Kuvat
Shutterstock
Vauva-lehti
Kosketus vasemmalla puolella kehoa saa oikeanpuoleisen aivolohkon aktivoitumaan.
Kosketus vasemmalla puolella kehoa saa oikeanpuoleisen aivolohkon aktivoitumaan.

Ihmisten lisäksi myös monet muut nisäkäsemot pitävät lapsensa mieluiten vasemmalla puolellaan. Syy piilee aivolohkojen työnjaossa.

Kun nostat taaperon lantiolle, kummalla puolella kehoa häntä kannattelet? Vasemmalla?

Et ole ainoa. Jo pitkään on tiedetty, että äidit suosivat kehonsa vasenta puolta kannatellessaan lapsiaan. Tuoreen tutkimusanalyysin mukaan jopa 75 prosenttia äideistä kannattelee jälkikasvuaan vasemmalla puolella kehoa. Isätkin painottavat vasenta puolta, mutta eivät aivan yhtä selkeästi.

Tutkijat ovat pitkään arvuutelleet, miksi äidit suosivat vasenta puolta. Koska valtaosa ihmisistä on oikeakätisiä, syyksi on epäilty sitä, että lapsen kannattelu vasemmalla jättää kirjoituskäden vapaaksi. Teoria on kuitenkin kumottu, koska myös vasenkätiset suosivat vasenta puolta lapsen kantamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vasen puoli herkistää

Nature Ecology and Evolution -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan äidit kantavat lasta vasemmalla puolella kehoa, koska se vahvistaa vanhemman ja lapsen välistä suhdetta. Tutkimuksen mukaan tämä johtuu ihmisen aivolohkojen toiminnasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kosketus vasemmalla puolella kehoa saa oikeanpuoleisen aivolohkon aktivoitumaan. Oikeanpuoleinen aivolohko hallitsee ihmisen kielellistä toimintaa ja vastaa tunteista. Oikean puolen aktivoituminen saa siis äidin herkistymään lapsen tarpeille.

Myös monet muut nisäkäsemot kenguruista valaisiin pitävät jälkeläisensä mieluummin vasemmalla puolella. Monien nisäkkäiden jälkeläiset myös hakeutuvat luonnostaan emon vasemmalle puolelle.

Onko oikealla piteleminen huonon vanhemman merkki?

Ei tietenkään.

Tutkijoiden teoria todistaa, että vasemman puolen suosimisella on syy. Se ei kuitenkaan tarkoita, että tietyn puolen suosimisella olisi seurauksia.

Se on kuitenkin huomattu, että naisilla tapa alkaa jo lapsuudessa. Jos tyttö pitää nukkea sylissään tietyllä puolella kehoa, hän pitää samalla puolella myös jälkikasvuaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla