Sport

Parikymppisenä valmentaja, hyvinvointibloggaaja Eevi Teittinen kärsi yksinäisyydestä ja ahmimiskierteestä. Paraneminen lähti käyntiin yksinkertaisesta muutoksesta.

Personal trainer, hyvinvointibloggaaja Eevi Teittinen on 30-vuotiaana ehtinyt tehdä jo monta elämänmuutosta. Hän on oppinut eroon sokerikoukusta ja tunnesyömisestä ja päässyt irti pakkoliikunnasta. Samalla omasta peilikuvasta on tullut kaveri.

– Olen tajunnut, että kaikki muutos lähtee siitä, että vahvistaa mieltä. Siksi painotan niin paljon pääkopan kanssa työskentelyä ennen kuin tekee muutoksia.

Eevi oli aiemmin hyvin kriittinen omaa peilikuvaansa kohtaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Kun katson vanhoja kuvia, niin huomaan, että olin ihan normaalikokoinen. Silti tunsin tuskaa siitä, että en mielestäni sopinut muottiin. Stressasin vatsamakkaroista ja halusin olla sellainen, joka olin joskus ollut: että voisi pukea mitä vain päälle eikä mikään purista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ongelmat kärjistyivät parikymppisenä. Eevi muutti 17-vuotiaana Kotkasta Helsinkiin, eikä hänellä ollut uudessa kotikaupungissa tukiverkkoa.

– Olin tosi yksinäinen. Siihen päälle tuli jatkuva työstressi. Ei muuta tarvittu, että pakka meni sekaisin.

Päivällä Eevi saattoi tehdä peräkkäin tunnin intervallilenkin ja pumpin. Hän söi terveellisesti – vaikkakin aivan liian vähän.

Illalla kotiin palatessaan päivän aikana padotut tunteet tulivat vastaan.

– Kun tulin treeneistä kotiin, ahmin yhdeltä istumalta hirveän määrän ruokaa ilman nälkää, ja siitä tuli kamala syyllisyys. Yritin vihjata tutuille, mutta kukaan ei oikein tajunnut. Se oli raskasta ja turhauttavaa. En ole ikinä ollut niin loppu kuin silloin.

Paraneminen lähti käyntiin yksinkertaisesta muutoksesta.

– Aloin syödä enemmän tavallista ruokaa. Toistelin itselleni, että se on hyväksyttävää. Syöt niin paljon kuin haluat, niin ei tarvitse kompensoida ahmimalla.

Eevi tietää nyt, että jos kitkuttaa liian vähillä kaloreilla, kroppa ottaa kaiken lopulta takaisin. Myös fitnessin harrastaminen opetti hänelle, kuinka paljon oikeaa ruokaa pitää syödä.

– Kun on käynyt syömisongelmat läpi, tietää tasan tarkkaan, miltä se tuntuu. Kuka tahansa voi kärsiä niistä, jos elämä ei ole balanssissa. Minäkin olin ihan perusjumppaaja. Siksi painotan niin paljon tasapainoa.

Viimeistään fitness-kisadieetin jälkeen Eevi tajusi, että hänen on päästettävä irti epärealistisesta ihanteesta.

– Tajusin, että en näillä geeneillä pysty olemaan niin alhaisissa rasvoissa, että kaikki lihakset paistavat läpi. Kisalavojen parhaasta kunnosta piti luopua vähitellen. Se oli välillä ahdistavaa, mutta lopulta selkeytti kehonkuvaani. Joku toinen pääsee samaan kuntoon syömällä ihan normaalisti, eikä se silloin ole ongelma. Vaikka teen kaiken millilleen oikein, kroppani palautuu lähtöpisteeseen: tässä on hyvä.

Nykyään Eevi arvostaa sitä, että hänen kehonsa on sopusuhtainen ja vahva.

– On oikeastaan ihan sama, mitä peilistä näkyy. Se, mitä itsestään päässään ajattelee, voi muuttaa peilikuvaa radikaalisti. Liian paljon ihannoidaan tietynlaista kroppaa, mutta emme me voi olla toistemme kopioita. Kun hyväksyy itselleen sopivan olotilan, siinä on hyvä olla ja helppo pysyä. Ei tarvitse tehdä mitään, mikä tuntuu epämiellyttävältä. 

Sport- ja Hyvä Terveys -lehden yhteinen erikoisjulkaisu Elämäsi kuntoon nyt lehtipisteissä! Mukana Eevin tehokas 2 kuukauden treeniohjelma, salaisuus pysyvän liikuntamotivaation löytämiseen, opas parempaan palautumiseen, sporttaajan parhaat reseptit ja paljon muuta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla