Sport
Merja elää Australian maaseudulla luonnon ja eläintensä keskellä. Hevosten läheisyys on auttanut toipumisessa paljon. Kuva: <span class="photographer">Päivi Arvonen</span>
Merja elää Australian maaseudulla luonnon ja eläintensä keskellä. Hevosten läheisyys on auttanut toipumisessa paljon. Kuva: Päivi Arvonen

Turvattoman lapsuuden takia Merja Sumiloff, 40, ei vuosiin uskaltanut luottaa ihmisiin. Hän on kulkenut pitkän ja kivuliaan tien oppiakseen arvostamaan itseään. 

Kun Merja Sumiloff, 40, oli kolmevuotias, tapahtui jotain, jonka seurauksena hän ei uskaltanut vuosiin ilmaista tunteitaan.

Lauantaisen saunaillan jälkeen Merja ihmetteli, miksi undulaatit olivat aivan hiljaa. Häkki oli tyhjä.

– Löysin linnut kuolleena roskiksesta. Isällä oli ollut krapula, ja hän oli taittanut niskat linnuilta, kun ei jaksanut kuunnella niitä. Pelkäsin, että hän tappaa minutkin, jos sanon mitään tai saan hänet ärsyyntymään.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhemmat erosivat isän alkoholismin vuoksi pian undulaattien kuoleman jälkeen, mutta he halusivat lasten viettävän aikaa sekä äidin että isän kanssa. Merja ei uskaltanut sanoa ei, koska pelkäsi isän suuttuvan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Turvattoman lapsuuden vuoksi Merjan itsetunto ja itseluottamus eivät kehittyneet kunnolla.

– Pidin aina turvallisen välimatkan ihmisiin ja tarkkailin heitä ennen kuin jaoin mitään itsestäni. Luottamuksen puute johti eristäytymiseen ja läheisriippuvuuteen, Merja kuvailee.

Aikuisena hän kävi kymmenen vuotta terapiassa, ja vasta silloin oppi kunnioittamaan rajojaan.

– Tajusin, ettei kaikesta pääse yli omin voimin. Terapiaan meneminen ei ole luusereiden vaan voittajien juttu.

Merja on kulkenut pitkän ja kivuliaan tien oppiakseen ymmärtämään ja arvostamaan itseään. Nykyään hän työskentelee myös mentorina, vierellä kulkijana, joka ohjaa ihmisiä kohti unelmiaan. Asiakkailleen hän on kertonut avoimesti lapsuutensa ja nuoruutensa ongelmista, mutta vain esimerkkinä siitä, että vaikeudet voi jättää taakseen.

– Lapsuudessa koin pahoja asioita, mutta en vaihtaisi mitään. Itselleen pitää antaa lupa onneen.

Miten Merja löysi lopulta onnen toiselta puolen maailmaa, Australian maaseudulta? Mitkä ovat tärkeimmät asiat onnellisuudesta, jotka hän on oppinut australialaisilta ja toisaalta mentorin työssään? Lue juttu Sport-lehden numerosta 8/19. Tilaajana voit lukea lehden myös osoitteessa digilehdet.fi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla