Hyvä terveys
Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Kuva: Shutterstock

Oletko se, joka suostuu aina vaihtamaan työvuoroa ja jäämään ylitöihin? Osaatko puolustaa omaa aikaasi ja tilaasi? Syyllistytkö heti, jos joku pettyy sinuun?

Liiallinen kiltteys juontaa usein lapsuudesta. Se kuuluu sisäisiin toimintamalleihin, joita emme aina itse huomaa. Niitä kutsutaan tunnelukoiksi tai skeemoiksi.

Ne ovat lapsuuden traumoja, jotka aktivoivat, kun oikea ärsyke sattuu kohdalle. Silloin tunteemme nousevat pintaan yhtä paljaina ja vahvoina kuin lapsella. Kun tunnetila virittyy, lukitumme tiedostamattamme toimimaan lapsena oppiemme mallien mukaan.

Uhraudumme ihmissuhteissamme, koska haluamme välttää syyllisyyttä. Alistumme vaativien ihmisten kanssa, koska pelkäämme ikäviä seurauksia, tai mukaudumme ryhmässä, jottemme jäisi ulkopuolelle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tunnelukot panevat meidät välttelemään, antautumaan ja hyökkäämään kuin lapsi. Joku käyttäytyy aina stressin tullen kuin uhmaikäinen, toinen vetäytyy tai eristäytyy. Työuupuja taas ei päästä itseään helpolla eikä aina muitakaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tunnelukkojen laukaisemat keinot ovat aikuisiällä haitallisia ja toimivat itseään vastaan. Esimerkiksi liiallinen kiltteys uuvuttaa ennen pitkää.

Omia toimintamalleja kannattaa miettiä ja muuttaa, jos tunnistat...

  1. vaativuutta itseäsi ja ehkä muitakin kohtaan. Mieti, mitä hyötyä ja haittaa Sinulle siitä on?
  2. itsessäsi uhrautuvuutta. Mieti, mistä tuo taipumus on saanut alkunsa?
  3. stressattuna halun vetäytyä ja eristäytyä. Mieti onko siitä hyötyä vai haittaa?

Asiantuntija: kuntoutuspsykologi Heli Nurmi, Härmän Kuntoutus Oy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla