Kodin Kuvalehti
3042. Eikun... 3024? Vai 0324?
3042. Eikun... 3024? Vai 0324?

Keski-ikäinen nainen seisoi pankkiautomaatin edessä ja päässä löi tyhjää. Pankkikortin PIN-koodi oli täysin kadonnut muistista, vaikka se oli ollut sama jo kauan. Kodin Kuvalehti kysyi tutkijalta, mistä oli kyse.

Muistin kuormittumisesta puhutaan paljon, ja moni pelkää, että omat aivot ovat stressin vuoksi liian kovilla.

Miten se voi näkyä? Voiko muistista alkaa ikään kuin putoilla asioita ilman, että kyse olisi muistisairauden ensioireista?

PIN-koodia muistellut nainen ei enää koskaan kyennyt palauttamaan numerosarjaa mieleensä. Onko sellainen tavanomaista stressaantuneelle?

– Kyllä se kuulostaa aika epätyypilliseltä, Työterveyslaitoksen johtava tutkija Virpi Kalakoski vastaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Tavallista on, että tuollaisen asian voi unohtaa hetkellisesti, mutta se palaa myöhemmin mieleen.

Haku aivoista voi epäonnistua, jos yrittää liikaa.

Kalakoski tietää, että numerosarjojen näppäilystä syntyy meille eräänlainen motorinen mielikuva: sormet kulkevat tietyssä järjestyksessä.

– Jos sitä yrittää kovasti ajatella ja palauttaa mieleen, haku aivoista voi epäonnistua.

Kalakoski kertoo itsekin unohtaneensa lomamatkalla pankkikortin PIN-koodin, eikä muistanut sitä koko viikkoon.

– Sekoitin koko ajan numerot ja sekoilin muistisäännön kanssa. Kortti oli ainut rahan lähde, joka oli mukana, joten se oli todella kuormittava tilanne.

Koodi oli onneksi kotona muistissa, mistä se löytyi ja loma jatkui onnellisissa merkeissä.

Lepo virkistää muistia

Uuden koodin mieleen painuminen vaatii toistoja. Siksi uuden sijasta saattaa joskus hetkellisesti muistaakin sen sijasta vanhan.

Jos juuri ennen kesälomalle lähtöä on vaihtanut tietokoneen salasanan eikä ehdi toistaa uutta kymmeniä kertoja, lomalta palatessa yrittää todennäköisesti käyttää vanhaa salasanaa.

”On stressiperäisiä muistiongelmia, jotka helpottavat, kun stressi helpottaa.”

Varsinkin ylikuormittuneena keskittymiskyky vähenee, ja se vaikuttaa myös uuden oppimiseen. Muisti saattaa virkistyä, kun elämäntilanne muuttuu – kun on esimerkiksi levännyt ja nukkunut hyvin.

– On stressiperäisiä muistiongelmia, jotka helpottavat, kun stressi helpottaa, Virpi Kalakoski tietää.

Erilaista huomiota kaipaa vielä se, jos alkaa unohtaa pitkään mielessä olleita asioita kuten läheistensä nimiä. Jos tutun PIN-koodin unohduksen kaltaisia tilanteita alkaa tulla usein, Kalakoski suosittelee lääkärillä käyntiä.

– Muistamiseen vaikuttavat niin monet asiat: joillakin lääkkeilläkin on muistiin vaikuttavia sivuvaikutuksia. Useimmiten ongelmat varsinkin työikäisillä liittyvät olosuhteisiin eivätkä muistisairauteen. Sekin saattaa parantaa muistia, että kertoo huolensa. Jotakin kannattaa muistiongelmista kärsivänä tehdä.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla