Nukahtaminen on vaikeaa, jos päässä pyörivät huolet ja ajatukset – usein ne samat. Pysäytä ajatushyrrä yksinkertaisella keinolla. Mieltä rauhoittavat myös huolihetki, kaunis puhe ja itsensä lempeä silittely.

Nukahtamista vaikeuttavan ajatushyrrän voi saada rauhoittumaan yllättävän yksinkertaisella konstilla: käytä pysäyttävää sanaa.

Valitse pysäytyssanaksi jokin merkityksetön sana, kuten ”ja” tai ”mutta”. Pysäytyssanan toistelu estää ajatusten tunkeutumisen tajuntaasi, koska et voi ajatella ja lausua sanoja samanaikaisesti.

  1. Toista pysäytyssanaa päässäsi noin 2 sekunnin välein silmät suljettuina.
  2. Muodosta sana suussasi äänettömästi lausuen, mutta älä sano sitä ääneen.
  3. Jatka toistoja 5–10 minuuttia.

Huolihetki vie päivän murheet

Unen kannalta pahinta on, kun päivän asiat viedään yöhön. Yöllä on tarkoitus levätä ja päivällä tehdä työtä. Päivän murheiden unohtamisessa auttaa noin 20 minuutin huolihetki alkuillasta, jolloin kirjaa ylös kaikki huolen aiheet ja yrittää keksiä niihin ratkaisuja.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimusten perusteella huolihetki on lääkkeettömistä unettomuuden hoidoista selkeästi paras. Myös sängyn vieressä voi yöllä pitää paperia ja kirjoittaa siihen mieleen tulleet huolet. Niitä voi sitten ratkoa seuraavana päivänä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osalla unettomuuskierre alkaa oikeasti vaikeasta tilanteesta, jolloin on tärkeitä asioita murehdittavana. Kun akuutti tilanne on ohi, pyörittelyä ei osaakaan lopettaa. Tällöin alkaa pelätä nukkumista ja yrittää kompensoida sitä menemällä sänkyyn aikaisemmin kuin aiemmin. Se ei valitettavasti toimi, koska uni edellyttää sille otollista aikaa sekä mielen ja ympäristön rauhaa.


Silitä itseäsi

Unettomuuden kokemus aktivoi pelkokeskukset. Ne oppivat reagoimaan huonoon uneen kauhulla: nyt en nuku, enkä saa siihen apua. Iän myötä uniongelmilla ja unen katkeilulla on taipumus lisääntyä.

Pelkokeskukset voi onneksi ohjelmoida uudelleen. Omille pelkokeskuksilleen voi rauhallisesti kertoa, että on hyvä asia, että ne toimivat. Nyt ei kuitenkaan ole hätää. Ei ole vaarallista, että nukkuu välillä huonosti.

Itseään voi myös taputtaa ja silittää. Sillä, kuinka silittää, ei ole väliä – kunhan silittää: käsiä, päätä tai vatsaa. Lämpö ja läheisyys rauhoittavat pelkokeskuksia. Pelkokeskusten ohjelmointi uudelleen vaati toistoja ja taas toistoja.


Puhu itsellesi kauniisti

Unettomat ovat usein tunnollisia ja vaativat itseltään paljon. Oikeastaan työhaastattelussa kannattaisi kysyä, kärsiikö työnhakija unettomuudesta.

Jos hän myöntää, juuri tämä hakija kannattaisi valita tehtävään: hän on hyvä ja ahkera työntekijä.

Tärkeää on opetella puhumaan itselleen kauniisti. Usein olemme ankaria itsellemme ja tulkitsemme pienenkin vastoinkäymisen epäonnistumiseksi. Asiat menevät harvoin täydellisen hyvin tai huonosti vaan jotain siitä väliltä. Se on yleensä riittävästi, ja siitä pitäisi antaa itselleen tunnustusta.


Hae apua

Unettomuuden lääkkeettömiä keinoja voi opetella itsekseen. Ohjeita löytyy esimerkiksi netistä (mielenterveystalo. fi, ttl.fi, kaypahoito.fi). Jos oma harjoittelu ei riitä, ota yhteyttä terveyskeskukseen tai työterveyteen.

Asiantuntijana psykologian lisensiaatti, kognitiivinen psykoterapeutti Soili Kajaste

Lähde: mielenterveystalo.fi

Tämä on Hyvä terveys -lehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Hyvän terveyden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/hyväterveys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla