Kuvat
Shutterstock
Kassakiukkuko se siellä perällä vaanii?
Kassakiukkuko se siellä perällä vaanii?

Uskallatko kokeilla Alepan kassa -indikaattoria seuraavalla kauppareissulla?

Kun olet kaupan kassalla ja jono liikkuu hitaasti,

  • seisotko tyynesti ja selailet vaikkapa kännykkääsi?

vai

  • tuskailetko, huokailetko ja kirität mielessäsi jonoa eteenpäin?

Jotkut ovat luonnostaan rauhallisempia, toiset puolestaan kärsimättömämpiä, mutta käytöksesi kaupan kassalla voi kertoa tärkeän seikan nykytilanteestasi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Työterveyspsykologi Heli Rautjärvi huomaa yleensä kaupan kassalla, jos hän käy itse ylikierroksilla. Havaintonsa perusteella Rautjärvi on kehittänyt Alepan kassa -indikaattorin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 Rautjärvi myöntää, että kauppareissullaan hän kuikuilee joskus kassavitkastelijan olan takaa ja miettii mielessään, voisiko tämä suoriutua nopeammin.

 – Kun vaikkapa vanhempi nainen edessäni alkaa kaivella korttejaan ja jos hermostun hänen hitaudestaan, minulla on selvästi liikaa kierroksia. Ei ole mummon vika, että minulla on huono hetki.

Silloin päiväni on alkanut huonosti tai ahdistunut olotila on jatkunut jo kauan aikaa ennen kassalla seisomista, Rautjärvi lisää.

 – Kenenkään maailma ei kaadu muutamaan minuuttiin kaupan kassalla.

 Joillakin kierrosindikaattorina toimii jäätelö tai suklaa, Rautjärvi kertoo. Niitä kuluu enemmän, kun on oikein stressaantunut olo.

 Miten psykologi selvittää itsensä läpi Alepa-testin mieltään pahoittamatta?

 – Ensimmäiseksi hengitän syvään, kun huomaan reagoivani liian voimakkaasti tilanteeseen. Usein minua alkaa hymyilyttää ja ajattelen tilannetta itseironian kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla