Kodin Kuvalehti
Odotatko, että joku muu tekee sinut onnelliseksi vai löydätkö onnen itse? Kuva: Shutterstock
Odotatko, että joku muu tekee sinut onnelliseksi vai löydätkö onnen itse? Kuva: Shutterstock

Mikä olisi viisas tapa tavoitella onnellisuutta? Kysyimme käytännöllisen filosofian professori Antti Kauppiselta tätä ikuisuuskysymystä.

Oman mielipahan aiheuttajaa tulee herkästi etsittyä lähistöltä: milloin vika on puolisossa, milloin esimiehessä tai rasittavassa naapurissa. Kaikki olisi paremmin, jos he vain olisivat toisenlaisia!

Ajatukseen sisältyy usko siihen, että onni ei ole oikeastaan omaisuuttamme: ulkoistamme sen itsemme ulkopuolelle.

Tautiin tarjoavat lääkettä stoalaiset, antiikin aikana syntyneen filosofian kannattajat. Stoalaisen ajattelun mukaan onnellisuudessa ainoa tärkeä asia on se, miten suhtaudumme asioihin. Se taas on omassa vallassamme.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Heillä on radikaali näkemys, että ulkoiset asiat eivät viime kädessä voi vaikuttaa onnellisuuteemme, sanoo käytännöllisen filosofian professori Antti Kauppinen Helsingin yliopistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Stolaisten mukaan asiat pitää vain nähdä osana maailmaa, joka toimii välttämättömien lakien mukaan. Silloin ei tarvitse ottaa stressiä siitä, mitä meille tapahtuu tai mitä saavutamme omaksemme.


Uuteen tottuu nopeasti

Antti Kauppinen näkee stoalaisuudessa kuitenkin paljon ongelmia. Esimerkiksi kärsimystä ei voi väheksyä ajatellen, että onnellisuus on asennekysymys.

Selvää hänestä on, että joskus kärsimystä voi oikeasti vähentää vaikkapa onnettoman parisuhteen lopettaminen.

– Toisaalta jos kuvittelemme elämämme parantuvan esimerkiksi työpaikkaa tai puolisoa vaihtamalla, on hyvä muistaa, että muista vaihtoehdoista näkee päälle usein vain hyvät puolet. Erään tutkimuksen mukaan esimerkiksi Kalifornian aurinkoon muuttaneet kuvittelivat tulevansa onnellisemmiksi kuin ovat siellä tulleet. Uuteen tottuu nopeasti, ja myönteinen vaikutus mielialaan haihtuu.

Kun jotain valitsee, jää aina jotain hyviä asioita pois.

Kauppinen antaa uuden tavoitteluun viisaan periaatteen.

– Kannattaa pitää mielessä, että kaikkea ei ole yksinkertaisesti mahdollista saada. Kun jotain valitsee, elämästä jää aina jotain hyviä asioita pois. Mutta jos ei valitse mitään, ei saakaan mitään.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla