Jos narsistiin tutustuu, kun tämä on huipulla, vaikutelma voi olla hyvinkin hurmaava. Menestykseen nojaava tasapaino on kuitenkin valitettavasti pettävää ja väliaikaista.

Narsistiseen persoonallisuushäiriöön kuuluu manipuloivuutta, ylimielisyyttä, itsensä korottamista ja vastaavasti toisten vähättelyä – jopa kaikkien muiden näkemistä täysin surkeina ja kyvyttöminä.

Yksikin näistä piirteistä voi tehdä jostakusta ärsyttävän kanssaihmisen. Loukkaantumisherkkä tai minäkuvaltaan hieman narsistinen voi kuitenkin olla ilman persoonallisuushäiriötäkin. Vaikeita, itseriittoisia ja muita vähätteleviä ihmisiä voi olla vaikka joka suvussa, mutta se ei ole sama asia. Todellinen narsistinen persoonallisuushäiriö on onneksi harvinainen.

Oikea narsismi on sairaus, josta ei parannuta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Narsismi tekee ihmisestä lähes mahdottoman elämänkumppanin tai edes ystävän. Narsistilla itsellään on paha olla, ja hän aiheuttaa surua kaikille läheisilleen. Narsistista persoonallisuushäiriötä sairastaa vain noin kolme prosenttia väestöstä. Heitä ei siis riitä esimerkiksi läheskään jokaiselle työpaikalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tehopakkaus johtajana

Yleensä narsismi nähdään vain negatiivisessa valossa. Sitä se enimmäkseen onkin. Narsistit voivat kuitenkin olla pelottoman tehokkaita, ja siksi persoonallisuushäiriö voi tietyissä sumeilemattomuutta ja estottomuutta vaativissa työtehtävissä antaa pienen etulyöntiaseman.

– Narsisti voi olla tavallista tehokkaampi vaikka piinkovana juristina tai joissakin harvoissa johtotehtävissä, pohtii psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri, lääketieteen tohtori, psykiatrian ja oikeuspsykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti Hannu Lauerma.

Lauerma tutkii ja hoitaa vaarallisimpia rikollisia, persoonallisuushäiriöisiä ja psykopaattejakin. Hän tietää mitä narsismi on, ja miten siihen liittyvä taipumus erilaisiin addiktiohin voi viedä rikoksenkin tielle. Addiktio voi olla sairaalloinen riippuvuus mistä vain – seksistä tai päihteistä tai vaikka urheilusta.

Se on silti vain yksi syy muiden joukossa, miksi narsistin kanssa oleminen tietää yleensä vaikeuksia.

Narsistit mielellään leimaavat muita narsisteiksi.

– Etenkin jos nämä ovat komeampia, kauniimpia, varakkaampia tai menestyneempiä. Narsistit ovat myös hyvin loukkaantumisherkkiä, todella itsekeskeisiä ja keskittyvät niihin asioihin, jotka tuovat heille itselleen jollain tavalla etuja, kunniaa ja rahaa.

Narsistin täytyisi jatkuvasti saada kylpeä muiden ihailuissa erilaisten saavutustensa vuoksi. Tämä tekee elämästä hyvin vaikeaa sekä narsistille itselleen että hänen läheisilleen.

– Nolatuksi tuleminen on narsistille kova paikka, ja häpeän kokeminen uhkaa häntä koko ajan. Silti narsisti voi vauhdissa ollessaan vaikuttaa täysin häpeämättömältä, Lauerma kuvailee.

Voiko sen kanssa elää?

Menestyksen huipulla oleva narsisti voi myös olla omalla erikoisella tavallaan hyvin viehättävä ja säteillä energisyyttä ja innostuneisuutta. Kun hänellä itsellään on kaikki hyvin, narsisti voi luoda hurmoshenkeä ja pystyä kehumaan toisiakin – vaikka kehut ja kiitokset muille eivät yleensä kuulu narsistin sanavarastoon.

– Narsistisen häiriön taustalla on suurta riittämättömyyttä. Henkilö ei kelpaa itselleen tai koe itseään minkään arvoiseksi ilman suuria kehuja. Siksi hän päätyy yleensä hyvin risaisiin ja hankaliin ihmissuhteisiin, Lauerma selittää.

Jos narsistiin tutustuu, kun tämä on huipulla, vaikutelma voi siis olla hyvinkin hurmaava. Menestykseen nojaava tasapaino on kuitenkin valitettavasti pettävää ja väliaikaista. Kun elämä taas kolhii, tai narsisti jää maailman toiseksi parhaimmaksi, häntä voi uhata rajukin depressio.

Eniten kolhuja joutuvat ottamaan narsistin kanssa parisuhteessa olevat, tämän vanhemmat, sisarukset ja lapset. Jotkut voivat kaikesta huolimatta onnistua pitämään esimerkiksi parisuhteen kasassa.

– Lievästi narsistisen ihmisen kanssa on mahdollista elää, jos hänessä on myös positiivisia piirteitä muilla elämänalueilla. Empatialla ja kestävyydellä voi silloin keskittyä nauttimaan narsistisen ihmisen hyvistä puolista ja opetella sietämään hänen vaikeuksiaan itsetunnon säätelemisessä, Lauerma kertoo.

Pienin askelin kohti empatiaa

Vaikka narsistin hyvät vaiheet eivät kestä yleensä kauaa, tunnelin päässä on pientä valoa. Narsistin käytöksessä ja minäkuvassa voi tapahtua pientä kypsymistä. Se on hidasta, mutta hetkellistä hurmosta kestävämpää muutosta parempaan.

– Tarve halveksia toisia voi vähetä, jos narsistilla on joitakin merkityksellisiä ihmissuhteita, ja jos hän pääsee pätemään jollakin hänelle itselleen riittävällä tavalla. Jos narsistin elämä pääsee etenemään rauhallisesti, hän voi oppia vähän kerrallaan ymmärtämään paremmin omaa oikeaa arvoaan ja antamaan arvoa toisillekin, Lauerma sanoo.

Ymmärryksen ja selitysten saaminen narsismin takana olleisiin asioihin, kuten tunnekylmyyteen lapsuuden kasvuoloissa, voi auttaa narsistia pitkässä terapiassa rakentamaan minäkuvaansa uudelleen. Onnistuminen on silti epävarmaa, sillä narsistin kanssa hoitosuhde on aina veitsenterällä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla