Kun puoliso sairastuu vakavasti, omainenkin joutuu koville. Arjen pyöritys käy voimille, ja suhde saattaa takkuilla vielä sairauden parannuttua. Muista, että piilossa oleva ilo voi palata. Vertaistukea voit hakea vaikka netin keskusteluryhmistä.

Läheisen ihmisen, varsinkin puolison, sairastuminen syöpään tai muuten vakavasti vaikuttaa väistämättä kaikkiin perheenjäseniin. Potilas saa Suomen sairaalajärjestelmässä yleensä hyvää hoitoa, mutta sairastuneen läheinen voi jäädä yksin.

Samat huolet ja ahdistukset, jotka potilas käy läpi, kohtaa myös läheinen: epävarmuus tulevasta, pelko yksin jäämisestä, taloushuolet, arjen koko pyöritys  – kaikki kaatuvat omaiselle. Ja kuinka hän voisi valittaa, kun sairastuneella on vaikeampaa. Harvoin kukaan kysyy omaiselta, että miten jaksat.

Potilas voi mököttää

Jokainen reagoi sairastumiseen omalla tavallaan, mutta jonkinlaisesta kriisistä on aina kyse. Epänormaalissa tilanteessa ihminen saattaa käyttäytyä epänormaalisti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ei ole tavatonta, että sairastunut raivoaa tai masentuu. Tai onkin tyyni ja järkevä, kertoo omaisten tukemiseen erikoistunut sairaanhoitaja Taina Häkkinen Suomen syöpäsäätiöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vaikka puolisot olisivat kuinka toisiinsa kiinni kasvaneita, he eivät voi tietää, mitä toinen kriisin hetkellä tuntee.

– Tavallista on, että sairastunut masentuu kun hoidot ovat loppuneet ja hänen pitäisi olla terve. Hoitojen aikana ei ehkä ole ollut aikaa ajatella.

Tervehtyessä huolet alkavat tipahdella tajuntaan ja taustalla häilähtelee myös musta varjo: voinko olla varma, ettei tauti uusiudu.

– Omainen on kenties ehtinyt hoitojen aikana jo prosessoida tapahtunutta ja on niiden päättyessä eri vaiheessa kuin itse potilas, Taina Häkkinen kertoo.

Silloin lähiomainen voi ihmetellä, että miksi tuo nyt mököttää. Eikö olisi jo aika astua eteenpäin ja palata vanhaan hyvään elämään? Omainen saattaa pettyä, kun puoliso ei suhtaudu saamaansa tukeen kiitollisuudella.

Uskalla hakea apua

Sairastuminen voi muuttaa roolit perheen sisällä. Autolla huonosti ajava vaimo joutuukin kuskiksi . Mies, joka on laittanut ruokaa vain juhlapyhinä, miettii, mitä ryynejä aamupuuroon.

Myös taloushuolet pamahtavat päälle. Yhtäkkiä palkkaa saakin vain toinen eikä varmuutta tulevaisuudesta ole. Silti omainen ei saisi valittaa eikä väsyä. Koska on terve, pitäisi jaksaa.

– Omaisen pitäisi joskus saada olla liikkeellä itsenään ilman, että on sidottu johonkin rooliin, Taina Häkkinen painottaa.

Läheinen saattaa sairastua myös vahvuuteen, vaikka oikeasti vahva voi olla vain olemalla heikko. Oikeaa vahvuutta on uskallus hakea tarvittaessa apua ja tukea. Sitä voi löytää esimerkiksi työterveyshuollosta, yksityiseltä terapeutilta, potilasjärjestöistä, auttavasta puhelimesta tai netin keskusteluryhmistä.

Miten meidän käy?

Yksi eniten stressaava asia lähiomaisen sairastuessa on epävarmuus. Miten minun käy, miten meidän käy? Kestämmekö yhdessä tämän koettelemuksen?

– Sairaus saattaa muuttaa ihmistä. Valoisa voi muuttua ärtyisäksi, toimeliaasta tulee flegmaattinen. Ihminen voi myös kasvaa kohtalonsa mittaiseksi ja kyetä hyvin jatkamaan elämäänsä sairastumisen jälkeen, Taina Häkkinen sanoo.

Vakava sairaus saattaa johtaa myös avioeroon ja puolisosta vieraantumiseen. Kaikki eivät vain jaksa. Yllättävää kyllä, lähtijä ei ole aina terve puoliso, myös sairastunut voi panna pisteen huonolle yhteiselolle.

– Kun elämän kesto onkin yhtäkkiä rajattu, lopun voi haluta elää omilla ehdoillaan.

Sairaus ei merkitse naurun loppua

Toisaalta on pareja, jotka löytävät toisensa uudelleen. Kiintymys syvenee kriisin keskellä. Omainen tuntee tyydytystä, että voi olla hyödyksi ja osoittaa, miten syvästi rakastaa. Sairastunut  saa nähdä, miten toinen jaksaa rakastaa silloinkin, kun on vaikeaa.

– Vakava sairaus ei merkitse naurun loppua. Ilo voi olla hetken piilossa ja palata uudelleen. Parhaimmillaan se on syvää riemua juuri tästä hetkestä, Taina Häkkinen sanoo.

Sairastuneen perheessä pienistä asioista voi tulla suuria ja suuret asiat voivat kutistua. Elämässä tuntuukin syvästi merkitykselliseltä se, että aurinko nousee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla