Sport
”Olen sisukas ja kilpailuhenkinen. Siksi triathlon sopii minulle.” Kuva: Jan Lönnberg
”Olen sisukas ja kilpailuhenkinen. Siksi triathlon sopii minulle.” Kuva: Jan Lönnberg

Täysmatkan Ironman-kisaan valmistautuva Martina pyrkii rauhalliseen, tasapainoiseen elämään. Tärkeintä on kuunnella omaa kehoaan.

Martina Aitolehti on viimeisten vuosien aikana keskittynyt täysillä omaan urheilu-uraansa. Vuosi sitten hän osallistui Ironman 70.3 -kisoihin Marbellassa ja sen jälkeen heinäkuussa Joroisten Finntriathloniin. Kilpailut ovat puolen matkan triathloneja, joissa uidaan 1,9 km, pyöräillään 90 km ja juostaan 21,1 km.

Juhannuksena Martina aikoo osallistua ensimmäiseen täysmatkan Ironmaniin Irlannissa. Mitä kova harjoittelu vaatii? Martina paljastaa omat hyvän olon vinkkinsä, jotka auttavat jaksamaan:  

1. Tarpeeksi pitkät unet

”Minulla on järjettömän hyvät unenlahjat, nukun missä ja milloin vain. Lentokone ei ehdi kiitoradalle, kun minä olen penkissäni jo untenmailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kerran viikossa pyrin nukkumaan 12 tunnin unet. Laitan lapset kello 19 nukkumaan ja siirryn sänkyyn. Aamulla on aika kirkas mieli, eikä ärsytä yhtään mikään. Kaikki sujuu, se on ihan hullu fiilis.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Kehon kuuntelu

”Sanonta 'Kehoni on temppeli' on niin totta. Olen aina keskustellut paljon kehoni kanssa ja teen, mitä se pyytää. Jos se vaatii lepäämään, lepään. En halua treenata kovaa, jos viikko on ollut tosi hektinen tai olen ollut stressaantunut ja alavireinen. Suljen makuuhuoneen oven ja menen makaamaan.  Ehkä siksi en ole koskaan ajanut itseäni uupumukseen.”

3. Tasapainoinen ruokavalio

Olen tarkka siitä, mitä syön. Minun pitää nähdä, onko lautasellani kaikki, mitä tarvitsen: proteiinia, hiilihydraatteja, rasvoja sopivassa suhteessa. Riisiproteiini on ihan ykkönen, sitä käytän smoothieissani, samoin viherjauheita. Raakakakut ovat lemppareitani, ihan superhyviä! Teen niitä hunajasta, taateleista, kookosöljystä, marjoista ja kaakaonibseistä.”

4. Tasapainoinen, onnellinen olo

Tulen onnelliseksi pienistä asioista. Oma perhe, lapset, urheilu ovat tärkeimpiä tietenkin.

Vietämme paljon aikaa Levillä ja Hangossa, ne ovat rauhoittavia ympäristöjä. On upeaa pyöräillä Lapin metsissä, tekee mieli vain huutaa, miten ihanaa se on. 

Onnen tunne kumpuaa siitä, kun kaikki on elämässä tasapainossa. En tarvitse ilotulituksia, onhan niitäkin tullut elämässä koettua, mutta eivät ne tuo yhtään mitään.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla