Kodin Kuvalehti
Ahdistuneina näemme enemmän pahoja kuin kivoja unia.
Ahdistuneina näemme enemmän pahoja kuin kivoja unia.

Suurin osa näkemistämme unista on ikäviä eikä niitä tarvitse pelätä, tutkija muistuttaa.

Tätä toivomme, kun näemme unta: Että tapaisimme kuolleen äitimme, ja voisimme viettää vielä aikaa yhdessä – edes unessa.

Tätä emme toivo: Että kuolisimme tai jollekin läheiselle tapahtuisi jotain pahaa.

Unien kontrolloiminen on todella hankalaa. Emme pysty päättämään niitä etukäteen eikä unta juuri pysty ohjailemaan, paitsi jos kyseessä on selkouni, jolloin tiedämme näkevämme unta, Turun yliopiston erikoistutkija Katja Valli sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Unet voivat kertoa stressistä

Se tiedetään, että unet heijastavat asioita, joita meille tapahtuu valveilla. Johtopäätösten tekemisessä on Vallin mukaan kuitenkin oltava varovainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Psyykkinen hyvinvointi heijastuu uniin. Kun olemme ahdistuneita tai masentuneita, saatamme nähdä enemmän negatiivisia unia. Ikävistä unista ei kannata huolestua, sillä suurin osa muistamistamme unista ovat negatiivisia. Tylsiä ja tavallisia unia emme juurikaan muista.

Unet voivat antaa merkkejä omasta hyvinvoinnistamme. Voimme pohtia kertovatko ahdistavat unet stressaavasta tilanteesta elämässä.

Enneuniin Valli ei usko. Eli jos kuolen unessa, se ei ole merkki, että kuolen oikeasti.

– Yhteensattumat ovat toki aina mahdollisia. Voin nähdä unta asiasta, joka tapahtuu oikeasti seuraavana päivänä tai monta päivää myöhemmin, vaikkapa lento-onnettomuudesta. Mutta tiede ei tunne tapauksia, jossa uni olisi hyvin tarkasti ennustanut tulevan tapahtuman, esimerkiksi lento-onnettomuuteen joutuneen koneen lentoyhtiön, konetyypin, lentoreitin, onnettomuuspaikan ja -ajankohdan tai onnettomuuteen johtaneet tekijät.

Myönteinen ajattelu parantaa myös unimaailmaa

Tutkimuksissa on huomattu, että ihmisillä, joilla on korkeampi mielenrauha, myös unet ovat tunnelmaltaan positiivisempia.

Ehkä voisikin ajatella, että jos ajattelen illalla myönteisiä ajatuksia, näen mukavia unia. Tai jos oikein kovasti toivon, niin näen unta äidistä.

– Unia voi yrittää hautoa. Ajatuksena on se, että yritämme suggeroida itseämme näkemään unta jostain tietystä aiheesta. Mutta ainakaan itse en saa tätä toimimaan, Valli sanoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla