Vauva-lehti
Ajatus lapsesta on itselle todellinen ja rakas raskauden alkuvaiheista lähtien. Jos raskaus menee kesken, surun jakaminen voi tuntua vaikealta. Kuva: Shutterstock
Ajatus lapsesta on itselle todellinen ja rakas raskauden alkuvaiheista lähtien. Jos raskaus menee kesken, surun jakaminen voi tuntua vaikealta. Kuva: Shutterstock

Keskenmenosta on usein vaikea puhua. Psykologi rohkaisee kertomaan surusta, sillä se voi auttaa toipumisessa.

Mietin koko ajan, mitä oli tapahtunut. Olinko syönyt jotain väärää, kaatunut, nukuinko vatsallani... ajatukset vilisivät taukoamatta kuin karuselli.

Keskenmenon jälkeen itsesyytökset saattavat vallata mielen. Pyysimme lukijoita kertomaan kokemuksistaan keskenmenosta, ja saimme lähes 140 vastausta. 43 prosenttia vastaajista kertoi, että keskenmenosta on ollut vaikea puhua. 

Kahden peräkkäisen keskenmenon jälkeen ajatukseni olivat synkkiä. Mietin, olenko ansainnut tämän, kun olen opiskeluiden vuoksi siirtänyt lasten ”hankkimista”. Pohdin sitäkin, oliko keskenmeno rangaistus nuorena tehdystä abortista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelkäsin muiden sanovan esimerkiksi, että ”ei se ollut vielä oikea lapsi” tai ”luonto hoitaa pois ne, jotka eivät ole elinkelpoisia”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Psykologi ja kouluttajapsykoterapeutti Riikka Airo ymmärtää, että keskenmenon jälkeen mieli juuttuu herkästi miettimään syy-seuraussuhteita. Niiden ymmärtäminen on edesauttanut ihmislajin selviytymistä. Erilaisille elämän kriiseille ei kuitenkaan läheskään aina ole selvää syytä, ei myöskään keskenmenolle. Kun syy puuttuu, syyllistä etsii itsestään.

Erilaisille elämän kriiseille ei läheskään aina ole selvää syytä, ei myöskään keskenmenolle.

Kun raskaustesti on positiivinen, ajatukset alkavat hyvinkin pian piirtää kuvaa uudenkokoisesta perheestä. Miltä lapsi näyttää, kenen temperamentin hän perii? Kalenteriin tulee ehkä jo laitettua uudenlainen merkintä: äitiysloma alkaa.

Hetihän sitä alkaa miettiä kasvavaa vatsaa, potkuja, synnytystä ja vauva-arkea.

Näin kuuluukin tapahtua, Riikka Airo sanoo.

– Mikäli vauva on pitkään toivottu ja odotettu, vanhemman mielikuvat voivat olla rikkaita jo varhain. Mielikuviin kiinnittyy tunteita, ja kiintymyssuhde vauvaan alkaa muotoutua raskauden ensihetkissä.

Jos raskaus menee yllättäen kesken, tulevaisuutta ei olekaan sellaisena, jollaiseksi sen oli ehtinyt nähdä. Vauva-lehden kyselyyn vastanneet naiset kertovat, että suru ei katso sitä, kuinka pitkälle raskaus ehti.

Mikäli vauva on pitkään toivottu ja odotettu, vanhemman mielikuvat voivat olla rikkaita jo varhain.

Vaikka raskaus oli niin varhaisessa vaiheessa, pettymys ja suru oli suuri. Itkin, itkin ja itkin. Olin juuri aloittanut uudessa työssä ja menin siellä vessaan itkemään. Edelleen saatan joskus miettiä, millainen lapsi olisi ja olisiko hän tyttö vai poika, kuvailee raskausviikolla seitsemän keskenmenon saanut nainen, josta sittemmin tuli äiti.

Eräs vastaaja sanoo ajatelleensa, ettei saisi surra keskenmenoaan, koska vauva ei ehtinyt vielä edes olla olemassa. Jälkeenpäin kuitenkin ymmärsin, että raskaus ja ajatus vauvasta olivat todellisia – miksi siis en saisi surra?

Surra saa, psykologi Riikka Airo sanoo. Myös keskenmenosta puhuminen voi auttaa eteenpäin.

– Kun tuntemuksiaan kuvaa jollekulle toiselle, tietyn kokemuksen merkitys selkenee usein itsellekin, Airo sanoo.

Puhuminen voi olla myös tärkeä askel yli aiheettoman syyllisyyden tunteen.

Kursivoidut sitaatit ovat otteita Vauva-lehden keskenmenokyselystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla