Toisin kuin moni luulee, itsekseen viihtyvät ovat harvoin ihmisvihaajia tai edes erityisen epäsosiaalisia.

On olemassa kahdenlaista yksinäisyyttä: huonoa ja hyvää. Ensimmäinen niistä on kuluttavaa – yksinäisyyttä, johon joutuu vasten tahtoaan.

Jälkimmäinen on sen sijaan yksinäisyyttä, jonka voi valita ja joka parhaimmillaan hellii ihmisen mieltä monilla tavoilla. Olemme aiemmin listanneet hyvän yksinäisyyden vaikutuksia mielenterveyteen. Pääset lukemaan jutun tämän linkin kautta.

Lukuisten asiantuntijoiden mukaan nykyihmiset kaipaisivat yhä enemmän hyvää yksinäisyyttä elämäänsä. Tätä mieltä on myös filosofian tutkija Lars Svedensen, joka kirjoittaa sekä huonosta että hyvästä yksinäisyydestä kirjassaan Yksinäisyyden filosofia (Docendo).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mutta mitä omasta seurasta nauttiminen kertoo ihmisestä? Jos nauttii omasta seurastaan ja hakeutuu mieluusti omiin oloihinsa, onko tyystin itsekeskeinen narsisti? No ei tietenkään – päinvastoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Listasimme asiat, jotka yhdistävät tyyppejä, jotka viihdyvät omassa seurassaan:

1. He osaavat irrottautua arjen paineista muita paremmin.

Ihminen on sosiaalinen eläin. Tutkimusten mukaan kanssakäyminen toisten kanssa on ihmiselle niin tärkeää, että valtaosa antaa itselleen mieluummin sähköiskuja kuin on yksin virikkeettömässä tilassa. Omassa seurassaan viihtyminen ei kuitenkaan ole huono juttu.

Yksin oleminen nimittäin antaa aikaa ihan vain itselle – ja se jos mikä auttaa irrottautumaan arjesta ja rentouttaa. Juuri tästä syystä asiantuntijoiden jokaisen kannattaisi opetella nauttimaan omasta seurastaan. Jos viihdyt jo valmiiksi hyvin ihan itseksesi, olet todennäköisesti taitava lataamaan akkujasi.


2. He arvostavat luovuutta ja nauttivat rikkaasta sisäisestä elämästä.

Descartes, Aristoteles, Montaigne… Suuri osa historian merkittävimmistä ajattelijoista ja filosofeista on ymmärtänyt, että yksinäisyydessä aivot toimivat parhaiten. Omissa oloissa ajan viettäminen antaa vapautta ja mahdollisuuden omistautua juuri itselleen tärkeisiin asioihin, kertoo myös Svendsen. Lisäksi omassa seurassa viihtyminen kertoo paljon ihmisen sisimmästä:

– Ilman kohtuullisen rikasta sisäistä elämää on vaikea heittäytyä hyvään yksinäisyyteen. Toisaalta juuri tällainen yksinäisyys näyttäisi olevan rikkaan sisäisen elämän edellytys, Svedensen kertoo.

3. He ymmärtävät, ettei yksinäisyyttä ole syytä pelätä.

Yksinjäämisen pelko on yksi nykyihmisen suurimmista peloista. Se on niin suuri, että varsin monet kärvistelevät huonoissa ihmissuhteissa mieluummin kuin ovat yksin.

Sinkkuelämän tutkija Bella DePaulon mukaan yksinjäämisen pelko on kylvetty ihmiseen jo lapsuudessa, jolloin toisista eristäminen saattoi toimia rangaistuksena. Se on siis varsin luonnollista.

Omassa seurassaan viihtyvät ovat päässeet eroon pelosta. He ymmärtävät, että yksin oleminen ei ole synonyymi sille, että on tuomittu synkkään seurattomuuteen. Sen sijaan he pitävät sitä mahdollisuutena johonkin uuteen ja ihmeelliseen.

4. Heillä on vahva itsetunto ja utelias katse elämään.

Kun oma olemassaolo ei ole riippuvainen muiden toiveista, jää enemmän aikaa tutustua siihen, millaisista asioista itse pitää. Siksi yksikseen viihtyvät tuntevat oman sisimpänsä usein hyvin. He tietävät, ettei omissa ajatuksissa ole pelättävää, eikä yksinäisyys ole häpeä. Sen sijaan se on mahdollisuus löytää uusia puolia maailmasta, omasta elämästä ja toisista ihmisistä.

5. He ovat hyvää seuraa.

Yksin oleminen pakottaa ihmisen tutustumaan itseensä ja sisimpäänsä. Vaikka hyvästä itsetuntemuksesta on paljon iloa omaan elämään, se tekee usein ihmisestä myös parempaa seuraa toisille.

DePaulo on huomauttanut tutkimuksissaan, että yksinolosta nauttivat ovat harvoin ihmisvihaajia tai edes erityisen epäsosiaalisia. Tilanne on usein päinvastainen: omassa seurassaan viihtyvillä on lämpimiä sukulais-, ystävä ja kollegasuhteita. Lisäksi heillä on voimia ja intoa hoitaa suhteitaan, koska he pystyvät lataamaan akkujaan ollessaan yksin.

Juttu on julkaistu ensimmäisen kerran Menaiset.fi:ssä marraskuussa 2017.

Sisältö jatkuu mainoksen alla