Sport
Hei, ei se niin paha juttu ole! Kuva: Shutterstock
Hei, ei se niin paha juttu ole! Kuva: Shutterstock

Seuraavalla kerralla, kun pelkäät epäonnistuvasi pahemman kerran, kiepauta ajattelusi kokonaan ympäri.

Haaveiletko muutoksesta elämässäsi, mutta pelkäät liikaa? Uusi työpaikka virkistäisi, mutta entä jos en osaakaan mitään? Uskallanko edes hakea minnekään? Tuttuja ajatuksia monelle. Epäonnistuminen on osa elämää, mutta silti yritämme usein vältellä uuden kokeilemista.

– Epäonnistumisen välttely on biologista. Pelko suojelee meitä, sillä meillä on sisäinen pelkolaskuri. Se estää esimerkiksi eläintä yrittämästä jotain asiaa turhaan uudestaan ja uudestaan, kertoo psykologi Tuija Matikka.

Eri ihmisillä tämä laskuri on erilainen. Toiset yrittävät useamman kerran lannistumatta, kun taas toiset luovuttavat helpommin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Onneksi pelkolaskuria voi opetella huijaamaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Sitä voi kehittää niin, että ottaa tavoitteen suuntaan pienempiä askelia kerralla. Tässä voi lähteä ajatuksesta, että tekee erilaisia luonnoksia. Kun ensimmäinen luonnos ei toimi, sitten kokeillaan seuraavaa. Käydään päämäärä luonnos luonnokselta läpi ja matkan varrella lopputulos paranee.

Pelkoon auttaa kokeileminen. Kun epäonnistuu usein, mokaamista oppii käsittelemään.

Joskus saattaa lykästää

Me kaikki pelkäämme mokaamista, mutta kaikki eivät anna sen estää tavoittelemasta unelmiaan. Menestyneen ihmisen takana on usein monta epäonnistumista. Kun tekee virheitä tarpeeksi usein, joskus taatusti myös lykästää.

Aina elämä ei mene suunnitelmien mukaan. Läpi harmaan kiven -asennetta Matikka pitää siksi hieman vaarallisena.

– Kun tehdään päätöstä siitä, ryhtyäkö johonkin mihin liittyy riskejä, on hyvä analysoida tilannetta etukäteen: kestänkö sen, jos tämä menee mönkään.

Harvoin asiat menevät täydellisesti pieleen, mutta senkin skenaarion voi miettiä etukäteen.

Ehkäpä epäonnistumista voisi ajatella onnistumisena. Siitä voi joka kerta oppia jotain uutta, ja seuraavalla kerralla uskaltaa taas paremmin.

– Jos ei yritä, ei voi saadakaan mitään. Kannattaa muistaa, että harva moka on edes kovin vaarallinen. Useimmiten asiaa suurentelee omassa päässään.

Hyppää tutusta pois

Uuden opetteleminen tuntuu usein hankalalta ja epämukavalta. Kun uskaltaa mennä epämukavuusalueelleen, voi oppia uutta ja kehittyä. Kasvaa ihmisenä.

– Uuden tekeminen ei mene kenelläkään heti putkeen. Mitä useampia asioita opettelee ja kokeilee, sitä paremmin selviytyy mahdollisesta epäonnistumisen tunteestakin.

Kokeiluvaiheessa kannattaa lähteä rohkeasti liikkeelle ja tarkentaa tavoitetta matkan varrella. Kun epäonnistuminen tuntuu pahalta, muista suhteuttaa.

– Vaikka tämä suunnitelma meni myttyyn, niin moni muu on kuitenkin onnistunut. On eri asia sanoa, että olen luuseri kuin että suunnitelmani epäonnistui. Suurin epäonnistuminen on kuitenkin se, ettei uskalla yrittää mitään.

Onnistut, kun ....

  1. Asetat selkeän tavoitteen. Ilmaise se positiivisessa muodossa. Kun tavoite on riittävän selkeä, välineet sen saavuttamiseksi löytyvät kyllä.
  2. Tarkistat motivaatiosi. Pohdi, oletko aidosti motivoitunut saavuttamaan tavoitteesi. Tarkastele, tuleeko tavoite sisältäsi vai ulkopuolisten odotuksista. Kerää ympärillesi kannustavia ihmisiä.
  3. Teet pelisuunnitelman. Aseta jokaiselle päivälle pieniä tavoitteita. Menestyneet ihmiset tietävä, että kukaan ei osaa kaikkea. Puolivaloilla ei kannata mennä, omistaudu unelmallesi.

Lähde: Sanna Wikström ja Jutta Gustafsberg: Tsemppikirja, Otava.

Sisältö jatkuu mainoksen alla