Koronavirus puhuttaa nyt kaikkialla. Tärkeintä on pitää pää kylmänä, ja siihen asiantuntijoilla on useita toimivia vinkkejä. 

Tällä viikolla suomalaisille alkoi valjeta, miten laajoja seurauksia koronaviruksen leviämisellä voi lähitulevaisuudessa olla. Monia epävarma tilanne ahdistaa, sillä ihminen kaipaa ennakoitavuutta.

Poikkeusolosuhteissa on loogista päätyä ensimmäiseksi seuraamaan uutisointia herkeämättä. Terveystalon johtava psykologi, psykologian tohtori Tuija Turunen kuitenkin suosittelee nimenomaan pohtimaan, onko uutisten tarkkailusta omalle ololle hyötyä vai haittaa.

– Voi miettiä, onko se jatkuva uutisvirran seuraaminen juuri se, joka ylläpitää ylivirittyneisyyttä kehossa ja mielessä. Kannattaa tehdä niin, ettei seuraa eikä katso niin paljon, ihan vaikka komentaa itseään, Turunen ohjeistaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hänen mukaansa ahdistus on vieraassa tilanteessa täysin normaalia. Hengitysharjoitusten ja muiden stressinhallintamenetelmien lisäksi tunteille on tärkeää antaa tilaa olla. 

– On hyvä laittaa asioita mittasuhteisiin ja muistuttaa itseään siitä, että tämä on väliaikainen tilanne ja tästä selvitään kyllä. Tunteilla on myös oikeus olla olemassa, niiden tehtävä on varoittaa. Kehoaan voi kiittää siitä, että se toimii oikein, Turunen sanoo. 

Karanteenit ja varotoimenpiteet voivat vaikuttaa etenkin monien pienyrittäjien talouteen. Turusen mukaan erityisesti näissä tilanteissa ahdistus on luonnollista. 

– Yrittäjien leipä on siitä kiinni, joten totta kai se luo kouriintuntuvaa ahdistusta, Turunen sanoo. 

– Tässä hetkessä on yritettävä sietää sitä tunnetta, ymmärtää sitä ja antaa sille lupa olla. Jos ahdistus on sietämätöntä, kannattaa hakea ammattiapua, jota nykyään on monessa paikassa mahdollista saada myös etänä. 

Suhtaudu kotoiluun mahdollisuutena

Lääkäri ja somevaikuttaja Anni Saukkola on itsekin huolissaan viruksen leviämisestä ja terveydenhuollon resurssien riittävyydestä. Samalla hän kuitenkin neuvoo ihmisiä suhtautumaan tilanteeseen toiveikkaasti. 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suomen hallitus ja THL kehottavat nyt kaikkia meitä jäämään kotiin harrastuksista, tapaamisista ja muista sosiaalisista tilanteista. Suuria määriä tapahtumia perutaan. Ensi reaktio voi olla pettynyt. ⁣⁣ ⁣⁣ ⁣ Mitä jos käännettäiskin tää siten että nyt saadaan kaikki kotoilla ja nauttia keväisestä hygge-tunnelmasta ihan luvan kanssa?🌷🌷💗Nauttia ilman huonoa omaatuntoa kiireettömästä kotona olosta, mitä me kaikki aina halutaan mutta jolle harvoin on aikaa? ⁣@sofioksanen kin piti igtv:ssä Corona virus book studion 🤩 ⁣ ⁣ ⁣ ⁣ 🌷Saat jäädä kotiin 📚 lukea kaikki kirjat joita sulla ei oo ollut arkena aikaa lukea 🎥 katsoa kaikki ystävien suosittelemat Netflix-sarjat 🧼 siivota 🧶neuloa 🎮 pelata lautapelejä, pleikkaa tai muuta mitä aina oot halunnu ☝🏼 opetella uuden kielen🌱vaihtaa kasveille mullat🌳liikkua metsäpolulla hikisen salin sijaan😎 laittaa talousasiat kuntoon ja sijoittaa halpoihin osakkeisiin🤑nauttia perheen seurasta💗⁣⁣ ⁣⁣ Mitä sä aiot tehdä #koronakotoilu'n nimissä? 💗💗💗⁣⁣ ⁣⁣ 💗A⁣⁣ ⁣⁣ #lääketiede #koronavirus #korona #lääkärianni #terveys #hyvinvointi⁣ 📸 @by_emmi

A post shared by Anni Saukkola 🩺 lääkäri (@laakari.anni) on

– Tee voitavasi ja kannusta läheisiäsi samaan. Ei kannata murehtia asioita, joille ei voi mitään, hän summaa. 

Hänkin ohjeistaa pitämään uutisten seuraamisen kurissa ja korostaa, että itselle tärkeitä rutiineja on hyvä pitää yllä. 

Saukkolalla on erityinen ehdotus niille, jotka joutuvat viettämään tavallista enemmän aikaa neljän seinän sisällä: pyri mahdollisuuksien mukaan nauttimaan kotoilusta.

– Nyt saa luvan kanssa lukea, pelata ja katsoa Netflixiä. Aion itse ainakin tehdä kesken jääneet neuleet valmiiksi ja vaihtaa kasveille mullat. Tämän voi ottaa odotettuna irtipäästönä oravanpyörästä.

Meillä on suomessa ihmisiä jotka haluavat lopettaa ihmisen elämän joutunatta vastuuseen siitä. Nauttivat hallitessaan muita ihmisiä saadessaan heidät käyttäytymään haluamallaan tavalla pyytäessään heitä vahtimaan ja hiriköimään tahallisesti maalityksen, vihan, melun vahtiisen kohdetta.
Aivan tavalliset ihmiset, perheet pvat toisiinsa yhteydessä ollen nautiskellen sabotoineet yhden ihmisen ja hönen täysin viatttomie lastensa elämän tuhoamisesta.

Harva pystyy kuvitella omale kohdalle taivuskoo olevan mahdollista näin äärettöän pahuuden

Sisältö jatkuu mainoksen alla