Sport
Myös treeni auttaa Petra Garganoa nollaamaan pään ja rentoutumaan. Suosikki on voimatreeni: kun niskassa on reilusti rautaa, ei pysty murehtimaan. Kuva: <span class="photographer">Anna Huovinen</span>
Myös treeni auttaa Petra Garganoa nollaamaan pään ja rentoutumaan. Suosikki on voimatreeni: kun niskassa on reilusti rautaa, ei pysty murehtimaan. Kuva: Anna Huovinen

"Vaikka unettomuusjakso oli hirveä, se sysäsi käymään muitakin kipukohtia läpi", Petra muistelee. 

Laulaja Petra Garganolla, 34, on ollut hyvät unenlahjat koko ikänsä. Kaikki muuttui, kun hän sai esikoisensa kuusi vuotta sitten.

Muusikko oli tottunut touhuamaan ja tekemään töitä tukka putkella aina Tiktak-ajoista asti. Elämä muuttui rajusti, kun hän jäi yhtäkkiä kaksin kotiin vauvan kanssa.

– Selviytymismekanismini on ollut se, että touhuan koko ajan hirveästi. Yhtäkkiä jäin äitiyslomalle ihmettelemään, että mitäs nyt. Iltaisin kävin aivan kierroksilla, sillä aivot olisivat halunneet puskea samaa tahtia kuin ennenkin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vauva nukkui sikeästi, mutta äiti heräili jokaiseen rapsahdukseen. Kun takana oli monta kuukausia vähillä unilla rämpimistä, Petar meni lääkäriin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Olen lääkevastainen, mutta lopulta halusin jonkun vain tainnuttavan minut.

Melatoniinista ei ollut mitään hyötyä, eivätkä nukahtamislääkkeetkään ratkaisseet ongelmaa: heti, kun niiden teho lakkasi yöllä, tuli herätys.

Isoimman avun Petra sai, kun hän aloitti terapian ja sukelsi tunteisiin valvomisen taustalla.

– Se yhdessä lääkkeiden kanssa sai minut rauhoittumaan, mutta se oli pitkä prosessi.

Etenkin yksi terapeutin tuolilla tehty oivallus mullisti ajattelua. 

– Oivalsin, että elämää ei voi kontrolloida. Olen aina ollut kiltti tyttö ja kympin oppilas. Kun lapsi syntyi, tutut säännöt eivät yhtäkkiä enää päteneet. Lapsi ei tottele aikatauluja ja muuttuu joka päivä, Petra pohtii.

Uusi elämäntilanne pisti kaikki tutut suojautumiskeinot uusiksi. 

– Täydellistä hetkeä ei tule koskaan. Rumasti sanottuna paskan määrä on vakio. Sen tajuaminen on ollut helpottavaa. Huomasin, että kun en hallinnoi kaikkea supertarkasti, minulla on paljon kivempaa. Olen onnellisempi, kun en ole enää jatkuvassa jännitystilassa.

Vähemmän virikkeitä

Myös pienet muutokset arjessa ovat auttaneet unen tuloa. Petra on vähentänyt sängyssä hengailua tietoisesti. Netflix-sarjat katsellaan alakerrassa sohvalla, sänky on nukkumista varten.

Uusimpia löytöjä ovat äänikirjat: erityisesti hyvä dekkari auttaa rentoutumaan. 

– Laitan vartin uniajastimen päälle, ja yleensä ehdin nukahtaa ennen kuin aika kuluu loppuun. Ongelmana on vain muistaa, mihin kohtaan on viimeksi jäänyt...

Ennen Selviytyjät-kuvauksia Petra jännitti, saisiko hän vieroitusoireita, kun iltaisin ei saa äänikirjaa korville. Vanha pelko hiipi pintaan: entä jos en taaskaan nuku moneen viikkoon?

– Kävikin päinvastoin. Nukuin sikeämmin kuin aikoihin. Kroppa toimi paljon paremmin ilman häiriötekijöitä: aurinko laski, alkoi väsyttää, aurinko heräsi, nousin ylös.

Se oli toinen suuri oivallus: juuri näinhän meidän pitäisi elää, mahdollisimman pitkälle luonnollisen rytmin mukaan.

Ilokseen Petra on huomannut, että omaa vireystilaa voi säädellä myös keskellä arjen kiireitä.

– Tuntuu mielettömältä, että olen saanut vanhat hyvät unenlahjani melkein kokonaan takaisin. Pystyn taas nukkumaan päikkäreitä vaikka keikkabussin sohvalla sikiöasennossa.

Petra on keskellä elämänmuutosta, joka on saanut pohtimaan omia ydinarvoja aivan uudesta näkökulmasta. Lue koko haastattelu Sport-lehden numerosta 11-12/2019. Tilaajana voit lukea jutun myös osoitteessa digilehdet.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla