Kodin Kuvalehti
Hirveän vaikea soittaa kitaraa tässä asennossa. Toisaalta Instagramissa tämä kuva näyttää järkyttävän hyvältä.
Hirveän vaikea soittaa kitaraa tässä asennossa. Toisaalta Instagramissa tämä kuva näyttää järkyttävän hyvältä.

Jos rakastaa oikeasti, ei ikinä ihastu muihin. Ihastuupas! Vaihtamalla ei parane. Paraneepas! Kodin Kuvalehti listasi psykologin avulla seitsemän romanttista väitettä, joista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

1. Jokaiselle on olemassa vain yksi sielunkumppani.

Romantikko uskoo, että jokaiselle on olemassa vain yksi oikea kumppani. Kun tämän sielunpuolikkaansa löytää, tulee kokonaiseksi ja saa ikuisen mielenrauhan.

– Jos näin uskoo, pettyy vääjäämättä, psykologi Anna Salmi Väestöliitosta sanoo.

– Kukaan meistä ei ole ihan täydellinen kumppani kenellekään. Jos sitä ei hyväksy, on vaarassa juuttua ikuisen etsinnän tielle. Silloin saattaa ohittaa ihmisen, joka olisi kumppanina riittävän hyvä. Sitä yhtä ja oikeaa tuskin on olemassa, mutta riittävän hyviä kumppaneita on jokaiselle monta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Suuren rakkauden tunnistaa siitä, että se on koko ajan vähän hankalaa.    

”Riittävän hyvä” ei kuulosta yhtään romanttiselta, vaan keskivertoon tyytymiseltä, luovuttamiselta, jotenkin liian helpolta.

Romantikko haluaa vähän vaikean rakkauden. Suhteen kuuluu sattua, ja sen edessä on oltava esteitä. Kipua hän pitää todisteena tunteen suuruudesta.

Vaikeasta suhteesta voi saada pahan olon lisäksi hetkellistä, kutkuttavaa jännitystä, mutta jos onnelliseksi haluaa, kannattaa tutkijoiden mukaan etsiä jotain päinvastaista: helppoutta ja luontevuutta eli sujuvaa vuorovaikutusta.

– Kysymys ei ole niinkään siitä, ovatko ihmiset samankaltaisia tai yhteensopivia, vaan millainen vuorovaikutus heidän välillään on, Anna Salmi sanoo.

– Hyviä kysymyksiä deittailevalle sinkulle voisivatkin olla: Osaako tuo ihminen kuunnella ja olla läsnä? Osaako hän tuoda ajatuksensa esiin ystävällisesti ja toista kunnioittaen? Saisinko hyvin sovittua asioista tämän ihmisen kanssa? On hyvin luonnollista, että huomio kiinnittyy aluksi ulkoisiin seikkoihin, kuten siihen, onko toisella väärä koulutustausta tai onko hän liian lyhyt. Suhteen onnellisuutta ulkoiset seikat eivät kuitenkaan ratkaise.

Riittävän hyvä kumppani on siis ihminen, jonka kanssa on rento ja onnellinen olo – ja siinä taas ei ole mitään keskivertoa.


3.  Parisuhteessa pitää olla toiselle täydellisen rehellinen.

Ei pidä.

– Yksikään parisuhde ei kestä täydellistä rehellisyyttä, Anna Salmi sanoo.

Vaikka täydellinen rehellisyys on mahdoton vaatimus, romantikko vaatii sitä. Salaisuuksia ei saa olla, kaikki on jaettava.

– Jos suhteen tavoitteena on täydellinen rehellisyys, kielletään kahden ihmisen erillisyys ja toisen kokemusmaailma. Jokaista tunteen läikähdystä ei voi eikä tarvitse jakaa.

Myöskään toisen illuusioita itsestään ei saa rikkoa – ei edes rehellisyyden nimissä. Jos kumppanisi pitää itseään mahtavana tanssijana, älä lyttää hänen kuvitelmiaan tylysti.

– Kuvitelmat itsestä ovat herkkää aluetta, niitä pitää käsitellä hellävaroen. Toista ei saa talloa. Suhteessa kummallakin on aseet loukata toista, mutta niitä ei saa käyttää. Jokaisella meistä on oma subjektiivinen kokemusmaailmamme, ja sitä pitää kunnioittaa. Rakkaudessa ei saa rellestää kuin norsu posliinikaupassa.

4. Jos rakastaa kumppaniaan tarpeeksi, ei ikinä ihastu muihin.

Rakastuessaan romantikko haaveilee pääsevänsä ikuiseen turvasatamaan. Siellä hän on pysyvästi ihanin, eikä kumpikaan enää koskaan vilkuile ketään muuta.

Tai jos vilkuilee, se on heti merkki siitä, että suhteessa on jotain vikaa.

– Eroajatukset ja satunnaiset ihastukset ovat pitkissä suhteissa tavallisia, Anna Salmi sanoo.

– Kaikki ihmissuhteet ovat pohjimmiltaan ristiriitaisia, se on vain hyväksyttävä. Vaikka olisi onnellisessa suhteessa, voi tuntea levottomuutta ja vastakkaisiin suuntiin ajavia tarpeita ja toiveita. Samaa ihmistä voi rakastaa ja joskus melkein vihata, ja se on ihan normaalia.


5. Jos rakastaa aidosti, ymmärtää toista ilman sanoja.

Tämä väite pätee, jos olet vauva. Muuten ei.

Fantasia siitä, että toinen ihminen pystyy aistimaan ajatukset mystisesti ilman sanoja, kumpuaa lapsuudesta. Ajoilta, jolloin et oikeasti osannut kertoa, että nyt on nälkä ja nyt kakkasin housuun, vaan aikuisen piti päätellä se olemuksestasi.

– Olemme kaikki olleet lapsia ja eläneet kiintymyssuhteessa, jossa tarpeitamme varten on ollut toinen ihminen, yleensä äiti tai isä, Anna Salmi sanoo.

– Parisuhteessa sama ei toimi. Suhde ei kestä sitä, että toinen heittäytyy lapseksi ja olettaa, että kumppani aistii hänen tunteensa nenänpään asennosta. Toimivaan parisuhteeseen tarvitaan kaksi aikuista, jotka kertovat tarpeistaan ja tukevat vuorotellen toisiaan.

6. Vaihtamalla ei parane.

Usein ei paranekaan, mutta joskus todellakin paranee.

Huono suhde tarkoittaa Anna Salmen mukaan huonoa vuorovaikutusta: puhumattomuutta, halveksuntaa, välinpitämättömyyttä, vähättelyä.

– Jos et tiedä, pitäisikö suhteesta lähteä, mieti: jos vaihtaisit toiseen suhteeseen, toistuisivatko samat ongelmat? Mitä itse tuot suhteeseen ja mitä kumppanisi tuo? Yritätkö pelastaa suhdetta yksin vai onko kumppanisikin valmis muuttamaan omaa käytöstään? Jos vastuu suhteen onnellisuudesta jää vain sinulle, vaihtamalla voi parantua, Salmi sanoo.


7. Jos on ollut tarpeeksi pitkään yhdessä, ei tarvitse enää kehua toista. 

Kyllä se tietää kehumattakin, että tykkään. 

Ei muuten välttämättä tiedä. Tutkijoiden mukaan parisuhde vaatii jatkuvaa myönteistä palautetta.

Jos hyvän parisuhteen kaavan tiivistäisi matemaattiseksi yhtälöksi, se voisi näyttää tältä: 5 x kehu + 1 x kritiikki = onnellinen parisuhde.

Näin voi kiteyttää amerikkalaisprofessori John Gottmanin tutkimuksen. Hän videoi pareja riitatilanteessa ja pystyi ennustamaan 90 prosentin tarkkuudella, ketkä pareista pysyisivät yhdessä ja ketkä eroaisivat.

Yhdessä pysyviä pareja yhdisti yksi seikka: jokaista kielteistä vuorovaikutustilannetta seurasi viisi myönteistä vuorovaikutustilannetta. Jos siis annat kumppanillesi yhden kriittisen palautteen, pehmitä sitä viidellä kehulla.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla