Kodin Kuvalehti
Introvertti sopii pomoksi, koska hyvä pomo kuuntelee enemmän kuin on äänessä. Kuva: <span class="photographer">Shutterstock</span>
Introvertti sopii pomoksi, koska hyvä pomo kuuntelee enemmän kuin on äänessä. Kuva: Shutterstock

Introvertti tuntee usein syyllisyyttä siitä, ettei ole sosiaalisempi tai ”reippaampi”. Turhaan. Nykymaailma kaipaa kuuntelijoita.

Taasko nökötät yksin haaveilemassa? Mene muiden kanssa leikkimään! Oletpa hiljainen, yritä olla vähän reippaampi. Ei tämä maailma niin pelottava paikka ole!

Nämä ovat lauseita, jotka moni introvertti on kuullut lapsena.

Lauseet jättivät jälkeensä epämääräisen hämmennyksen: Pitäisikö minun olla jotenkin erilainen? Miksi – ja miten?

Kelpaamattomuuden kokemus seuraa pahimmillaan aikuiseksi asti. Mieltä vaivaa ajatus siitä, että omissa oloissaan viihtyminen, harkitsevaisuus ja työpaikan palavereissa kuuntelijan roolin ottaminen ovat vääriä ominaisuuksia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulee tunne, että itseään pitäisi muuttaa väkisin ulospäin suuntautuneemmaksi.


En ole outo, tarvitsen tilaa

– Kun oivalsin, että olen introvertti, tuntui kuin harteilta olisi pudonnut 20 kiloa. En olekaan hankala, vaan yksinkertaisesti viihdyn itsekseni. Nyt on helpompi kieltäytyä turhista menoista ilman syyllisyyttä, sanoo eräs heistä, joita lapsena kehotettiin reipastumaan.

Psykoterapeutti Helena Vuoriheimon mukaan tämä on hyvä kuvaus siitä, kuinka persoonallisuusteoriat voivat auttaa ihmistä ymmärtämään itseään.

Introvertit suuntautuvat sisäänpäin ja latautuvat yksinäisyydessä. Ekstrovertit saavat energiaa kanssakäymisestä. Kumpi ihmisestä tulee, riippuu paljon perimästä.

Harva kuitenkaan on äärimmäisen introvertti tai ekstrovertti, Vuoriheimo muistuttaa. Suurin osa meistä sijoittuu jonnekin välimaastoon, vaikka kallistuukin jompaankumpaan suuntaan.

– Ihminen myös muuttuu ajan ja sosiaalisten kontaktiensa myötä. Lapsena hyvinkin varautuneesti uusiin tilanteisiin suhtautuva voi keski-ikäisenä huomata olevansa peloton esiintyjä ja utelias hyppäämään uuteen.

Pahimmillaan itsensä introvertiksi tai ekstrovertiksi luokittelemalla lukitsee itsensä lokeroon, jossa on liian vähän liikkumavaraa. Parhaimmillaan omien luonteenpiirteiden tarkasteleminen taas tarjoaa mahdollisuuden suhtautua itseensä lempeästi. Esimerkiksi näin:

En ole outo, vaikka kuormitun hälystä. Olen introvertti. Tarvitsen oman reviirini ja tilani, jotta voin hyvin. Minun ei ole pakko olla koko ajan tavoitettavissa.

Introvertti voi olla oiva pomo

Energinen tiimipelaaja! Muutoksiin mutkattomasti sopeutuva ja sosiaalinen! Nopea reagoimaan ja hyvä verkostoitumaan!

Työpaikkailmoitusten lukeminen nostaa joskus introvertille palan kurkkuun. Nykyaikana tunnutaan usein arvostavan ominaisuuksia, jotka liitetään yleensä ekstrovertteihin.

– Erilaisilla persoonallisuus- tai luonteenpiirteillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä älykkyyden tai menestymisen kanssa, Helena Vuoriheimo sanoo.

Introvertti voi pärjätä mainiosti myös työssä, joka vaatii paljon sosiaalisuutta. Hän voi olla oiva pomo, asiakaspalvelija tai tiimiläinen, kunhan hänellä on mahdollisuus tyydyttää yksinolon tarvettaan vapaa-aikana.

– Näinhän me teemme usein ihan luonnostamme. Moni, joka on työpäivänään paljon kontaktissa erilaisten ihmisten kanssa, viihtyy sen jälkeen parhaiten perheen parissa tai vaikka sienimetsässä.

Kun oppii ymmärtämään omia persoonallisuuspiirteitään, oppii arvostamaan itseään ja muita. Silloin luottaa, ettei muutokseen ole tarvetta: minä olen hyvä tällaisena. Ei ole pakko reipastua, jotta pärjäisi.

Itseään ei tarvitse vääntää vieraalta tuntuvien muottien sisälle. Sellainen kuluttaa valtavasti energiaa.

– Me olemme erilaisia, ja se on hyvä. Millainen maailma olisikaan, jos olisimme toistemme kopioita. Kuka kuuntelisi, jos kaikki vain tahtoisivat puhua?

Kaikkien ei ole pakko viihtyä joukon keskipisteenä. Myös vähän syrjemmässä on lupa olla tyytyväinen. Lujana ja herkkänä, omalla paikallaan.

5 introvertin vahvuutta

  1. KUUNTELEMINEN: Jotkut puhuvat niin paljon, etteivät muut saa suunvuoroa. Introvertti ei kuulu heihin.
  2. USKOLLISUUS: Introverttiys ei tarkoita sitä, että tahtoisi olla aina yksin. Intovertti on läheisilleen rakastava ja lojaali.
  3. HIENOTUNTEISUUS: Kun mieluummin ajattelee ennen kuin puhuu, möläyttelee vähemmän.
  4. AITOUS: Introvertti ei höpöttele vain small talkin vuoksi. Kun hän puhuu, hänellä on oikeasti asiaa.
  5. ITSENÄISYYS: Introvertti viihtyy usein mainiosti omassa sisäisessä maailmassaan, omien ajatustensa kanssa.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla