Kodin Kuvalehti
Naiset näkevät miehiä enemmän painajaisia varhaisesta aikuisuudesta aina keski-ikään asti.
Naiset näkevät miehiä enemmän painajaisia varhaisesta aikuisuudesta aina keski-ikään asti.

Stressi ja ahdistus voivat lisätä painajaisia. Eniten näemme painajaisia lapsena ja vanhuksina.

Jos olet parikymppinen nainen, näet todennäköisesti huomattavasti enemmän painajaisia kuin saman ikäinen mies. Vähiten painajaisia näkevät nimittäin nuoret miehet.

Iän myötä painajaisten näkemisen määrä lisääntyy sekä miehillä että naisilla, mutta naisilla vain hieman, miehillä huomattavasti enemmän.

– Ero painajaisten näkemisessä on naisten ja miesten välillä suurin varhaisessa aikuisuudessa aina keski-ikään asti. Eroa ei enää ole 60–65-vuotiaana. Tyttöjen ja poikien painajaismäärissä ei näyttäisi olevan eroa, erikoistutkija Katja Valli Turun yliopistosta sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Painajaiset voivat kertoa elämäntilanteen kuormittavuudesta

Lapsuudessa näemme eniten painajaisia 6–11 vuoden välillä. Unennäöstä tulee silloin aikuisen kaltaista, lapset alkavat muistaa paremmin unia, ja ne ovat sisällöiltään rikkaampia.

– Emme oikeastaan tiedä, miten stressaavaa lasten elämä on, joten emme voi tietää, liittyvätkö lasten painajaiset elämäntilanteen kuormittavuuteen, vai ovatko painajaiset osa aivojen ja unennäön normaalia kehitystä, Valli sanoo.

Aikuisilla painajaiset yleistyvät selvästi, kun elämäntilanne on kuormittava. Myös masennus ja unettomuus voivat olla yhteydessä painajaisuniin. Painajaisia voi ilmaantua myös ilman mitään selkeää syytä. Tosin silloinkin voi aina kysyä itseltään, onko tapahtunut jotain ikävää tai stressaavaa.

Pahat unet eivät ole aina painajaisia. Mikä nämä erottavat?

– Näillä ei ole välttämättä suurta eroa. Pahat unet eivät herätä nukkujaa, ja negatiiviset tunteet ovat unessa vielä hallittavissa. Painajaisten kohdalla on ehdotettu, että tunnelataus kasvaa niin suureksi, ettei unennäkijällä ole muuta keinoa paeta tunnetilaa kuin herätä, Valli sanoo.

Trauma ei parane unessa

Muistamme painajaiset hyvin tästä syystä:

– Mitä voimakkaampi tunnelataus unessa on, sitä paremmin se muistetaan. Sama pätee myös valvekokemuksiin, Katja Valli sanoo. 

Erityisen ikävää tämä on silloin, kun ihminen on traumatisoitunut.

– Tapahtuneesta tulee voimakkain muistiin tallentunut uhkakuva, ja ihminen saattaa nähdä toistuvia painajaisia. Unessa ihminen alkaa toistaa tapahtunutta ja trauman hälvenemisen sijaan ihminen kokee tapahtuman aina uudelleen ja uudelleen. Tästä ei ole hyötyä psyykkiselle hyvinvoinnille, vaikka jotkin tutkijat ovat ehdottaneet, että trauman jälkeiset painajaiset auttaisivat meitä toipumaan tapahtuneesta.


Kärsitkö painajaisista?

Se, kuinka paljon näkee painajaisia ei ole suorassa suhteessa siihen, kärsiikö painajaisista.

– Toiset vain kohauttavat olkapäitään ja antavat painajaisen olla, eikä uni jää vaivaamaan mitenkään. Sitten on toisia, jotka vatvovat unta päivisin ja painajainen aiheuttaa kärsimystä, nukahtamisen pelkoa ja ahdistusta. Jos painajaiset haittaavat valve-elämää, voi miettiä, saisiko asiaan ulkopuolista apua, Valli sanoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla