Jos et tiedä itsekään, mistä unelmoit, psykologi Katariina Laurilan vinkit voivat auttaa.

Ajatellaan, että kaikilla ihmisillä on jokin unelma. Oikeasti kaikki eivät kuitenkaan edes kaipaa sen suurempia haaveita, eikä siinä psykologin mukaan ole mitään väärää.

– Pääasia on, että on itse sinut asian kanssa ja onnellinen, sanoo psykologi Katariina Laurila Terveystalosta.

Joskus unelmien puuttuminen voi tuntua raskaalta. Laurilan mukaan näin voi olla esimerkiksi silloin, kun unelmia on aiemmin ollut, mutta niitä ei enää tunnista. Jos haaveistaan ei saa otetta, saattaa tuntua, ettei edes osaa unelmoida.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Toisaalta tilanne voi liittyä uupumiseen, jolloin ihmisellä ei riitä voimia haaveiluun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Voi myös olla, ettei ihminen tunnista unelmiaan sellaisiksi, koska vertaa itseään muihin ja heidän suureellisiin haaveisiinsa.

– Jos ympärillä on ihmisiä, jotka ovat varsinaisia ”unelmatehtaita”, voi olla, että ihminen alkaa vertailla itseään toisiin ja kokee, että ”eihän mulla ole tässä mitään”. Näissä tilanteissa ihminen voi kokea itsensä vialliseksi, Laurila sanoo.


Askeleet unelmiin

Hyvä uutinen on, että unelmoimaankin voi oppia. Jos sen aloittaminen tuntuu vaikealta, Laurila neuvoo kysymään itseltään, mikä tuntuu hyvältä tai ylipäänsä innostaa elämässä.

– Voi miettiä, onko se vaikka eläimet tai jokin harrastus. Näitä asioita voi listata, eikä listausta pidä mitenkään rajoittaa, Laurila sanoo.

Kun on listannut mieleisiään asioita mahdollisimman avoimin mielin, voi katsoa, herättävätkö ne itsessä jonkin haaveen.

– Voi katsoa, lähteekö niistä jokin unelma niin voimakkaasti liikkeelle, että voisi päättää sitoutua ja uskoa siihen. Sen jälkeen unelmista voi alkaa tehdä tavoitteita.

Laurilan mukaan unelmat ja tavoitteet ovat kaksi eri asiaa. Unelmat ovat pohdintaa ajatuksen tasolla, eikä niihin liity konkreettisia tekoja. Tavoitteisiin puolestaan liittyy se, että niiden saavuttamiseksi tehdään asioita.

Tylsyys antaa haaveille siivet

Unelmointi ei välttämättä onnistu pakottamalla. Laurilan mukaan siihen tarvitaan rauhaa ja tekemättömyyttä.

– Ylipäänsä ihminen on silloin usein luovimmillaan. Silloin, kun on kiireetöntä, eikä ole mitään aikatauluja, vaan on eräänlaisessa tekemättömyyden tilassa, mieleen voi putkahdella unelmia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla