina ajatellut itsestäsi, ei olekaan täysin totta. Olet ollut huono englannissa, etkä vielä osaa sitä täydellisesti, mutta voit kuitenkin puhua.

Uskallathan yrittää?

Kohtele itseäsi yhtä hyvin ystävääsi

– Sisäistä painetta helpottaa, kun itseensä oppii suhtautumaan ymmärtäväisemmin ja myötätuntoisemmin. Ankaruus itseä kohtaan liittyy ahdistukseen, masennukseen ja stressiin, sanoo Ronnie Grandell. 

Hän muistuttaa ns. kultaisesta säännöstä eli kohtele muita kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan.

– Sama sääntö toimii myös käänteisenä! Itseään olisi hyvä kohdella yhtä kiltisti kuin muita ja itselle puhua yhtä kauniisti. Aina ei tarvitse suorittaa eikä edes kehittää itseään.

– Joskus voi sen sijaan kokeilla suoria tekoja. Jos uskon, etten kelpaa kellekään, voin kehittää itseäni loppuelämän enkä silti kelpaa. Mutta jos lähden ulos katsomaan ja tapaamaan ihmisiä, saatan huomata, että kelpaankin.

Moni pelkää, että jos luopuu tiukasta itsekurista, tapahtuu lopullinen romahtaminen. Hommista ei tule mitään.

– Se ei onneksi pidä paikkaansa. Kun on tutkittu urheilijoita, on todettu, että itsemyötätunto on yhteydessä parempiin tuloksiin. Se lisää elämän laatua: nukkuu paremmin, stressaa vähemmän ja kokee lievempää ahdistusta.

Mielikuvaharjoitus: myötätunto avuksi

  • Kuvittele hahmo, joka edustaa myötätuntoa ja hyväksyntää. Se voi olla joku tuntemasi hahmo, kuten sukulaisesi, tai muu tuttu hahmo esim. Äiti Teresa, Nelson Mandela tai vaikkapa uskontoon liittyvä hahmo.
  • Huomaa, millä asenteella tuo hahmo suhtautuu muihin. Miten hän keskustelee ihmisten kanssa? Huomaa hänen lämpönsä ja ystävällisyytensä.
  • Kuvittele nyt, että tuon hahmon ystävällisyys, lempeys ja lämpö suuntautuisi sinuun. Hän tulee sinua kohti ja ottaa sinut syleilyynsä. Tunne miltä tuntuu, kun joku silittää sinua.
  • Jatka kuvittelua ja kuvittele, että tuo hahmo hyväksyy sinut täydellisesti ja antaa kaikki virheesi anteeksi. Tässä vaiheessa kasvuasi olet hyvä ja riittävä.
  • Kuule sitten hänen kehuvan sinua. Hän arvostaa sinua sellaisena kuin olet. Hän arvostaa tavoitteitasi ja ihmisyyttäsi. Kuvittele jokin ominaisuus, mistä hän antaa tunnustusta.
  • Anna sitten hahmon siirtyä taka-alalle ja valmistaudu taas palaamaan aikaan ja paikkaan. Mieti, miten saisit itsessäsi heräteltyä samantapaista myötätuntoa itseäsi kohtaan. Jos hyvän itsetunnon mitta on tyytyväisyys itseen ja omiin kykyihin, miten sitä voisi lisätä?

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla